Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
bolanty

zakup na chrono24 - podatki

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić zegarek na chrono24 z mojego konta w euro i mam pytanie . Czy płacę podatek PCC kupując od sprzedawcy profesjonalnego w UE ,a jak jest od prywatnego ?

Jak dodatkowo sprawdzić w momencie zakupu czy jestem na prawdziwej stronie przekierowania do zapłaty ?

Czy jak w ofercie widać ramkę z płatnością powierniczą to już wystarczy ,czy tzreba jeszcze gdzieś sprawdzać ?

Dzięki za poradę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do PCC to nie przerabiałem tego w praktyce, ale też się zastanawiałem, i z tego co wyczytałem w sieci to trzeba PCC zapłacić. Przypadki są następujące:

- jeśli przedmiot jest od sprzedawcy profesjonalnego (dostajesz fakturę) to nie ma mowy o PCC.

- jeśli obie strony są osobami prywatnymi, przedmiot jest w Polsce LUB umowa została zawarta w Polsce to trzeba zapłacić PCC

Zobacz np tutaj: https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/pcc/264315,kupiles-rzecz-uzywana-bez-vat-za-wiecej-niz-1000-zl-musisz-zaplacic-2-proc-podatku-pcc-i-zlozyc-deklaracje-podatkowa-do-urzedu-skarbowego.html

Cytat

Oba te warunki muszą być spełnione łącznie. Czyli jeżeli czynność prawna (umowa sprzedaży) została dokonana poza granicami Polski, to polski nabywca nie musi rozliczać PCC.

Powstaje tu wątpliwość, co w sytuacji, gdy nabywamy droższe rzeczy na zagranicznych portalach aukcyjnych. Gdzie w takim przypadku zostaje zawarta umowa?
Rozpatrujący takie pytanie podatnika Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie stwierdził w interpretacji z 24 maja 2010 r. (nr IPPB2/436-78/10-2/AF), że tą kwestię reguluje art. 70 § 2 kodeksu cywilnego. Przepis ten stanowi, iż w razie wątpliwości umowę poczytuje się za zawartą w miejscu otrzymania przez składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu, a jeżeli dojście do składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu nie jest wymagane albo oferta jest składana w postaci elektronicznej – w miejscu zamieszkania albo w siedzibie składającego ofertę w chwili zawarcia umowy.
Dlatego też Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie uznał, że w przedstawionym we wniosku stanie faktycznym (nabycie towaru z zagranicy na zagranicznych aukcjach internetowych) miejscem dokonania czynności była Rzeczypospolita Polska, gdyż podatnik licytował towar na zagranicznym portalu aukcyjnym będąc przy komputerze w Polsce. Stąd podatnik powinien zapłacić PCC w przypadku nabycia rzeczy o wartości rynkowej od 1.000,- zł wzwyż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi