Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mrtomi

Data po zmianie czasu z letniego na zimowy zmienia sie wpoludnie a nie o polnocy...

Rekomendowane odpowiedzi

...witam, sprawa taka jak w tytule. Mam Tissota PRC200 po zmianie czasu z letniego na zimowy zauwazylem ze data przestawia sie nie o polnocy ale w poludni - zauwazylem to w poniedzielk tj. 27 pazdziernika. (datownik wskazywal date miedzy 27/28 pazdziernika) Jak wiadomo datownik mozna przesuwac w jedna strone tzn. na dzien do przodu, wiec o godzienie 12.15 po poludniu kiedy datownik wskazywal date miedzy 27 a 28 pazdziernika "przekrecilem" o miesiac datownik do poprwanej daty tj. 27 pazdziernika. Teraz data jest poprawna pytanie tylko czy zmieni sie o polnocy czy tez dalej bedzie robic to w poludnie jak tak, to czy mozna to naprawic?

Dziekuje za pomoc, jestem bardzo przywiazany do swojego Tissota iwec chciabym by byl w pelni sprawny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...witam, sprawa taka jak w tytule. Mam Tissota PRC200 po zmianie czasu z letniego na zimowy zauwazylem ze data przestawia sie nie o polnocy ale w poludni - zauwazylem to w poniedzielk tj. 27 pazdziernika. (datownik wskazywal date miedzy 27/28 pazdziernika) Jak wiadomo datownik mozna przesuwac w jedna strone tzn. na dzien do przodu, wiec o godzienie 12.15 po poludniu kiedy datownik wskazywal date miedzy 27 a 28 pazdziernika "przekrecilem" o miesiac datownik do poprwanej daty tj. 27 pazdziernika. Teraz data jest poprawna pytanie tylko czy zmieni sie o polnocy czy tez dalej bedzie robic to w poludnie jak tak, to czy mozna to naprawic?

Dziekuje za pomoc, jestem bardzo przywiazany do swojego Tissota iwec chciabym by byl w pelni sprawny.

Pozdrawiam

Tissot jest w pełni sprawny, tylko nie ustawiłeś godziny np. 12 w południe tylko 24. Najprościej (dla mnie) jest ustawić datę o dzien wcześniej, a następnie ustawiając godzinę, poczekać aż przeskoczy na dzień aktualny. I wtedy wiesz że jest pierwsza godzina w nocy tego dnia i od tego momentu ustawiasz prawidłową godzinę.

Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK uspokoiles mnie, jednak za bardzo nie rozumiem o co chodzi z ta 12 i 24 godzina jak mam teraz postapic by Tissot dziala poprawnie tj by ata zmieniala sie o polnocy? Choc moze okazac sie ze bedzie wszystko dobrze. Poprosze o jeszcze dokladniejesze przyblizenie jak zrobic by bylo wszystko dobrze. Dzieki. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OK uspokoiles mnie, jednak za bardzo nie rozumiem o co chodzi z ta 12 i 24 godzina jak mam teraz postapic by Tissot dziala poprawnie tj by ata zmieniala sie o polnocy? Choc moze okazac sie ze bedzie wszystko dobrze. Poprosze o jeszcze dokladniejesze przyblizenie jak zrobic by bylo wszystko dobrze. Dzieki. Pozdrawiam

może troche zamotałem:

Wiec po kolei:

Załóżmy że jest dziś 27, i chcesz żeby w nocy się data przestawiła na 28, zrób co następuje:

- ustaw datę na 26

- ustawiaj godzinę tak aby data samoistnie przeskoczyła na 27

- zatrzymaj się na chwilę :rolleyes:

- masz godzinę 0:00 lub 24 jak kto woli :rolleyes:

- teraz ustaw godzinę (w tym momencie jest 13:04)

- żeby było prawidłowo przesuwaj wskazówki tak żeby przeszły całe 12 godzin i dopiero wtedy ustaw godzinę 1:04

myślę że dasz radę.

Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrocie - tarcza jest 12 godzinna a doba ma 24 godziny - więc wskazowka godzinowa musi okrążyc 2 razy całą tarczę by "zrobic" Dobę :rolleyes:

A TY przestawiłeś o raz....- dlatego data przestawia Ci się w południe :rolleyes:

Idź do zegarmistrza - on Ci go ustawi ....i przy okazji nic nie zepsuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie przestawilem o 12h a nie o 24 :rolleyes: przekrecilem o dodatkowe 12h i teraz darta zmienia sie o polnocy tj kilka minut wczesniej data przechodzi z jednej na druga. Dzieki za pomoc i podpowiedzi - Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.