Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

BellaUrsa

Proste pudełko na zegarki DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze pozwolą, że przedstawię swój weekendowy projekt pudełka na własne, rodzinne skarby. W związku z tym, że na razie muszę się cieszyć tym, co mam a aktualna "kolekcja" do policzenia jest na palcach jednej ręki, postanowiłem w czasie wolnego weekendu skonstruować proste pudełko, by zegarki trzymać razem, bez potrzeby żonglowania pojedynczymi pudełkami i szkatułkami.

Samo pudełko, to sosnowe pudełko "prezentowe" na wino - ostatnią sztukę kupiłem niedawno w markecie dla hurtowników za jakieś 11pln - żal było nie wziąć, natomiast pomysł na wykończenie przyszedł dzisiaj, więc od razu przystąpiłem do działania. Jasne drewno przeciągnąłem dwukrotnie woskiem koloryzującym o barwie dębu rustykalnego...

613824be24e20465med.jpg

...a w międzyczasie ze ścinków z polarowego koca uszyłem odpowiednie rękawki, które zostały usztywnione wewnątrz gąbką dylatacyjną a następnie przyklejone do ścianek pudełka. Pikowanie zostało dodane w celach ozdobnych by ożywić trochę wnętrze choć może nie wygląda to zbyt profesjonalnie.

5e379c5829eb4628med.jpg

Do zdjęcia przymierzyłem jeden z zegarków tymczasowo umieszczony na poduszce którą uszyłem wcześniej do innego pudełka. Przegródek nie przewidziałem, gdyż wg. mojego zamysłu część zegarków będzie na własnych poduszeczkach wchodzących na wcisk i trzymających się polarowych ścianek, a do zegarków bez pasków dorobię dodatkowe "szufladki" które jedna na drugiej będą stały w drugim końcu.

Na razie zagoszczą w pudełku: Omega model 800 cal. 265 z lat 30., Adriatica Worldmaster z lat 50., kwarc Roamera codziennego użytku, damska Zaria z lat 60., stoper Rulha i może damski Łucz na bransolecie - rodzinna "znajda", może na tym się nie skończy...

Pozdrawiam.

(Lepsze zdjęcia znajdują się w galerii - nie wiem jaki jest optymalny sposób na umieszczanie grafik w postach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne to wyszło, gratuluje pomysłu.

Aż sam mam ochotę wziąć sie za coś podobnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Dłubanina może mało profesjonalna, ale w sumie tak jak napisałem, robiłem z tego co miałem pod ręką, a nie mam aż tylu zegarków, żebym musiał stawiać już teraz na powtarzalność i jakąś jednorodność tych pudełek - taka robota dla przyjemności. Omega miała dostać swoje pudełko drewniane, ale w sumie bez porządnego warsztatu i materiałów dorobiłem się tylko nowych skaleczeń na łapach. Zaaranżowanie i uszycie wnętrza do gotowego pudełka daje tyle samo frajdy, a efekt w moim przypadku lepszy  :P

Trzeba się brać do roboty, bo efekt daje tę odrobinę satysfakcji  ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta pianka dylatacyjna jest dość twarda na czym mi zależało, żeby ją równo dociąć i żeby naprężenia materiału jej nie deformowały po obszyciu, ale też pikowanie nie wychodziło tak wyraźnie jeśli byłoby zrobione na miękkim podłożu więc:

pikowania zrobiłem w ten sposób, że materiał dosyć mocno przeszyłem na wylot, a później, żeby podkreślić to pikowanie przeszywałem jeszcze na wylot po 4 "promienie" w odległości ok 1-1,5cm od punktu cetralnego, starając się troche wymodelować żeby naturalniej się układało.

Gdybym miał dostęp do kawałka porządnego kartonu, to przeszywałbym przez ten karton, ale wypełnienie dałbym np. z watexu (np. z poduszki), wtedy pikowanie wyszło by bardziej jak w wyściełanych meblach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.