Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość mcinek

Cofanie wskazówek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mcinek

Czy to prawda, że nie powinno się cofac wskazówek w zegarkach mechanicznych? Czy rzeczywiście zeby cofnąć o 5 minut do tyłu trzeba przelecieć całą dobę do przodu?

Poza tym pytanko z tym związane ale już praktyczne. Kiedyś swój zegarek 'cofałem' ustawiając go i nic szczególnego się nie działo. Za jakiś czas wykonałem konserwację mechanizmu i gdy po tym zacząłem cofać wskazówki zegarka, wskazówka sekundowa 'chodzi' do tyłu. Wystarczy przestać cofać i znów idzie do przodu. Jak powinno byc naprawdę?

Dodam tylko, że w innym zegarku mozna cofac a sekundnik i tak spokojnie sobie idzie do przodu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ZETES
...Dodam tylko, że w innym zegarku mozna cofac a sekundnik i tak spokojnie sobie idzie do przodu...

Wydaje mi się, że wszystko zależy od konstrukcji mechanizmu. Tak, jak przy ustawianiu daty. W jednych zegarkach trzeba "obrócić" całą dobę, a w innych wystarczy cykl 8-12-4 ("przechodzimy" przez 12, do 4, wracamy na 8 i tak w kółko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mcinek

To bardzo możliwe z tą konstrukcją mechanizmu ale w mojej Delbanie, przed konserwacją mechnizmu cofanie wskazówek nie zakłócało chodu sekundnika do przodu a po konserwacji sekundnik zaczął się w takiej sytuacji cofać. No i może ktoś wie czy takie cofanie jest szkodliwe dla mechnizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w zachowaniu sekundnika wynika z tego, że podczas naprawy zegarmistrz świadomie zwiękrzył tarcie ćwiertnika (sprzęgiełko które działa tylko podczas przestawianie wskaz.) lub zapomniał go naoliwić :evil: po czyszczeniu mechanizmu.

Cofanie wskazówek w takim wypadku nie jest wskazane. Choć nie zawsze prowadzi do uszkodzenia mechanizmu. Bywają inne rozwiązania tech. sprzęgiełka bez trącego ćwiertnika. Sprzęgiełko napewno jest odpowiedzialne za to "dziwne" zachowanie sekundnika.

Pozdrawiam

Adam

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o kręcenie wskazówkami do tyłu,to w mechanikach zauważyłem dość ciekawą rzecz.Otóż jezeli sprężyna jest dobrze nakręcona,to cofanie wskazówek nie powoduje zatrzymania się sekundnika,jezeli nie jest,to sekundnik sie zatrzymuje,a jeśli spreżyna

jest już całkowicie "na wykończeniu",to sekundnik sie cofa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam to prawda - wytłumaczenie tego "zjawiska" jest powyżej.

Lepiej jest cofać wskaz. przy pełnym nakręceniu sprężyny zegarka.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z powyzszych postow moge wnioskowac ze lepiej nie cofac zegarka-czy tak jest? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zenit

lepiej nie cofac wskazowek,szczegolnie przy slabo napietej sprezynie,poniewaz moze to spowodowac uszkodzenie palet(efekty tego usowalem)wiec jesli cwiertnik jest za mocno scisniety,lub nie naoliwiony!,krecmy do przodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lepiej nie cofac wskazowek,szczegolnie przy slabo napietej sprezynie,poniewaz moze to spowodowac uszkodzenie palet(efekty tego usowalem)wiec jesli cwiertnik jest za mocno scisniety,lub nie naoliwiony!,krecmy do przodu

czy mozesz blizej okreslic czy to sie objawia (to uszkodzenie palet) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zenit

w momencie gdy cofasz wskazowki,przy cwiertniku ktory stawia duze opory,zanika moment napedowy ,paleta w tym momencie uderza z duza sila we wreby kola wychwytowego.mam nadzieje ze jakos pomoglem,cwiertnik trzeba sciskaz z czuciem,smarowac!,zeby nie dopuscic do jego zatarcia ,wiadomo inaczej jest z zegarkami z datownikiem,tam mosi posiadac pewno sile aby nastopil przeskok daty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w momencie gdy cofasz wskazowki,przy cwiertniku ktory stawia duze opory,zanika moment napedowy ,paleta w tym momencie uderza z duza sila we wreby kola wychwytowego.mam nadzieje ze jakos pomoglem,cwiertnik trzeba sciskaz z czuciem,smarowac!,zeby nie dopuscic do jego zatarcia ,wiadomo inaczej jest z zegarkami z datownikiem,tam mosi posiadac pewno sile aby nastopil przeskok daty

czyli uszkodzenie palet powoduje zatarcie cwiertnika :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwrotnie - zatarcie ćwiertnika powoduje uszkodzenie palet i/lub koła wychwytowego.

8)

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odwrotnie - zatarcie ćwiertnika powoduje uszkodzenie palet i/lub koła wychwytowego.

8)

czy mozesz przyblizyc jakie sa tego objawy(np.zegarek staje ,chodzi nie dokladnie itp) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.