Klub Miłośników Zegarów i Zegarków: Cyma - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków

Skocz do zawartości

Otwórz

Klub Miłośników Zegarów i Zegarków Facebook Feed

Najnowsze tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Cyma mocno spieszy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   matma66 

• Grupa: Użytkownik
  • Postów 131
  • Hobby:Sport,zbieram zegarki i inne starocie.

Napisano 03 luty 2012 - 15:07

Witam Kolegów.Mam problem z Cymą.Zegarek nie dawno był u zegarmistrza na przeglądzie.Nie zwróciłem uwagi na chód zegarka,nakręciłem i do gabloty.Dopiero teraz zauważyłem że bardzo się spieszy.W pozycji na deklu nawet 2 godziny na dobę.Na szkle idzie dokładnie.Poleciałem jeszcze raz do fachowca,zapłaciłem miało być dobrze.Niestety dalej idzie jak burza.Wiem że to pasówka i nie jest specjalnie cenna,może Koledzy coś podpowiedzą.Załączony plik  001.JPG (185,96 KB)
Ilość pobrań: 1Załączony plik  002.JPG (195,26 KB)
Ilość pobrań: 3

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   matma66 

• Postów 131

Napisano 03 luty 2012 - 15:11

Wyświetl postUżytkownik matma66 dnia 03 luty 2012 - 15:07 napisał

Witam Kolegów.Mam problem z Cymą.Zegarek nie dawno był u zegarmistrza na przeglądzie.Nie zwróciłem uwagi na chód zegarka,nakręciłem i do gabloty.Dopiero teraz zauważyłem że bardzo się spieszy.W pozycji na deklu nawet 2 godziny na dobę.Na szkle idzie dokładnie.Poleciałem jeszcze raz do fachowca,zapłaciłem miało być dobrze.Niestety dalej idzie jak burza.Wiem że to pasówka i nie jest specjalnie cenna,może Koledzy coś podpowiedzą.Załącznik 001.JPGZałącznik 002.JPG

Jeszcze jedno dokładne zdjęcie Załączony plik  003.JPG (195,65 KB)
Ilość pobrań: 5

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ritter 

• Postów 405
  • Hobby:A.I.

Napisano 03 luty 2012 - 22:14

Klocek, zamocowuje koniec włosa, wygląda na dokręcony właściwie, włos nie wygląda na sklejający się. Jak bym miał coś wyrokować to "sklepany"/ukruszony czop osi balansu od strony płómostka balansu, czyli od strony mechanizmu z statniej fotografii Mało prawdopodobne by przyczyną było nierówne przykręcenie nakrywki z kamieniem nakrywowym.

Tak czy owak połóż otwarty zegarek na lusterku i sprawdź czy balans nie zaczyna pracować "ospale". Jak masz dobry słuch i poczucie rytmu to możesz to zdiagnozować w ten sposób.

Podsmowując nie wygląda to dobrze. No ale to zegarek "półkowy" czyli czy to takie ważne? Sam oceń? I jeszcze jedno, czy jesteś pewny, że to ten zegarmistrz sp... robotę?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   matma66 

• Postów 131

Napisano 04 luty 2012 - 18:18

Wyświetl postUżytkownik Ritter dnia 03 luty 2012 - 22:14 napisał

Klocek, zamocowuje koniec włosa, wygląda na dokręcony właściwie, włos nie wygląda na sklejający się. Jak bym miał coś wyrokować to "sklepany"/ukruszony czop osi balansu od strony płómostka balansu, czyli od strony mechanizmu z statniej fotografii Mało prawdopodobne by przyczyną było nierówne przykręcenie nakrywki z kamieniem nakrywowym.

Tak czy owak połóż otwarty zegarek na lusterku i sprawdź czy balans nie zaczyna pracować "ospale". Jak masz dobry słuch i poczucie rytmu to możesz to zdiagnozować w ten sposób.

Podsmowując nie wygląda to dobrze. No ale to zegarek "półkowy" czyli czy to takie ważne? Sam oceń? I jeszcze jedno, czy jesteś pewny, że to ten zegarmistrz sp... robotę?

Witam.Dziękuje za pomoc.Faktycznie zegarek w pozycji na deklu inaczej cyka,tak jakby szybciej.Mam sporo zegarków i tylko z tym i Omegą problem.Omega się czasem zatrzymuje, a tam jest klejone koło minutowe i to pewnie przyczyna.Zegarmistrz to moja znajoma,sporo mi zrobiła ciężkich napraw i zawsze jest ok. Tu powiedziała że nic nie widzi.Jak to będzie coś poważnego to nie robię.

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1