Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

m3tatron

zegarek SLAVA - lekka renowacja

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam takowy zegarek moja SLAVA

Jest to jak można się domyśleć pamiątka po dziadku.

Do rzeczy co chciałbym zrobić z tym zegarkiem:

1. chciałbym oddać kopertę do pozłocenia ponieważ (na zdjęciach tego bardzo nie widać) po latach użytkowania warstwa złota się przeciera a miejscami już mosiądz widać.

2. wymiana koronki na najlepiej oryginalną pozłacaną (ta już jest tak wyrobiona że mam duże problemy z nakręcaniem zegarka)

3. dorobienie szkiełka - podobno tylko pleksi wchodzi w rachubę (teraz mam jakieś niezbyt dopasowane dziadostwo z jakiegoś innego zegarka)

Tarczy i mechanizmu nie mam zamiaru ruszać bo chodzi świetnie.

I pytanie jest takie: gdzie mogę wszystko załatwić drogą pocztową i gdzie zrobią to dobrze (co sądzicie o zegarymatkiewicza )

I może jakieś sugestie jaki pasek byłby najlepszy do tego zegarka Może coś takiego? a moze jakaś bransoletka ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Plany masz ambitne i z jednej strony warto odświeżyć zegarek, a z 2 ja bym został przy wymianie koronki i dorobieniu plexi, uważam,że stare zegarki są prawdziwe i klimatyczne gdy są stare a nie zrobione na NOS. Myślę, że koronka to nie jest duży problem, wielu zegarmistrzów ma zapasy części z sojuza, to ze "szkiełkiem" może być więcej zabawy. Co do pozłocenia to pozostawiam już twojej ocenie i decyzji, wg. zdjęcia zegarek i jego koperta prezentują się naturalnie i nie razi nadmiernie mosiądzem. Co do renowacji to ja mam doświadczenie z firmami głównie z górnego śląska - jednak ceny za usługi są często mocno wyśrubowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegareczek bardzo ładny. Ta wskazówka :) Zgadzam się z armianem, też ograniczyłbym się do szkiełka i koronki. Natomiast co do mechanizmu jak leżał długo, to może się zdarzyć, że pewnego pięknego dnia spóźnisz się na spotkanie...

Ja bym odświeżył mechanizm u sprawdzonego zegarmistrza, kiedyś robiłem odświeżanie w Fordonie (jak rozumiem jesteś z Bydgoszczy, kosztuje to 50 zł i półroczna gwarancja na chód (nigdy się nie przydała ;) a i pasek można czasem w dobrej cenie kupić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba będę robił: wymiana koronki, dorobienie szkiełka, pozłocenie (bez usuwania ewentualnych rys - bo nie chcę dostać jakiejś dziwnej wypolerowanej koperty ), plus przegląd mechanizmu.

Plan ambitny, bo akuram teraz mam trochę pieniędzy które mogę wydać na ten zegareczek - lepiej wydać na zegarek niż na jakieś pierdoły :)

Pozostaje jeszcze pytanie: jaki pasek (nadgarstek 16,5cm), wiem że zapięcie powinno być w kolorze złota, ale jest taki wybór pasków że gowa boli (co sądzicie o pasku z mojego pierwszego posta/postu ?) Bransoletka do tego zegarka chyba tak niebardzo pasuje ?

I jeszcze pytanko tecniczne: czy te modele miały jakieś uszczelnienie pomiędzy szkiełkiem a kopertą ? Pytam bo jak czyściłem tą kopertę to była cieńka warstwa czegoś co mi przypominało zeschnięty klej superglu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lester_87

Brązowy pach i będzie git.

A uszczelnienie jak najbardzaiej, przeciw pyłowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.