Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kacy

Niedziałające podświetlenie tarczy

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam zegarek Timex T2M561. Ostatnio zauważyłem, że nie działa podświetlenie. Przypominam sobie, że ostatnio robiłem parę 'wodnych aktywności' ale zegarek jest wodoszczelny do 100 metrów. Jeśli chodzi o wciskanie przycisków pod wodą, to kiedyś mi się zdarzyło i nic się nie stało... Kolega naprawiający zegarki powiedział mi, że może to być problem z baterią. Kupiłem go w czerwcu zeszłego roku. Czy bateria może się tak szybko wyczerpać?

Pytanie z innej beczki. Czy można do niego zainstalować gumowy pasek?

Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

W Timexach brak podświetlenia ma podłoże w trzech przyczynach. Po pierwsze słaba bateria. Po drugie uszkodzenie blaszki w mechanizmie, uaktywniającej podświetlenie. Rzadkie ale się zdarza. Trzecia przyczyna dosyć częsta to mechaniczne uszkodzenie cewki przetwornicy podwyższającej napięcie dla podświetlenia. To najgorszy feler prowadzący prostą drogą do wymiany całego mechanizmu.

Nie wiadomo ile czasu zegarek leżał w magazynie, jak często było uruchamiane prądożerne/bateriożerne podświetlenie? Dlatego trudno powiedzieć ile energii w baterii pozostało? Dosyć częstym objawem wyczerpania ogniwa zasilającego, w tego typu zegarkach, jest przeskakiwanie sekundnika co 2s albo 5s przy włączonym podświetleniu. Wtedy słaba bateria jest dodatkowo obciążana. A elektronika, jak to przewidział producent, informuje "zmień baterię".

Ja dopuszczam się nie takich zmian i jakoś mnie nikt nie karze za złożenie mechanizmu z kopertą od różnych producentów. Dlatego nader niestosowne wydaje się wydziwianie nad paskiem. Jak znajdziesz taki jaki uznałeś za najlepszy to go po prostu zmień! Mając na uwadze sopsób jeo zamocowania. Jak jest kompatybilny to śmiało!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.