Koluszki 0 #1 Napisano 10 Listopada 2015 Mam taki oto zegarek. Numer seryjny na mechanizmie wskazuje lata produkcji 1905-1906 (sprawdzałem w kilku wyszukiwarkach). Niemniej, w sieci znalazłem historię logo firmy, z którego wynika że takie logo było dopiero w latach 20-tych. Stąd pytanie czy wszystko się zgadza jednak czy też ktoś podmienił tarczę czy jeszcze coś innego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5731 #2 Napisano 10 Listopada 2015 Tarcza zegarka zrobiona na potrzeby tej pasówki to współczesny wyrób - koperta również nie jest Longinesa - nie zmienia to faktu że zegarek prezentuje sie bardzo fajnie - to po prostu pasówka - nosił bym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Koluszki 0 #3 Napisano 10 Listopada 2015 To że koperta współczesna, to wiem. Myślałem tylko że przynajmniej tarcza oryginalna. No ale trudno, jest jak jest - będę nosił dalej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5731 #4 Napisano 10 Listopada 2015 Tarcza jeśli jest zamontowana na koleczkach może być oryginalna tylko przemalowana a wtedy logo może być takie jakie spodobało się malarzowi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Koluszki 0 #5 Napisano 10 Listopada 2015 To mnie trochę zastanawia, bo tarcza musi być specyficzna dla tego mechanizmu, z sekundnikiem z boku. Wyciągać całości nie chcę, bo się nie znam, więc nie sprawdzę jakie jest montowanie. Chyba że ktoś po prostu wziął tarczę z innego zegarka, wyciął kółko na sekundnik, od spodu podkleił drugi kawałek blaszki, domalował kreski i gotowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5731 #6 Napisano 10 Listopada 2015 Nie no - kiedyś był to zegarek kieszonkowy gdzie godzina 12 była tam gdzie teraz masz godzinę 3 tam gdzie sekundnik była godzina 6.Ktoś przemalował tarczę przesuwając indeksy i gotowe.Tarcza jest normalna i wielce prawdopodobne że oryginalna.Zostaw to nie przejmuj się tylko ciesz tym co masz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Koluszki 0 #7 Napisano 10 Listopada 2015 Ok, dziękuję za informacje. Zegarek wygląda dobrze w takim stanie jak jest teraz, po prostu chciałem sobie wyjaśnić tę kwestię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach