Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gogsi

Nierówna praca sekundnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chce zaczerpnąć rady przy okazji pozdrawiając wszystkich użytkowników forum :).

Jako, że przebywam za granicą a zegarek został przysłany z polski i reklamować go będę mógł dopiero za jakiś czas, chcę Was zapytać, czy jest to normlne w przypadku tanich szwajcarów, czy został mi sprzedany wadliwy egzemplarz. Otóż zauważyłem, że wskazówka sekundnika chodzi bardzo nierówno, czasami skacze co dwie sekundy zeby pózniej minimalnie się przesunąć i wyrównać wskazywanie, jeszcze jedną rzecz, która mnie irytuje to, że przy ustawianiu daty sekundnik się zacina. Mam dwa inne zegarki w których wszystko chodzi płynnie, sekudnik chodzi równo ( nie chodzi mi o to że się zlewa z indeksami, po prostu chodzi równomiernie w równych odstępach) a przy zmianie daty nic się nie zacina. Wgrałem filmik na youtube, żeby zobrazować o co mi chodzi, i proszę o porady, czy należy to reklamować, czy jest to wada fabryczna, czy też dostałem jakis egzemplarz z wystawy z milionowym przebiegiem i teraz są tego pskutki, czy może te zegarki tak maja ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam a czy zegarek nie ma czasem EOL??? Przeskakuje nierówno pokazując że bateria po woli dokonuje życia. Nie wiadomo ile zegarek wcześniej leżał w sklepie itp. ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, dzięki za odpowiedź, niby posiada funkcję EOL

"Funkcja E.O.L. (End of Life)

Po wyczerpaniu, baterię należy bezzwłocznie wymienić. W niektórych

modelach, skokowe przesuwanie się wskazówki sekundowej co 4 sekundy oznacza, że bateria w najbliższym czasie zbliża się do momentu wyczerpania i powinna zostać wymieniona."

Ale u mnie on tak sobie pyka od kiedy go dostałem czyli od tygodnia (nie są to skoki co 4 sekundy).

Natomiast to ile leżał w sklepie nie wiem, bo zamówiłem go przez internet nawet go nie widząc na oczy i to był błąd.

Edycja:

przepraszam za wprowadzenie w błąd zobaczyłem metkę od zegarka i nie posiada on funkcji eol, jest to zwykły kwarc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku jeśli zegarek ma gwarancje to należało by się skontaktować ze sprzedawcą te zegarki mają dość dobrą dokładność chodu i raczej same z siebie nie przeskakują od tak. To może oczywiście o ile to nie bateria świadczyć o kłopotach z mechanizmem. Więcej powie serwis. Pozdrawiam i powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też podejrzewałem, ciekawe co mi w salonie powiedzą gdy się tam pojawię.

Pozdrawiam, dam znać za jakiś czas co było nie tak, może komuś się przyda taka informacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.