Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

onkyo05

TAG Calibre S????

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, od dłuższego czasu nurtuje mnie taki temat odnośnie zegarka a nie bardzo wiedziałem gdzie go wkleić. Do rzeczy. Proszę o informację na czym polega mechanizm tzw hybrydowy w Tag Hauer Aquaracer Calibre S. Czy jest to mechanik czy kwarc??? Składa się z chyba 260 części. Czy jest on godny uwagi (jako mechanizm) czy raczej omijać z daleka??? :)

A propos przepraszam jeśli niektórym specom moje pytanie wyda się banalne lub infantylne ale jako miłośnik zegarków cechuje mnie raczej estetyzm a nie wiedza zegarmistrzowska. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś szerzej i konstruktywniej??? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś szerzej i konstruktywniej??? :D

po marketing zapraszam na stronę Taga - to bardzo dobry mechanizm kwarcowy co chcesz wiedzieć więcej ? na ile starczy bateria ? pewnie na 3 lata powinna ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mordad, nie "nerwujsie" szkoda życia na uszczypliwości. Po prostu chciałem dowiedzieć się na czym polega ta hybrydowość ??? A co do marketingu hmmmm.......

Zegarki z tej serii bardzo podobają mi się wizualnie a co do mechanizmów to rozmawiasz z laikiem dlatego zadałem pytanie o ich klasę. Ale skoro mówisz, że serducho tych Tagów jest bardzo dobre to wierzę i dziękuję. Pozdrowionka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu chciałem dowiedzieć się na czym polega ta hybrydowość ???

To raczej nie chodzi o coś nadzwyczaj specjalnego. Po prostu nazwę "hybrydowy" czasami używa się w stosunku do mechanizmów, które zawierają w sobie zarówno układ elektroniczny, jak również układ mechaniczny. Czyli w zasadzie dotyczy to wszystkich kwarców wskazówkowych, w przeciwieństwie do wyświetlaczowych, które zawierają tylko elektronikę.

Natomiast w przypadku tego mechanizmu TAG-a, zdaje się że układ mechaniczny jest wyjątkowo mocno rozbudowany, i może dlatego tak podkreśla się tutaj "hybrydowość".

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po marketing zapraszam na stronę Taga - to bardzo dobry mechanizm kwarcowy co chcesz wiedzieć więcej ? na ile starczy bateria ? pewnie na 3 lata powinna ...

Kolego Mordad, jezeli jesteś taki do przodu z uszczypilwościami i szerzeniem dobrego i mądrego słowa, to powiedz mi geniuszu, gdzie Calibre S ma baterię???

To mechanizm elektro-mechaniczny, ładuje akumulatorki ruchem ręki. Patent Seiko w troszkę innym wydaniu. Tyle, że Seiko kinetic (dokładniej w sprig drive) wskazówka "płynie" płynniej niż w zegarku mechanicznym i w dodatku bezszelestnie (w modelach ananta) a w tagu skacze jak w innych kwarcach.

Więc kolego mordad zanim umieścisz kolejnego bezsensownego posta nabijającego Ci licznik postów, sam przeglądnij stronę Tag Heuer!

Co do pytania czy warto, to ja bym go kupił, gdyby był troszkę tańszy. Ale patrząc na ceny Seiko z podobnym mechanizmem to nie jest wybitnie drogi. Kwestia gustu, ale na pewno obciachu nie robi :) Chociaż ja bym wolał Seiko Ananta(też koło 10k).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hint może być taki, że na rynku wtórnym ten zegarek niezbyt dobrze trzyma cenę, więc może być warto kupić używany (np za pół ceny) jeśli nie jest zbyt mocno styrany.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, gdyby nie choroba synka to już bym miał Aquaracera ale teraz mam inne WYDATKI

Taktic ostatnio na bazarku był śliczny używany ale nie miałem pieniążków. Przełknąłem ślinkę :)

Mikołaj pomimo tożsamości mechanizmów w Tagu i Seiko ze względu na historię, wybrałbym tego pierwszego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego onkyo05 - wybacz nie było w tym uszczypliwości - poprostu chciałem krótko i na temat. polecam forum specjalistów od Taga (tu mamy paru ale rzadko się wypowiadają .. dodam że ja nim nie jestem :) )

Natomiast do kolegi Mikołaja ... w d... mam ilośc postów etc. uczę się o Tagach - rozumiem że rozbierałeś ten mechanizm ? IMO nie ma on z kinteticami nic wspólnego ... i ma baterię :) pozdro dla wszystkich wyluzujcie

miałem jeszcze ciut czasu więc onkyo proszę dla Ciebie:

http://forums.watchuseek.com/f25/what-your-experiences-calibre-s-movement-489798.html

http://us.tagheuer.com/#/avantgarde-innovationstechnology-movements-details-movementdetail-calibre-s

pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego onkyo05 - wybacz nie było w tym uszczypliwości - poprostu chciałem krótko i na temat. polecam forum specjalistów od Taga (tu mamy paru ale rzadko się wypowiadają .. dodam że ja nim nie jestem :) )

Natomiast do kolegi Mikołaja ... w d... mam ilośc postów etc. uczę się o Tagach - rozumiem że rozbierałeś ten mechanizm ? IMO nie ma on z kinteticami nic wspólnego ... i ma baterię :) pozdro dla wszystkich wyluzujcie

Polecam,

Edukacja nie boli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam,

Edukacja nie boli :)

Mikołaj ... nie nabijaj postów - poczytaj batrdziej fachowe materiały - masz w linkach które doedytowałem :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ostatni co dodałeś jest super. Pokaż mi na nim baterię...

Na watchuseek'u też wyraźnie piszą, że nie ma baterii. Pokaż mi "palcem" gdzie jest bateria bo ja w tym mechaniźmie jej nie dostrzegam!

Polecam:

http://forums.watchuseek.com/f25/link-calibre-s-101741.html

Cytat z tej strony (środek strony):

To był zły cytat do mojej teorii :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ostatni co dodałeś jest super. Pokaż mi na nim baterię...

Na watchuseek'u też wyraźnie piszą, że nie ma baterii. Znasz angielski? Pokaż mi "palcem" gdzie jest bateria bo ja w tym mechaniźmie jej nie dostrzegam!

Polecam:

http://forums.watchuseek.com/f25/link-calibre-s-101741.html

Cytat z tej strony (środek strony):

Re: Link calibre S

Originally Posted by Wombat_VC

Quick question: since TH claims that it is electro-mechanical, does it require battery change or does it work like Seiko Kinetic?

It does require a battery :)

s

Mikołaj does a does not, doesn't :) robi różnicę :) :) ale to nie forum językowe ... do którego kolegę ze znajomością języka odsyłam bez uszczypliwości :)

when we hear the term "mechanical", we automatically think on the fact that our movement powers the watch somehow. That is not the case with the Calibre S. It does have a battery and I have questioned the same thing you do. In fact, if you search the forum, you'll notice most TAG Heuer fans have the same question.

From what I have learned to date, the Calibre S is nothing more than a complicated quartz watch. I think they call it mechanical due to the quantity of motors inside the watch, which in fact, are mechanical. But, any more info may be posted anytime...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mea culpa, niedoczytanie. Ale i tak się upieram, że nie potrzebuje baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mea culpa, niedoczytanie. Ale i tak się upieram, że nie potrzebuje baterii.

Mikołaj znasz ten werk czy poprostu się przekomarzasz ? :)

i upieraj się ... jeśli to w czymś pomoże http://mytagwatches.com/tag-heuer-link-calibre-s-battery

:D i zwykla info przy sprzeaży (battery life) http://www.gemnation.com/watches/Tag-Heuer-Aquaracer-Calibre-S-Lewis-Hamilton-CAF7114.BA0803-5469.html;)

pozdrawiam

ps

przesłuchałem filmik ... masakra :) ponieważ pan na Twoim filmie wyraźnie mówi że Calibre S wymaga baterii 0,21 s (runs on a battery) :) i dalej zaprzecza Twoim porównaniom do kinetica :) więc jak to jest z tym angielskim co ? : )

proszę kolegę bez osobistych wycieczek ... niczym nie popartych (zwykłe pokajanie wystarczy :) mea culpa dobrze zaczęła)

no i forum prawde Ci powie też wystarczyło poszperać miast głupio się ciskać :)http://zegarkiclub.pl/forum/topic/49125-pytanie-tag-heuer/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.