Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tirnar

Zegarek w stylu Marine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się właśnie do zakupu pierwszego automatycznego/mechanicznego zegarka. W czasie poszukiwań w oko wpadły mi zegarki w stylu Stowy Marine. Były to między innymi:

- Kemmner Marine

4886587042_f6595fc59f.jpg

- Archimede DeckWatch

7952-H12-15.jpg

- Steinhart MARINE CHRONOMETER II arabic

138082979MCII_arab_01.jpg

Szukać zaczynałem z założeniem wydania maksymalnie 1000 zł, później budżet podwyższyłem do 1500 (pewnie każdy z forumowiczów wie, jak winduje on w górę w trakcie poszukiwań :lol: )

Dodatkowo ostatnio odkryłem wcześniej nie znaną mi firmę Laco z modelem Navy, który bardzo przypadł mi do gustu.

861651-0.jpg

Model ten jest do wyboru z dwoma mechanizmami:

- Miyota 821A lub

- ETA 2824-2

Przy czym zegarek z pierwszym z nich kosztuje 198 euro, a z drugim jest już o prawie 300 euro droższy. Skłaniałbym się przez to do zakupu modelu z mechanizmem Miyota. I teraz moje pytanie, co o nim sądzicie? Czy jest wart swojej ceny? A może jest duża różnica w jakości i warto dołożyć do tego z lepszym mechanizmem, lub wrócić do któregoś z wcześniej wymienianych modeli?

Nie będę ukrywał, że trochę boli fakt czarnych wskazówek stosowanych w zegarkach Laco (jednak niebieskie mają to "coś"), za to na korzyść przemawia mechanizm automatyczny nakręcany ruchem ręki, a nie mechaniczny.

Może ktoś z przeglądających temat jest posiadaczem jakiegoś z wyżej wymienionych modeli i mógłby w paru słowach wyrazić opinię na temat swojego czasomierza. Każda informacja przyda się w podjęciu decyzji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy zegarek fajny, wszystkie warte swojej ceny...

ja osobiście brałbym:

a) nakręcany ręcznie ze szwajcarskim Unitasem

b ) z niebieskimi wskazówkami

(tym samym w zegarkach Marine LACO bym odpuścił - tej firmy zainteresowałbym się pilotem i to spokojnie z Miyotą w środku)

Musisz zastanowić się nad rozmiarem, bo jest pewien rozrzut wśród wskazanych zegarków. Mała sekunda w przypadku zegarków nakręcanych ręcznie, to wg. mnie największy smaczek. Steinhart prezentuje się nieźle, ale w przeciwieństwie do pozostałych nie podoba mi się w nim to, że tarczka sekundy przecina cyfry godzinowe. 42mm to bardzo uniwersalny rozmiar, chociaż 44mm Steinharta też są ok na rękę już od 17-18cm. Jakościowo podobno wygrywa Kemmner...

Którego nie wybierzesz, to nie będzie to zegarek ani niemiecki ani szwajcarski - takie niemiecko-szwajcarskie chińczyki.

Laco bym odpuścił i wybrał któregoś z pozostałej trójki - każdy będzie miał plusy i minusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart MARINE CHRONOMETER II 4ever za piękny Unitas i moim zdaniem najładniejszą koronkę :lol: W galerii znajdzisz album poswięcony temu modelowi w zestawieniu z wersja Roman.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(tym samym w zegarkach Marine LACO bym odpuścił - tej firmy zainteresowałbym się pilotem i to spokojnie z Miyotą w środku)

Tak a propo, to ten zegarek jest dokładnie tym samym zegarkiem co pilot Laco na Miyocie. Zmieniona jest tylko tarcza i wskazówki (no i pasek chyba)..

A tym samym żeby poznać opinie, można też odszukać w szukarce forumowej opinie o pilocie, uwzględniając tylko że jest inna tarcza i inne wskazówki.

Na przykład:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/64539-laco-pilot-miyota-pytanie/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/60567-pilot-laco/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/47084-laco-miyota/

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak a propo, to ten zegarek jest dokładnie tym samym zegarkiem co pilot Laco na Miyocie. Zmieniona jest tylko tarcza i wskazówki (no i pasek chyba)..

no nie tym samym, bo jeden jest Marine, a drugi to Pilot :lol:

Marine Laco jest dla mnie po prostu brzydki, za to pilot - jak to pilot... skoro można mieć pilota za niecały 1000zł z równie dobrą co ETA Miyotą, to po co przepłacać - Laco będzie ok i dlatego napisałem, że bym się takim zainteresował.

Edit. P.S. warto jeszcze dodać, że z tego zestawienia tylko Laco nie będzie miało szafiru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie tym samym, bo jeden jest Marine, a drugi to Pilot :lol:

Ot po prostu Autor tematu pyta o ewentualnych posiadaczy i ich opinie. Pilot Laco jest znacznie popularniejszy niż Marynarz. Posiadaczy Pilota jest dużo, natomiast posiadaczy Marynarza albo nikt, albo niewielu. A ponieważ w 90% jest to ten sam zegarek, to Autor może sobie poczytać opinie posiadaczy Pilota.

Marine Laco jest dla mnie po prostu brzydki, za to pilot - jak to pilot...

A to czy brzydki czy ładny, to już jest Autora sprawa :P

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi w temacie. Poczytałem jeszcze trochę o samym mechanizmie Miyota i wybór już dokonany - LACO Navy w drodze. Mam nadzieję, że nowy nabytek będzie się ładnie prezentował i działał bez zarzutu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.