winduktor 4 #1 Posted April 23, 2023 Witam serdecznie. Pisze aby bardziej doswiadczeni posiadacze citizenow z ecodrivem rozwiali moje watpliwosci. Otoz, okolo tygodnia temu zakupilem swojego pierwszego citizena . Wybor padl na model CB5860 z napedem E660. Zegarek dziala swietnie, jestem bardzo zadowolony, no moze poza synchronizacja bo o ile przez pierwsze 2 dni ladnie sie laczylo tak teraz wcale nie chce synchronizowac sie. Ale nie o tym ten watek. To co mnie niepokoi to dziwne w moim odczuciu zachowanie sie wskazowek, sekundowej oraz komplikacji na godzinie 2. W momencie gdy uzywam przyciskow A badz B, wskazowki pokazuja to co pokazywac maja, jednakze nie podoba mi sie ze nie poruszaja sie plynie, w szczegolnoscie kiedy obrajaca sie w strone przeciwna do ruchu wskazoweg zegara. Zazwyczaj obrot w orawo jest plynny a podczas wracania drgaja. Problem niewystepuje np w sytuacji kiedy resetowalem zegarek, a wzkazowki obracaly sie wielokrotnie. Porownywalem z nagraniami na youtube ale tam wszystko wydaje sie pracowac plynnie. Probowalem nagrac ten drgajacych ruch ale na nagraniu tego nie widze. Nie posiadam niestety innego citizena aby miec porownanie. I stad moje pytanie, czy jest sie czym niepokoic ? Moze ktos z Was zaobserwowal podobne zjawisko. Pozdrawiam. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Himan 8669 #2 Posted April 23, 2023 Nie ma się czym niepokoić, jest to normalne zjawisko w modułach Eco-Drive. 0 Share this post Link to post Share on other sites
winduktor 4 #3 Posted April 23, 2023 Kamien z serca. A korzystajac z okazji , moze wiesz z czego wynika brak synchronizacji ? Tak automatycznej jak i wymuszonej. Dzialalo dopoki nie zresetowalem zegarka. Ustawiona mam strefe na paryz i czas letni on. A zegarek resetowalem poniewaz po synchronizacji zmienialo dzien miesiaca o 14 dni wiekszy. Nastepnie ustawilem wskazowki oraz datownik zgodnie ze wzorcem. Wybralem strefe czasowa paryz, wlaczylem czas letni i wszystko dziala ale zsynchronizowac sie nie chce.... 1 Share this post Link to post Share on other sites
Himan 8669 #4 Posted April 23, 2023 Jaki poziom naładowania posiada akumulator? Jest on wyświetlany na małej tarczy po wciśnięciu przycisku A w trybie TME 1 Share this post Link to post Share on other sites
winduktor 4 #5 Posted April 23, 2023 Akumulator jest w pelni naladowany 0 Share this post Link to post Share on other sites
winduktor 4 #6 Posted April 24, 2023 Wskaznik pokazuje ze jest calkowicie naladowany. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Himan 8669 #7 Posted April 24, 2023 Na odbiór sygnału radiowego wpływa wiele czynników zaczynając od zakłóceń EMI po warunki atmosferyczne w danej lokalizacji, posiadam również Citizena z modułem E660 i generalnie nie ma on większych problemów z odbiorem codziennego sygnału radiowego w mojej lokalizacji, natomiast zalecane jest aby antena sygnału radiowego która w module E660 umieszczona jest na godzinie 7:00 zegarka skierowana była w stronę nadajnika w Mainflingen w momencie próby odbioru sygnału. 2 Share this post Link to post Share on other sites
winduktor 4 #8 Posted April 24, 2023 Dziekuje bardzo za rady. Sprobowalem wymusic synchronizacje ale tym razem na parapecie, ustawiajac zegarek godzina 7 w strone Mainflingen i za pierwszym razem juz zsynchronizowalo! O to mi chodzilo, zeby dowiedziec sie czy wszystko jest sprawne. Jeszcze raz wielkie dzieki, moge teraz spokojnie cieszyc wzrok swoim citkiem. Pozdrawiam. 2 Share this post Link to post Share on other sites