Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Stachers

Atlantic, jak to jest z tą marką?

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek witam szacone grono- jest to mój pierwszy post choc forum śledzę juz od jakiegoś czasu.

Na dzień dzisiejszy na ręce noszę kwarcówke Calvin Klein New Bold. Czemu akurat ten? Po prostu bardzo mi się ten zegarek spodobał. Jednak po dwóch latach doszedłem do wniosku, że czas na sprawienie sobie zegarka, jak to na forum jest często okreslane "z duszą" :) Zaczałem szukac. Moim kryterium było to, co urzekło mnie w CK, czyli minimalizm, prostota zegarka. Taki garniturowiec, który dyskretnie wychyla się zza mankietu koszuli:) Szukałem, szukałem i trafiłem na Atlantic Seacrest Automatic 50741.41.21.

1067_2.jpg

Co ciekawe, nie patrząc na firmowe napisny na tarczy, jest ona łudząco podobna do tej od CK.

Pytanie zasadnicze- jak to jest z ta marką. Bo słyszałem bardzo skrajne opinie na jej temat. Wiadomo, nie jest to wysoka półka zegarków, ale gdzieś na forum doszukałem się zdania w którym autor użył stwierdzenia, że Atlantic to taka polsko- szwajcarska firma bo ciężko znaleźc te zegarki poza naszymi granicami. Z kolei rozmawiając ze swoimi znajomymi którzy jakieś tam pojęcie mają, mówlili, że w tej klasie cenowej jest to dobry wybór .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..że Atlantic to taka polsko- szwajcarska firma bo ciężko znaleźc te zegarki poza naszymi granicami.

Szwajcarska marka przejęta przez polski kapitał (Zibi). Faktycznie, głównie w 99% sprzedawana w Polsce, i poza granicami naszego państwa praktycznie nieznana.

Z kolei rozmawiając ze swoimi znajomymi którzy jakieś tam pojęcie mają, mówlili, że w tej klasie cenowej jest to dobry wybór .

Nikt nie mówi, że z wyżej wymienionych powodów, miałby to być zły wybór.

Problem jest tylko w dziwacznej mentalności Polaków, którym nigdy nic nie pasuje. Jak przysłowiowy Niemiec wykupuje polskie przedsiębiorstwo, to jest bardzo niedobrze. Jak jest sytuacja odwrotna, czyli polski kapitał przejmuje jakieś zachodnie przedsiębiorstwo, to też im coś nie pasi :D

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie obie opinie które przytoczyłeś o tej marce są prawidłowe. Zegarki Atlantic są na rynku polskim bardzo popularne, zaś w innych krajach już jakby dużo mniej (choć w teorii sieć sprzedaży jest międzynardowa, wystarczy spojrzeć na stronę). Wynika to może z faktu, że w czasach PRL-u była to jedna z kilku szwajcarskich marek obecnych w salonach Jubilera. Prawdą jest też, że w tej cenie to dobry wybór. Jedno nie wyklucza drugiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwajcarska marka przejęta przez polski kapitał (Zibi). Faktycznie, głównie w 99% sprzedawana w Polsce, i poza granicami naszego państwa praktycznie nieznana.

Nikt nie mówi, że z wyżej wymienionych powodów, miałby to być zły wybór.

Problem jest tylko w dziwacznej mentalności Polaków, którym nigdy nic nie pasuje. Jak przysłowiowy Niemiec wykupuje polskie przedsiębiorstwo, to jest bardzo niedobrze. Jak jest sytuacja odwrotna, czyli polski kapitał przejmuje jakieś zachodnie przedsiębiorstwo, to też im coś nie pasi :D

Ja również nie twierdze że to źle. Dlatego między innymi założyłem ten post, żeby sie dowiedzieć jak wygląda pozycja tego zegarka. Bardziej bałem się tego, że z Atlantic może być tworem na wzór Bisseta, którego zegarki siedzą w gablotach opatrzonych słowem SWISS a ile ze szwajcarami mają wspólnego to każdy na tym forum wie;)

W zasadzie obie opinie które przytoczyłeś o tej marce są prawidłowe. Zegarki Atlantic są na rynku polskim bardzo popularne, zaś w innych krajach już jakby dużo mniej (choć w teorii sieć sprzedaży jest międzynardowa, wystarczy spojrzeć na stronę). Wynika to może z faktu, że w czasach PRL-u była to jedna z kilku szwajcarskich marek obecnych w salonach Jubilera. Prawdą jest też, że w tej cenie to dobry wybór. Jedno nie wyklucza drugiego.

Też coś takiego przyszło mi na myśl, stąd stosunko duża ilośc tych zegarków "po ojcu, po dziadku" w PL.

Ale skoro Atlantic jest marką na polskim kapitale, gdzie te zegarki sa produkowane, w Polsce czy Szwajcarii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie te zegarki sa produkowane, w Polsce czy Szwajcarii?

Składane są w Szwajcarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składane są w Szwajcarii.

W takim wypadku "swiss made" na tarczy zegarka broni się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwajcarska marka przejęta przez polski kapitał (Zibi). Faktycznie, głównie w 99% sprzedawana w Polsce, i poza granicami naszego państwa praktycznie nieznana...

Brawo Zibi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie Atlantic to jednak jest "marka".

Primo produkowana bez przerw od dawien dawna.

Posiadająca swoje zaplecze rynkowe nie tylko w Polsce ale również w krajach skandynawskich i w niemczech,

w Angli sprzedawany pod nazwą Britix.

Nie jest to marka globalna i nigdy do nich nie aspirowała ale mechanizmy zawsze były sprawdzone i trwałe (AS 1188, eta 1113) i dziś też tak jest.

Gdyby bazowali tylko na Polskim rynku nie przetrwali by tak długo produkując dobre jakościowo i nie tanie zegarki - u nas najlepiej sprzedaje się chiński złom.

Stary atlantic sprzedawany na ebay-u zawsze znajdzie kupca nawet jeśli jest w opłakanym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przez jakiś czas Atlantica Worldmatera GMT z obecnej produkcji i muszę powiedzieć, że to był świetny zegarek, zarówno pod względem designu jak i wykonania. W tej cenie nie ma wstydu przed Ryśkiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wasze opinie rozwiały moje wątpliwości.

Dzieki wszystkim za zabranie głosu;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...Stary atlantic sprzedawany na ebay-u zawsze znajdzie kupca nawet jeśli jest w opłakanym stanie.

Zegarek czy kupiec ? :o

A tak na poważnie, podstawowa kwestia to rola Zibi jako inwestora. Jeżeli jest pasywna, a tak podejrzewam, to nie musi to mieć wielkiego wpływu na strategię firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.