Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

GrzesiekM

METRON

Rekomendowane odpowiedzi

post-79747-0-59552400-1460986300_thumb.jpg

Witam Szanownych...

Wpadła była mi w łapy skrzyneczka zegara... nigdzie jednak nie mogę znaleźć informacji o nim, a zwłaszcza o mechanizmie przypisanym temu modelowi.

Czy Ktoś mógłby mnie oświecić, co mógłbym w środek włożyć, by wskrzesić kominkowca? ... chiński bateryjkowiec tylko w ostateczności !

P.S. przygarnę pasujący, a zbędny i żywy mechanimz do powyższego zegara...

Daihatsu Charade, a chłopu zegarek... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luuuudziska... żle pytanie zadałem, czy o coś głupiego pytam? Naprawdę nikt, nic nie szepnie mądrego o tym Metronie? Przecież jak mu chińczyka wcisnę, to Farrinellim zostanie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że tam mógł być mechanizm M58, jaki jest rozstaw miedzy otworem wskazówkowym a nakręcania 33 mm ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janki... faktycznie 33-34 mm rozstawu otworów :)

Dzięki za sugestie...?

P.S... masz może takie cudo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M58 to b. popularny werk. Szukaj na OLX  i po giełdach - często można trafić werk M58, lub cały zegar Metron za 20-30 zł. Mnie udało się np. dopaść Metrona bez ramki i szkła na giełdzie w Będzinie za 20 zł. Rozebrałem i wyczyściłem mechanizm, naoliwiłem i działa jak nowy. Te werki są dziecinnie proste w złożeniu. Aparat cyfrowy w rękę i dasz radę,tym bardziej, że to co trzeba wiedzieć do prawidłowego złożenia znajdziesz tutaj na tym forum, więc możesz kupić całego Metrona za 20 zł. z brudnym mechanizmem i sobie go uruchomić, a skrzynkę odsprzedać. To nie jest Gustav Becker, gdzie niekiedy trzeba mieć pojęcie i trochę pomyśleć, żeby poskładać do kupy. Podpowiem, że taki werk posiada np. Metron ZK/17b i ZK/17C, jednak trzeba uważać, bo niektóre mają wahadełko, a tutaj ma być raczej z przystawką balansową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki ... pozyskałem na Alle... :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.