Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pawelmcstock

kieszonka jak budzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

trafiła mi się dziś za parę złotych ciekawostka (ciekawostka jak dla mnie, oczywiście) - kieszonka (oczywiście niesprawna) z czymś co wygląda jak mechanizm budzika :-)

Proszę zajrzeć do fotek, jestem ciekaw kto robił takie rzeczy. Domyslam się, że byla to bardzo tania rzecz, rodzaj "chińszczyzny" tamtych lat. Więc może robili to nawet polscy rzemieślnicy? Wzór na deklu i na tarczy to rasowe art-deco, czyli rzecz stylistycznie pochodzi z lat 20/30. Czy ktoś może opowiedzieć coś więcej n/t tego typu wyrobów?

Dzięki!

Pozdrawiam!

Paweł

20150616_213258_zpsriocydhy.jpg

20150616_213327_zpstrv11ofx.jpg

20150616_213358_zpsva7dtny4.jpg

20150616_213432_zpsn6kxbxdb.jpg

20150616_213704_zpsywdlrqxt.jpg

20150616_213544_zpsqfkjf69x.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek niemiecki, mechanizm to jeden z dużej rodziny mechanizmów Kienzle 46/* , a wzór na kopercie to tzw. bauhaus.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek niemiecki, mechanizm to jeden z dużej rodziny mechanizmów Kienzle 40/* , a wzór na kopercie to tzw. bauhaus.

Panie Piotrze, dziękuję! Zawsze mogę na Pana liczyć. Ależ Pan ma wiedzę! Zazdroszczę i podziwiam!

Jak Pan myśli, czy warto (czy w ogóle da radę) taki zegarek próbować reaktywować?

EDIT: he-he :-) , tutaj Cyma z bardzo podobną tarczą i deklem w stylu bauhaus

http://olx.pl/oferta/cyma-prima-swiss-made-CID87-IDaoaEZ.html#f7f67c80d5

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Pan myśli, czy warto (czy w ogóle da radę) taki zegarek próbować reaktywować?

Jeżeli już to za bardzo niewielkie pieniądze, a czy da radę to zależy od tego co zepsute

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.