Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Edward Siudowski

Smarowanie zegarów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Edward Siudowski

Witam

Postanowiłem w własnym zakresie przeprowadzić czyszczenie i konserwację 2 zegarów.

Jeden ścienny wahadłowy Metron, drugi także metronowski w drewnianej obudowie do ustawienia na kredensie lub kominku z lat 60- siątych mechanizm ułożyskowany na kamieniach. Obydwa są na chodzie. O czyszczeniu sporo dowiedziałem się z tego forum. Natomiast mam pytania dotyczące smarowania.

I tak: Jaki zastosować środek do smarowania jednego jak i drugiego zegara. Czy może to być oliwa do smarowania delikatnych mechanizmów czy raczej smar stały.

niestety w moim mieście nie ma sklepu z zaopatrzeniem dla zegarmistrzów, tak że trudno o fachową poradę. Fachowych książek w księgarni w ogóle nie ma.

Druga sprawa to czy należy posmarować tylko same czopy i łożyska czy także zazębienia kół zębatych i osie wskazówek.

Może ktoś zna nazwy handlowe poszczególnych smarów i gdzie można by je zamówić wysyłkowo.

Będę wdzięczny jeżeli zechce się ktoś wypowiedzieć w tej kwesti.

Z niecierpliwością czekam na wypowiedzi- łączę pozdrowienia

Edward. :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mechanizmach zegarów oliwimy tylko czopy.

Palety w kotwicy i w innych punktach gdzie występuje tarcie.

Nie wiem czy Dasz sobie radę z wyjęciem i ponownym założeniem :!: sprężyn napedowych, jeżeli tak to sprężyny (po oczyszczeniu) należy posmarować smarem. Smarem można a nawet trzeba posmarować elementy naciągu tzn. zapadkę koło zapadkowe i najgrubsze osie bębna sprężyn.

METODA AMATORSKA (DOMOWA)

Żeby uniknąć wysokich kosztów syntetycznych produktów zegarmistrzowskich np firmy MOEBIUS

można zastosować oliwę WD40 lub dużo lepiej NEOVAL oil spray w "spreju - spray" (najlepiej napryskać do jakiegoś pojemniczka i do oliwienia użyć np. szpilki.

Oliwy nalezy "zadać" tyle żeby nie wypływała z zagłębień smarowych tzn. z fazek otworów czopów. Proste co nie :?: :?: :)

NEOVAL naprawdę super szwajcarski i niedrogi produkt 13,20 za 100ml

http://neoval.kn-oil.pl/oilspray.pdf (dane techn. tego oleju)

http://www.kn-oil.pl/zamowienie.html (zamówienie)

NIGDY NIE UŻYWAJCIE OLEJÓW JADALNYCH :!: :!: :!:

Nawet z pierwszego tłoczenia :wink:

Uwaga na palce :!: przy sprężynach :!:

Pozdrawiam

Adam Mroziuk 8)

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Witam.

Serdeczne dzięki Kolego Amroziuk za fachową podpowiedź, moje rachuby nie zawiodły mnie- teraz już jestem całkowicie pewny że na Kolegów z Klubu można zawsze liczyć w potrzebie. Na dzisiaj to zamawiam właśnie polecany olej i czekam na przesyłkę.

A tak przy okazji, to mam inny problem. Otóż chodzi o precyzyjną regulację chodu zegarka naręcznego. Nie posiada on jak zauważyłem występującą zazwyczaj dźwigienkę na tle skali z nacechowanymi znakami(+)i (-) za pomocą której to wspomniana regulacja jest znacznie ułatwiona. Chcąc przesunąć przesówkę w moim zegarku muszę przesuwać samym pierścieniem. Jest to duże przełożenie i minimane ruszenie jej powoduje znaczne przesunięcie na obwodzie co zaraz przekłada się na znaczną odchyłkę chodu. Tym bardziej że chodzi ona dość ciasno. Gdzieś widziałem że było to rozwiązane na wkręcie z mimośrodem, co uważam za rozwiązanie wręcz doskonałe bo gwarantuje dużą precyzję ustawienia. Poza tym sam mechanizm zegarka jest bez zarzutu jak na tego typu zegarek. Jest to Łucz z lat 70-tych cal.2209 na 23 kamieniach bez wszechobecnych później plastików, jedyny jaki znam tak płaski zegarek "made in CCCP" :wink:

Czy spotkał się ktoś z tego typu problemem, jak sobie poradził?

Łączę pozdrowienia Edward. :roll:

Może odezwie się także Kolega, który ciągle twierdzi że rosyjskie zegarki chodzą najszybciej- być może że za sprawą tej fatalnie skonstruowanej regulacji. :) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.