Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Koluszki

Longines - logo a numer seryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki oto zegarek. Numer seryjny na mechanizmie wskazuje lata produkcji 1905-1906 (sprawdzałem w kilku wyszukiwarkach). Niemniej, w sieci znalazłem historię logo firmy, z którego wynika że takie logo było dopiero w latach 20-tych. Stąd pytanie czy wszystko się zgadza jednak czy też ktoś podmienił tarczę czy jeszcze coś innego?

post-86125-0-67550800-1447146377_thumb.jpg

post-86125-0-04696500-1447146378_thumb.jpg

e72SbrD.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza zegarka  zrobiona na potrzeby tej pasówki  to współczesny wyrób - koperta również nie jest Longinesa - nie zmienia to faktu że zegarek prezentuje sie bardzo fajnie - to po prostu pasówka - nosił bym  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że koperta współczesna, to wiem. Myślałem tylko że przynajmniej tarcza oryginalna. No ale trudno, jest jak jest - będę nosił dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza jeśli jest zamontowana na koleczkach może być oryginalna tylko przemalowana a wtedy logo może być takie jakie spodobało się malarzowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie trochę zastanawia, bo tarcza musi być specyficzna dla tego mechanizmu, z sekundnikiem z boku. Wyciągać całości nie chcę, bo się nie znam, więc nie sprawdzę jakie jest montowanie. Chyba że ktoś po prostu wziął tarczę z innego zegarka, wyciął kółko na sekundnik, od spodu podkleił drugi kawałek blaszki, domalował kreski i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no - kiedyś był to zegarek kieszonkowy gdzie godzina 12 była tam gdzie teraz masz godzinę 3 tam gdzie sekundnik była godzina 6.

Ktoś przemalował tarczę przesuwając indeksy i gotowe.Tarcza jest normalna i wielce prawdopodobne że oryginalna.Zostaw to nie przejmuj się tylko ciesz tym co masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dziękuję za informacje. Zegarek wygląda dobrze w takim stanie jak jest teraz, po prostu chciałem sobie wyjaśnić tę kwestię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.