Witam!
Jestem nowy na forum, a że nie znalazłem działu pomocy, pozwalam sobie pisać właśnie tutaj. Jestem laikiem w temacie zegarków i ufam, że znajdę tu rozwiązanie mojego problemu. Otóż ostatnio kupiłem zegarek Timex, model 2C041 z tzw. wiecznym kalendarzem. I właśnie ów kalendarza dotyczy problem. Mianowicie, dzień miesiąca zmienia się kilka minut po północy, a nazwa dnia tygodnia dopiero kilka godzin później. Tak chyba nie powinno być. Czy mogę samodzielnie rozwiązać ten problem? Po zakupie nastawiałem właściwy czas i błędnie wyciągnąłem koronkę na pozycję ustawiania daty. Wtedy data przeskoczyła o parę dni, ale zaraz przywróciłem właściwą. Czy to mogło spowodować zaistniałą sytuację? Słyszałem, że niechcący ingerując w wieczne kalendarze można je rozregulować i wtedy niezbędna staje się wizyta u specjalisty. Poza tym z zegarka jestem zadowolony, spełnia on moje niewygórowane standardy. Chciałbym jednak rozwiązać tę kwestię kalendarza. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
PS
W zasadzie muszę przyznać, że skłamałem. Jest jeszcze jedna rzecz, która trochę nie daje mi spokoju. Zegarek robi wrażenie wykonanego starannie, ale na szkiełku pojawiają się ledwo widoczne refleksy wskazówek i pozostałych błyszczących elementów. Jako laik chciałem zapytać czy to jest norma, czy może jednak feler?
Strona 1 z 1
Przywitanie i od razu prośba o pomoc. Problem z wiecznym kalendarzem w zegarku Timex.
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Pomoc