Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lukaszr

Wysyp małych producentów

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać , jest tego trochę a pewnie i to nie wszystko.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jajacek uchyl rąbka tajemnicy, co to ?

ORSA to faktycznie podobna historia

Z tego co pamiętam, na forum nie zebrała chyba zbyt przychylnych opinii,

całość wykonana ze stali 316L, chyba wszystkie firmy o których pisałem używają tego rodzaju stali.

Szkło jest szafirowe, mechanizm MYOTA , ale na stronie nie podają która, więc pewnie nie najwyższych lotów

co w połączeniu (moim zdaniem) z nieciekawym wyglądem, dawać może kiepski efekt, pomimo dobrych materiałów.

Firma oferuje tylko jeden model zegarka w różnych zestawieniach kolorystycznych tarczy

łukaszu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Po pierwsze to co pokazałeś z Orsy to są dwa różne modele.

Jeden to Sea Angler z nowej (ostatniej) edycji drugi to Orsa Monstrum. Przy niej się zgodzę wykonanie nie jest podobno ok moim zdaniem niedopracowane mocowanie pasków no i szkło które wystaje ponad zegar.

Co do nowego Sea Anglera też nie mi się wypowiadać nie mam nie miałem nie macałem.

Za to pierwsza edycja Anglera limitowana do 30 sztuk była jak najbardziej spoko. Wygląd to rzezcz gustu rozumiem. W pierwszej edycji była ETA 2824-2, płaskie szkło (niestety mineralne o ile wiem) i na pewno trzy wersje kolorystyczne. Czarna srebrna i lume. i one z tego co wiem( a przynajmniej moja) były opisane swiss made.

Teraz oprócz monstrum można kupić reedycje Sea Anglera, pomarańczową ze srebrnym lub czarnym bezelem ale za to kwarcową. Za bodaj 235 dolarów.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
łukaszu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić.

I dobrze, dzięki za te sprostowania, o to mi właściwie chodziło, żeby wypowiedzieli się użytkownicy albo tacy , którzy wiedzą nieco więcej.

Ja bazuje na swojej wiedzy , która jest bardzo nikła i wynika z opatrzenia i oczytania.

Więc jeśli ktoś widzi jakieś błędy, lub ma dodatkowe informacje, walcie śmiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jka któraś z tych firm zrobi 1000m w kopercie 10-12 mm grubej i nie większej niż 45mm to w rozsądnej cenie wezmę. Teraz wszystkie są jakieś takie dziwne. Nie powiem ciekawe ale jakoś odbiegają od zegarka nurkowego ( bo takie najczęściej robią) np starego Tag'a czy temu podobnych.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jka któraś z tych firm zrobi 1000m w kopercie 10-12 mm grubej i nie większej niż 45mm to w rozsądnej cenie wezmę.

mój Boschett ma 44/17 a ja mam nadgarstek 17cm. Byłem pewien, że pójdzie na sprzedaż bo będzie wyglądał śmiesznie na moim nadgarstku.

Okazało sie , że śmiesznie nie wygląda, a mi nawet bardzo sie podoba. Jak to mówią, nie taki diabeł straszny.

A tymczasem dobrnąłem do kolejnej firmy, ta to juz w ogóle nic o sobie nie piszę, więc raczej ostrożnie podchodzę do ich prdukcji.

Choć ktoś jednego sprzedaje na watchuseek, więc zegarki istnieją na prawdę B)

Maja kilka modeli, raczej spokojne, nie wulgarne. Poza chronografami - ohydne są.

Za to atrakcyjni cenowo, przynajmniej w porównaniu do wcześniejszych producentów.

Bo na przykład, model poniższy - stal 316, 42mm, 200m i ETA2836 - kosztuje 369,00 USD

post-22292-0-82702400-1331124946.jpg

post-22292-0-68193800-1331124947.png

A tu, moim zdaniem najciekawsza oferta

model oficer - 44mm, nie podają jaka stal, szkło mineralne, UNITAS 6497 - cena 239,00 USD :lol:;):P

Znalazłem stronę gdzie sam UNITAS kosztuje 129,00 USD ( czyli coś nie tak ?? ) nie wiem, jak by ktoś sie skusił, to piszę się na oglądnięcie :P :P :D

bo nawet mi się podoba :)

i do tego ładne zdjęcie

post-22292-0-58436600-1331124949.jpg

post-22292-0-96669300-1331124949.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten ostatni fajniusi :lol: bernharde ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bernharde ?

bernhardt z "T" na końcu

tu ich wypasiona stronka :lol: : http://bernhardtwatch.com/corsair.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki!

no strona na wypasie :lol: czy mi sie wydaje czy tam zadnego adresu nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam w ogóle nic nie ma :lol:

Dobrze , że jakoś udało im sie zegarki tam zmieścić i logo firmy wkleić.

wszystko ma e-meil,

pewnie zarobieni są , to co będę adrs dawać jak ciągle na wyjazdach, prezentacjach, spotkaniach biznesowych, balach dobroczynnych ;):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pewnie tak :lol:

ceny maja niskie, chyba troche za niskie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zafascynował Dievas Kampschwimmer juz jakiś czas temu!!! Już zaczynam odkładać. Pomimo kryzysu może się uda. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki Bernhardt Officer's Watch bardzo ładne, pomimo ich ewidentnego naśladownictwa do Omegi Railmaster czy Longinesa (model z breguetowskimi wskazówkami). Cena bardzo zachęcająca. Szkoda, że to firma-krzak. Pozdrawiam ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mnie zafascynował Dievas Kampschwimmer juz jakiś czas temu!!! Już zaczynam odkładać. Pomimo kryzysu może się uda. Pozdrawiam

Cos mam wrażenie, że chyba trzeba będzie powrócić do rozważań na temat zegarków ala Panerai,

coraz więcej firm wzoruje sie na tym kształcie i chyba powoli trzeba sie przyzwyczajać , że takie zegarki będą oferowane,

z reguły przez te mniej znane firmyh, które dzięki takim nawiązaniom będą się podobać, oby to tylko nie były wierne kopie.

A co do tego Kampschwimmer-a, to zerknij na tego miller , to oferta jakiegoś gościa na forum watchussek, kolejny wytwór nie wiadomo kogo, niby takie samo jak Dievas-a ale inne wymiary,

nawet bardziej ludzkie bo 44mm i za 120 GBP.

post-22292-0-04357600-1331125329.jpg

post-22292-0-92634500-1331125330.jpg

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze dorzucę to.

Zupełnie nie kojarzę firmy ale prostota i czytelność tego zegarka pozytywnie mnie zaskoczyła. - 880,00 USD

Taki trochę NOMOS :lol:

post-22292-0-51156400-1331125345.jpg

Mają jeszcze kilka ciekawych w kolekcji

i taki ;) choć to kwarc to ciekawy - 280,00 USD

post-22292-0-51435100-1331125347.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cos mam wrażenie, że chyba trzeba będzie powrócić do rozważań na temat zegarków ala Panerai,

coraz więcej firm wzoruje sie na tym kształcie i chyba powoli trzeba sie przyzwyczajać , że takie zegarki będą oferowane,

z reguły przez te mniej znane firmyh, które dzięki takim nawiązaniom będą się podobać, oby to tylko nie były wierne kopie.

:lol:

Kopie, a nie podróbki, jak w przypadku MM. Tuaj firma podpisuje swój wytwór swoją nazwą firmy. Podobnie jest z charakterystycznym designem Submarinera. Powiela (nie mówię tutaj o podrabianiu) go wiele firm, jedne mniej inne bardziej wiernie (na rolexa submarinera niestey mnie nie stać, a steinharta ocean 1 lub marcello c. nettuno chętnie bym przymierzył). A do Kampfschwimmera to tak się zastanawiam, czy zanim już zgromadzę niezbędne fundusze i przekonam połowicę do zakupu kolejnego zegarka, to ta fascynacja mi nie przestawi się na inny czasomierz. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekty Botta Design mnie osobiście odpowiadają, szczególnie ten jednowskazówkowiec:

post-7231-0-09772700-1331125592.jpg

urzekło mnie trochę rolnicze podejście do pokazywania czasu, które wyjaśnia ten obrazek:

post-7231-0-20837600-1331125593.jpg

Apropos Botta Design, czy ktoś wie może jaki związek, jeśli w ogóle jakiś istnieje, łączy Klausa Bottę właściciela Botta Design z Mario Bottą słynnym architektem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD
I ostatni NÜR-SPEC Midnight Edition, nie wiem co to znaczy, chyba jakiś tor w Niemczech, ale nie jestem peewien. :)

Firma na sile chce by kojarzona ja z Niemcami, tyle ze jest z Australii.

Kolejne male firmy to np.

Ocean7 i AirNautic ( obie firmy założone przez MitchSF użytkownika watchuseek)

delaurianonpillowpic.jpg

ANHome.jpg

Prometheus Watch Company

2836_GMT.jpg

Raven Watch Company ( design zadziwiająco podobny do Trasera)

vac1_2.jpg

NAUTEC NO LIMIT ( design zadziwiająco podobny do Bell & Ross)

img_400x02.jpg

LÜM-TEC ( firma z USA, choc nazwa mogla by skłaniać ze firma z Niemiec)

046.2601933.jpg

Corvus Watch ( design zadziwiająco podobny do Blancpain )

corvus-front06.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ambasador

Wszystkie fajne ale DIEVAS najlepszy! Tego lotnika to bym przygarnął chętnie xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.