Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Jash

Test dysku SSD w laptopie.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jash

Panowie, wczoraj zaktualizowały mi się aplikacje od Lenovo na moim laptopie i na jednej z nich wyskoczył monit o wykonanie serii testów. Zrobiłem je i oto wynik:

Urządzenia pamięci masowej

Nazwa wyświetlana SanDisk SDSSDA240G - 223.57 GBs Producent Sandisk Model SanDisk SDSSDA240G Numer seryjny 154997400826 Oprogramowanie wbudowane Z22000RL Rozmiar 223.57 GBs Temperatura 21 C Rozmiar sektora fizycznego 512 Rozmiar sektora logicznego 512 Sektory logiczne 468862128 Obsługiwane standardy ATA8-ACS, ATA7-ATAPI, ATA6-ATAPI, ATA5-ATAPI, ATA4-ATAPI, ATA8-ACS, ATA7-ATAPI, ATA6-ATAPI, ATA5-ATAPI, ATA4-ATAPI Wersja specyfikacji Nierozpoznana wersja Schemat partycji GPT UNALLOCATED 1.59 MBs Indeks 1 Typ partycji _E|F|I_SYSTEM_PARTITION Rozmiar 260.00 MBs Indeks 2 Typ partycji Zastrzeżona partycja firmy Microsoft Rozmiar 128.00 MBs Indeks 3 Typ partycji Podstawowa partycja danych systemu Windows System plików ntfs Etykieta Windows Punkt instalacji C:\ Numer seryjny DAB9BD2C Rozmiar 178.24 GBs Zajęte 73.67 GBs Wolne 104.57 GBs Indeks 4 Typ partycji Podstawowa partycja danych systemu Windows System plików ntfs Etykieta LENOVO Punkt instalacji D:\ Numer seryjny B409BC3E Rozmiar 25.00 GBs Zajęte 2.63 GBs Wolne 22.37 GBs Indeks 5 Typ partycji Środowisko odzyskiwania systemu Windows Rozmiar 1000.00 MBs Indeks 6 Typ partycji Środowisko odzyskiwania systemu Windows Rozmiar 18.00 GBs Indeks 7 Typ partycji _CEPH_|JOURNAL Rozmiar 1000.00 MBs Diagnostyka Test stanu systemu SMART Powiodło się Test odczytu docelowego Powiodło się Test wyszukiwania losowego Powiodło się Test wyszukiwania metodą lejka Powiodło się Krótki autotest systemu SMART Ostrzeżenie

Wychodzi, że zasadniczo wszytko OK, poza ostatnim Krótki autotest systemu SMART - Ostrzeżenie.

Co to oznacza? Przyznam, że nie zauważyłem jakichś spadków wydajności, a wychodzi że powinienem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeskanuj Acronis drive monitor program darmowy tylko trzeba się zarejestrować, http://www.acronis.com/en-eu/homecomputing/download/drive-monitor/    

lub czymś innym co pokaże Ci SMATR dysku i wtedy w oparciu o dane producenta będziesz wiedział czy jest coś nie halo. System windows w stosunku do dysku sdd może mieć chyba nie całkowicie spójne dane tak mi sie przynajmniej wydaje, bo jeśli miałbyś "talerzowca" spraw mogła by być bardziej niepokojąca, odnośnie sdd nie wiem czy są już wypracowane standardy testów SMART także komunikat windows może być mylny i życzę Ci aby tak było :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

To jeszcze zdradź jak pobrać tę aplikację. Zarejestrowany jestem, ale w linku który podałeś widzę non stop obracającą się klepsydrę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no coś jest porypane to zapodaj to http://www.cdrinfo.pl/download.php?filename=dyski-twarde-(hdd)-diagnostyka/VCR446Free.exe&id=7273182135&baza=soft Victoria 4.46b to chyba idzie bez instalacji, tam będzie taka zakładka SMART i tam oblukaj czy masz coś na nic :)http://ab57.ru/images/hddvcrw.png pozatym nie używaj żadnych opcji programu bo tylko możesz sobie zaszkodzić bo to dość specjalistyczne narzędzie. Tu masz opis błędów http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ten program nie działa na SSD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Crystala mam zainstalowanego zawsze na każdym kompie, według niego wszystko jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

U mnie wygląda to tak:

Beznbsptytuu_zpsjaw4wgfh.png

Beznbsptytu2u_zpssquhqe9m.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestaw sobie wartość RAW na "dec".

Nie masz się co martwić, windoza często dostaje głupawki :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Zmieniam, ale się nie zmienia w odczycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.