Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cudny

Swatch - pęknięte zaczepy, da się coś z tym zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, na wstępie życzę wszystkim wszystkiego dobrego w nowym roku 2011! :)

Posiadam zegarek jak na zdjęciach - swatch z mechanizmem 2842. Fajny 23 kamieniowy automat. Chętnie bym go ponosił, ale od dłuższego czasu leży u mnie i się kurzy z powodu pękniętych zaczepów na pasek ... Kruchy plastik no i stało się.

Nie umiem w ogóle tego zegarka otworzyć ... to jest pierwszy problem :) Słyszałem, że akurat ten model da się otworzyć :)

Chciałbym go jakoś doprowadzić do stanu używalności, ale nie wiem jak ... Co zrobić, żebym mógł doczepić jakiś pasek...

Myślałem, żeby może dopasować jakąś inną kopertę, co może być trudną sprawą ...

Może ktoś miał podobny problem lub po prostu ma jakiś pomysł jak się z tym uporać?

Proszę o pomoc i przedstawiam zdjęcia:

844663.jpeg

844664.jpeg

844665.jpeg

Pozdrawiam (:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtworzenie tej koperty jest raczej niemożliwe.

Raczej należy poszukać jakiegoś Swatcha dawcę koperty na EBayu.

Ten mechanizm wg Ranffta był produkowany tylko dla Swatcha. Może być problem z wpasowaniem do innej koperty. Nie jest zamiennikiem 2824.

Jak lubisz rękodzieło to można spróbować oszlifować tę kopertę i wstawić stałe "teleskopy-druciaki" w formie łukowej uprzednio wiercąc odpowiednie otwory w pozostałym materiale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

whb, możesz rozwinąć myśl o teleskopach druciakach? Cóż to za twór? :)

Chętnie by mnie coś takiego interesowało .. Wolałbym nie zamawiać z ebaya i nie kombinować, tylko po prostu dorobić zaczepy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michu, nie powiem, że jest on jakiś ładny, ale na pewno pochodzi jeszcze parę ładnych lat. Nosił go mój ojciec do pracy, dobrze się sprawował, ale właśnie dlatego, że nosił go do pracy, to go zerwał. ( nie pracuje w biurze :) )

Po prostu albo chciałbym go naprawić, albo do kosza bo taki sam zegarek bez paska do niczego nie jest mi potrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

whb, możesz rozwinąć myśl o teleskopach druciakach? Cóż to za twór? :)

Chętnie by mnie coś takiego interesowało .. Wolałbym nie zamawiać z ebaya i nie kombinować, tylko po prostu dorobić zaczepy.

Mój odnośnik

Zdecydowanie nie powinienem się brać za rysowanie.

To zielone to drut przetknięty przez otwory wykonane w kopercie. Poniżej drutu oszlifować by od strony tarczy miało jakiś wygląd. "Wybrać"-usunąć te dwa żeberka wchodzące w typowy dla Swatcha pasek.

Myślę, że wiesz co miałem na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł z tym drutem, mam wiertełko 0,8mm, może się przydać.

Pasek przyczepić bezpośrednio do drutu? Tzn drut zamiast teleskopu?

Ale jak drut przymocować do plastiku :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł z tym drutem, mam wiertełko 0,8mm, może się przydać.

Pasek przyczepić bezpośrednio do drutu? Tzn drut zamiast teleskopu?

Ale jak drut przymocować do plastiku :/

Tak, drut zamiast teleskopu. Drut ma się trzymać samodzielnie w otworach. Taką ma mieć średnicę i wygięcie, że nie będzie wypadał. O to bym się nie martwił.

Kiedyś zamiast teleskopów były w kopertach właśnie druty osadzone na stałe.

Stosowane były paski tzw. open-ended np. takie

Krzysztof Reda nadal takie produkuje. Poza tym na eBay widziałem chyba po 2Ł w UK.

Można też rozpruć zwykły pasek i po przełożeniu przez drut skleić Butaprenem (ew. dla pewności ze 2 szwy nicią).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.