Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Piras

Różnice GIEZ, MT-G, MR-G

Rekomendowane odpowiedzi

Gość 00110010000010011001

Cala koperta wlacznie z bezelem ten ktory jest przykrecany na 4 srubki do koperty oraz dekiel sa z utwardzanego tytanu i jeszcze na to powloka DLC. Wszystko to o co pytasz jest w poprzednich linkach z g-shock.jp

Jak masz chec posiadania tego zegarka i chec wydania takiej kasy to kup ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cala koperta wlacznie z bezelem ten ktory jest przykrecany na 4 srubki do koperty oraz dekiel sa z utwardzanego tytanu i jeszcze na to powloka DLC. Wszystko to o co pytasz jest w poprzednich linkach z g-shock.jp

Jak masz chec posiadania tego zegarka i chec wydania takiej kasy to kup :)

Chęć posiadania BARDZO, chęć wydania kasy :)

Powiedzmy, że będzie to w daaalekim planie zakupowym :rolleyes:

może zrobią model z podświetleniem ;)

A co do koperty to pytałem o tą niższą serię czyli MTR.

O MRG już obczytałem chyba aż za dokładnie,

szkoda jedynie że japońskiego nie znam :)

a i z ang też nie najlepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wstępne podsumowanie aktualnych modeli:

GIEZ

- Stalowa zakręcana koperta,

- wokół koperty sporo zabezpieczającego tworzywa,

- szkło mineralne

- głównie pasek...

- ...

MTG

- koperta - tworzywo, dekielek stalowy na 4 śrubki,

- zabezpieczające elementy z tworzywa,

- szkło mineralne,

- bransoleta stalowa, z elementami tworzywa

- ...

MRG

- koperta, dekielek na 4 śrubki - tytanowe, DLC,

- bez elementów plastykowych...

- szkło szafirowe, AR,

- bransoleta tytanowa DLC,

- mniam... :rolleyes:

- ...

jakieś sugestie ?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Osobiscie wybrałbym GIEZ'a /najlepszy stosunek ceny do tego co soba reprezentuje

Ewentualnie mozesz sie pokusic o najnowszy model,ale boje sie Twojego rozczarowania jezeli chodzi o bransoletke - wieje tandetą w moim przekonaniu i zwykły model na gumie bardziej do mnie trafia [zwłaszcza ze to podobno bardzo fajny miekki stop tworzywa]

-kiedys kupiłem zegarek BABE G z podobnym rozwiazaniem,w srodku były ogniwa metalowe,a na zewnatrz plastik - ojojoj nie wiedziałem czy smiac sie czy plakac..najlepiej idz do sklepu jakiegos i poogladaj BABE G z plasikowo metalowymi bransoletkami bo podobne rozwiazanie znajdziesz w najnowszym GIEZ'ie

-na ebay jest najnowszy GIEZ w 'palacej czerwieni' pokusa jak dla mnie straszna,ale odstrasza mnie tylko ta bransoletka bo wiem co zastane po dotknieciu

Ten srodkowy odpada ze wzgledu na rodzaj koperty,konstrukcja przypomina zwykłego G - chociaż wyglad ma niczego sobie

Ma tez troche słabo czytelna tarcze,jak dla mnie za bardzo futurystyczna - innymi słowy - bardzo ciekawa,ale mało praktyczna

natomiast ten ostatni - na ebay znalazłem sztuke za 1800 funtów,do tego ponad 20% cła plus jeszcze jakies opłaty..czy opłaca sie dac tyle kasy za zegarek na baterie?? - jak masz kase na obecna chwile i cisnienie to kupuj bo zawsze bedzie za Tobą chodzil,ale jak masz dopiero zbierac,to zapewniam cie ze zmienisz zdanie na czas

-za takie pieniadze to wolałbym juz jakis prawdziwy zegarek który cyka i do którego mozna zobaczyc przez przeszklony dekiel jak 'oddycha'

10tys za układ scalony to troche duzo i grubo bym sie zastanowił

/ot taka perwersja/

pragne tez zaznaczyc ze sa to tylko moje osobiste odczucia i nie mam ochoty cie przekonywac..ale reasumujac to moje błogosławienstwo masz jezeli chodzi o GIEZ'a i MRG :rolleyes: -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

no tak..zła forma wczesniejszego posta :rolleyes: zapomniałem ze GIEZ juz jest w drodze..no ale to tak na fiuczer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miales w rece i na rece bransolety od Gieza wiec skad wiesz ze tandetna jest? to takie pitolenie o szopenie, porownanie z baby g beznadziejne ;)

mrg 8100b jest limitowany na 200 sztuk, Casio wlozylo w niego wszystko co najlepsze, wiec i jest tez dedykowany dla waskiej grupy odbiorcow, jest to G ktory przez wiele lat bedzie nadal na topie... . dla niektorych osob wydanie juz pare stowek na zegarek jest kosmosem :rolleyes: a wiadomo nie od dzis, ze sa zegareczki, przedmioty na tym swiecie bardzo bardzo drogie na ktore nie ma logicznego wyjasnienia dlaczego ludzie decyduja sie na zakup, chociaz ich wartosc nie jest adekwatna do ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Nie miales w rece i na rece bransolety od Gieza wiec skad wiesz ze tandetna jest? to takie pitolenie o szopenie, porownanie z baby g beznadziejne ;)

zero-jeden..bransoleta zazwyczaj pół na pół z plastikiem jest tandetna..wejdz na ebay i obadaj tego Giez o którym pisałem..to czarne w bransolecie to metal,reszta to plastik - takie samo rozwiazanie miało to BABE G,tyle ze kolor inny i rozmiar

a w rece nie miałem tradycyjnej wersji Giez'a z gumowym paskiem

http://www.ebay.co.uk/itm/Casio-G-Shock-Limited-Edition-Premium-Giez-/320790150926?pt=UK_Jewelery_Watches_Watches_MensWatches_GL&hash=item4ab0953f0e

na dodatek jak bardzo lubie CASIO i ich G to tak bardzo bym polemizował z tym co piszesz ze Casio do 8100B włożyło wszystko co najlepsze..tytan,sztuczny rubin,szfir i limitowana edycja to kiepski wyznacznik "najlepszosci" :rolleyes: - ale to takie osobiste odczucia

-zwłaszcza ten szafir :)

ps.mój tata ma taki zegarek

http://www.ebay.co.uk/itm/mens-casio-g-shock-watch-5034-G-1000D-/330642596203?pt=UK_Jewelery_Watches_Watches_MensWatches_GL&hash=item4cfbd5a16b

tu jest przykład porzadnej bransolety-jednolite ogniwa,kute-nie zwijane

-podobne rozwiazanie znajdziesz w tym MRG,z ta róznica ze tam to tytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babe G? pisze sie Baby G ;)

mrg-8100b mylisz z mrg-8100jp, w ktorym wszystko jest prawdziwe :rolleyes: a koszt to okolo $ 7 000 i limitacja 50 sztuk na swiat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... lubie CASIO i ich G to tak bardzo bym polemizował z tym co piszesz ze Casio do 8100B włożyło wszystko co najlepsze..tytan,sztuczny rubin,szfir i limitowana edycja to kiepski wyznacznik "najlepszosci" :) - ale to takie osobiste odczucia

-zwłaszcza ten szafir :)

Może nie jako polemika, ale każdemu to co lubi :)

Troszkę przeglądam specyfikacje i zastosowane technologie /dzięki wszystkim za światłe podpowiedzi/

i niestety za: Dobre, Nowe, Niespotykane, Trwałe ... trzeba zapłacić.

Tu są najlepsze materiały, trwałość i limitacja - więc choć będziesz długo nosił, /sprawny i niezniszczony/ to niewielkie szanse byś spotkał kogoś z takim samym zegarkiem ;)

i O To Chodzi /snobistycznie/ :rolleyes:

Na dodatek to chyba jedyny zegarek w tej klasie cenowej gdzie producent nie nakazuje unikania wstrząsów

No i cóż takiego daje firma "...." w swoich zegarkach /kwarcowych/ o podobnej cenie ???

Czym są lepsze od G , czy tylko nazwą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Babe G? pisze sie Baby G :(

mrg-8100b mylisz z mrg-8100jp, w ktorym wszystko jest prawdziwe ;) a koszt to okolo $ 7 000 i limitacja 50 sztuk na swiat.

prawda,pomieszałem te dwa zegarki okrutnie,ale nie zmienia to faktu ze 1800 funtów za MRG8100B to nadwyraz dużo jak na kwarca nawet w tytanie

-a do tego BABE G to musicie sie przyzwyczaic albo poczekac jak mi sie poprzestawia :) hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od sierpnia jestem posiadaczem zegarka MTG-1000-1AER

jestem zadowolony ale trochę mi brakuje podświetlenia tarczy. Na początku też musiałem się przyzwyczaić, że brakuje mi w nim dźwięku pełnej godziny. Ogólnie zegarek jest super i polecam.

post-40786-0-16527000-1321637854_thumb.jpg

MTG - 520M-2A, GWF-1000-1C, GW-9200, PRW 6000-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

yogasek..opisz ta bransoleyke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm. sprawia wrażenie solidnej. stalowa z czarnymi elementami plastikowymi. zerknij na ten filmik. to jest ten sam model:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...że brakuje mi w nim dźwięku pełnej godziny.

zgadzam sie. troszke szkoda ze nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby zegarek miał wszystko co potrzebujesz,

to już nie szukałbyś kolejnego...

a co to za interes dla producenta... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wątku o Oceanusach znalazłem parę podobieństw,

więc by tam nie robić zamieszania,

tym razem PODOBIEŃSTWA GIEZ, MTG, MRG i OCW...

braciapop.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Góra - moduł 5040,

na dole - 5060

MRG - 5068

Więc nie tylko różnice w tej rodzince występują ale i daleko idące podobieństwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wyglądają super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wyglądają super.

super, a na dodatek "bliźniacy"

- każdy może sobie wybrać, w jakim "ubranku" mu pasuje ;)

Mile widziane podpowiedzi jakich bliźniaków pominąłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

chciałem kolegów serdecznie przeprosić..zwłaszcza ciebie zero-jeden

Dzisiaj cały dzien przegladałem bransoletki,porównywałem rózne modele..i faktcznie nie miałem racji co do tej tadnetnosci

yogasek,ten plastik to ogniwa?? czy poprostu ogniwa sa z metalu i sa oblepione plastikem?? bardzo by mi zalezało na bardzo dokładnym opisie bo po tym filmiku przypuszczam ze ten plastik to ozdoba,ale chce sie upewnic

ps.pisałem do tego chłopaka z ebay by mi opisał tą bransoletke z tego czerwonego GIEZ'a..odpisał ze cała jest z metalu

-w to mi ciezko uwierzyc bo nigdzie nie znalazłem potwierdzenia..chyba go bede musiał kupic by sie przekonac:) /zarcik,wole srebrna lub czarna wersje

Piras,pozostaje mi trwale dopingowac bys sam osobiscie dorwał ta bransoletke i mi ja organoleptycznie opisał..nawet tez kliknolem w google w tym kierunku hehe

EDIT:OK,dosc juz tego ogladania..ide spac i zaczynam oszczedzac bo mam juz wybrany model swojego GIEZ'a - i nawet chyba bedzie na bransoletce,chociaz nie musi:) dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczynam oszczedzac bo mam juz wybrany model swojego GIEZ'a

Jeżeli to nie tajemnica...

To który jest twoim TOP MODELEM ?

i dlaczego ? /wszak to temat o różnicach ;) /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiście mam GS-1100-1AER i jestem z niego bardzo zadowolony, trochę dziwnie było się przerzucić z cyfrowych G na GS, ale naprawdę warto ;) ostatnio nabyłem również 1150 , ja wielkich różnic nie widzę, ktoś kiedyś pisał, że 1150 jest już pozbawiona wad 1100, ale ja takowych nie widzę. Jedyne co, to zastosowany odbiornik fal od zegara atomowego jest słabszy niż np w Risemanie, jeśli GS nie leżą na parapecie to nie zsynchronizują się. Dla porównania Rysiek łapie sygnał nawet w szafie w pudełku. Moim zdaniem nie ma potrzeby przepłacania, 1100 jest bardzo dobrym zegarkiem, ja w nim wad nie widzę ;)

Pozdrawiam, Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

zadna tajemnica,ale w sumie to balem sie pisac konkretny model bo napewno efekt koncowy moze byc o innym oznaczeniu:)

Biore pod uwage serie GIEZ - ze wzgledu na zakrecany dekiel bo ten szczegól do mnie trafia i według mnie jest bardzo istotny.

a moim faworytem jest GS1400

http://www.ebay.co.uk/itm/CASIO-G-SHOCK-Watches-GS-1400B-1AJF-Sale-BLACK-New-TOUGH-SOLAR-Rare-GIEZ-/220888897448?_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D5%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D4325434043986504237

lub GS1200M z bardziej skromniejsza tarcza

http://www.ebay.co.uk/itm/Casio-G-Shock-GIEZ-TOUGH-MOVEMENT-GS-1200M-1AJF-/110512552081?_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D5%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D4325478227043841150

egzemplarze beda raczej na gumie..z doswiadczenia po DW5000SL wiem ze polaczenie gumy i stalowej koperty moze dostarczyc fajnych doznan wiec sie nie obawiam

- bo co do bransoletki..musze znac wiecej szczegłów..zwłaszcza tej z serii GIEZ - za duzo na niej plastiku jak dla mnie

MTG odpada ze wzgledu tylko na ta koperte,gdyby był tam zakrecany dekiel to napewno on byłby moim faworytem - tutaj przemawia przezemnie troche snobizm

Natomiast MRG jest jak na moja kieszen za drogi,najwyczajniej szkoda by mi było wywalac tyle kasy na kwarca.Wolałbym jeszcze dozbierac i kupic jakiegos cykajacego chinczyka

http://www.seagullwatch.eu/

lub popatrzec za jakims Japonskim mechanizmem np

http://www.seiyajapan.com/product/S-SBDB001/SEIKO-Prospex-600M-Diver-Spring-Drive-SBDB001.html

http://www.seiyajapan.com/product/S-SBDC007/SEIKO-Prospex-200M-Ti-Diver-6R15-Automatic-SBDC007.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moim faworytem jest GS1400

Natomiast MRG jest jak na moja kieszen za drogi,najwyczajniej szkoda by mi było wywalac tyle kasy na kwarca.Wolałbym jeszcze dozbierac i kupic jakiegos cykajacego chinczyka

http://www.seagullwatch.eu/

lub popatrzec za jakims Japonskim mechanizmem np

http://www.seiyajapan.com/product/S-SBDB001/SEIKO-Prospex-600M-Diver-Spring-Drive-SBDB001.html

http://www.seiyajapan.com/product/S-SBDC007/SEIKO-Prospex-200M-Ti-Diver-6R15-Automatic-SBDC007.html

Całkiem ładnie pojechałeś na te "odpowiedniki" G-SHOCKa ;)

Ja po nieco niższych półkach grzebiąc,

uznałem że GS-1150 to najwięcej porządnego zegarka w dobrej cenie.

Czy warto dopłacić za MVT... uznałem, że nie warto, w końcu miał to być

"roboczy" zegarek.

Życzę rychłej realizacji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

"...Życzę rychłej realizacji..." ;)

ojej..dziekuje,ale zrealizowany bedzie tylko Giez - i to moze pod koniec przyszłego roku,bo tak szczerze to pierwsze mam zamiar dokonczyc zbieranie swojej "frogowskiej teczy" i dopiero pózniej wszystko inne..

-co do tego SPRING DRIVE-jak bym sprzedał w dobrej cenie wszystko to co mam i druga polowe dozbierał...to moze byłaby szansa klikniecia:)

z drugiej strony..moze do tego czasu bedzie MTG w stali ;) nie wiadomo czy dożyje,a moze bedzie koniec swiata..nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.