Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pawlakk

Paski do G-Shock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ..

wiążę się z nietypową sprawą. Kiedyś byłem użytkownikiem G-shock DW-5300 ("Mission Impossible") i byłem zadowolony, wszystko było ok. 

http://mygshock.com/pics/Mission_Impossible_DW-5300_G-Shock_50Gs.jpg

Kiedyś kupiłem sobie zwykły, tańszy zegarek również Casio :

http://www.otozegarki.pl/sportowe,zegarek-casio-wv-58e-1avef-waveceptor-wv-58e-1avef,12-k-5027-5027-p

Okazało się, że dostałem po paru dniach uczulenie od paska z tego tańszego zegarka, miałem zaczerwienienie i wysypkę. Podejrzewam u siebie jakąś wrażliwość na lateks/gumę, bo kiedyś też miałem taką wysypkę ale po gumowych rękawiczkach z lateksu. 

Moje pytanie brzmi, bo nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi.. czy kupując nowego G-Shocka  nie powinienem mieć takich problemów z uczuleniem? Stary G-shock miał bardzo podobny pasek do tych nowych G-shocków,
A z kolei w tym tańszym zegarku, te paski wydaje mi się że są z innego materiału, może dlatego uczuliło..

Jest ktoś z Was w stanie mi doradzić? :)

Pozdrawiam  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyna rada w takich przypadkach, trzymac sie tego co wyprobowane.sklad chem. paskow tanszych medeli jest wyraznie inny niz w G. ten problem jest dosyc powszechny,bo sporo jest alergikow, ja np. musze unikac paskow w wersjach skorzanych i metalowych, jedynie szlachetne metale badz tytan, kupuj to co przetestowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z uczuleniami nigdy nie wiadomo. Wszystko zależy ile alergenów się nawdychasz z naszego "cudownego powietrza". To, że kiedyś pasek Cię nie uczulał, nie oznacza, że  teraz też nie będzie, nawet dokładnie ten sam.

Może nawet uczulać w pewnych okresach, a w innych nie. Musisz niestety potestować i wyciągnąć wnioski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z uczuleniami nigdy nie wiadomo. Wszystko zależy ile alergenów się nawdychasz z naszego "cudownego powietrza". To, że kiedyś pasek Cię nie uczulał, nie oznacza, że  teraz też nie będzie, nawet dokładnie ten sam.

Może nawet uczulać w pewnych okresach, a w innych nie. Musisz niestety potestować i wyciągnąć wnioski.

alergia kontaktowa skory jak juz sie raz ujawni raczej samoistnie nie zginie, jedynie w okresie zimy moze byc uspiona, przyjdzie lato skora zaczyna sie pocic i wszystko ponownie wraca wysypka zaczerwienienie i swedzenie, u mnie nie mija od xx lat. jedyny sposob to unikanie materialow ktore nie sa tolerowane przez organizm. i tyle..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ojciec 8 lat temu dostał Casio ProTrek SPW-1000.

W 2016 wymienił pasek bo stary się uszkodził.

Przez pól roku z nowym paskiem było ok ale potem pojawiła się wysypka i swędzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pomyślałem jeszcze, że dobrą alternatywą mogłoby być zamienienie paska na materiałowy,w razie gdyby wystąpiło jakieś uczulenie.. Trochę strach inwestować takie koszta, żeby później okazało się że coś uczula. A skoro zegarek by był używany. to problem ze zwrotem. 
Widziałem parę G-shocków z materiałowymi paskami, pytanie czy to nie jest problem z zamianą takiego paska, czy to zależy od inwencji twórczej zegarmistrza.. ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alergia kontaktowa skory jak juz sie raz ujawni raczej samoistnie nie zginie, jedynie w okresie zimy moze byc uspiona, przyjdzie lato skora zaczyna sie pocic i wszystko ponownie wraca wysypka zaczerwienienie i swedzenie, u mnie nie mija od xx lat. jedyny sposob to unikanie materialow ktore nie sa tolerowane przez organizm. i tyle..

Wiem coś o tym, bo w wieku 30 lat ujawniło mi się uczulenie kontaktowe na nikiel, chrom i kobalt. Trwa przez 14 lat do dziś z większym lub mniejszym nasileniem i po prostu trzeba nauczyć się z tym żyć.

Na szczęście G-SHOCKI mnie nie uczulają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś nosi na drugiej ręce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś nosi na drugiej ręce?

u mnie nic to nie daje,bo oba nadgarstki tak samo reaguja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, 
a gdybym zaryzykował i kupił jakiś G-shock ale okazałoby się, że pasek uczulił? Można jakoś u zegarmistrza wymienić pasek na parciany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, 

a gdybym zaryzykował i kupił jakiś G-shock ale okazałoby się, że pasek uczulił? Można jakoś u zegarmistrza wymienić pasek na parciany?

spokojnie, ale zanim kupisz  G Shc. sprawdz w sieci czy sa dedykowane dla tego modelu przejsciowki do wersji textylnej,

paski wymieniasz samemu, dziecinada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie, ale zanim kupisz  G Shc. sprawdz w sieci czy sa dedykowane dla tego modelu przejsciowki do wersji textylnej,

paski wymieniasz samemu, dziecinada.

Super, bardzo pomogła mi Twoja odpowiedź  :)  :)

Generalnie z informacji do których mi się udało dostać, ciężko z adapterami w Polsce.. to prawda? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, bardzo pomogła mi Twoja odpowiedź  :)  :)

Generalnie z informacji do których mi się udało dostać, ciężko z adapterami w Polsce.. to prawda? :)

tego to nie wiem,a w najgorszym razie kupisz poza krajem przez internet, albo znajomego polaka-anglika ,..amazon.uk  sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skoro mowa o paskach to próbował ktoś przemieniać paski między różnymi modelami ? Z tego co wiem z WUS to np paski  z modeli 9100/9200/9300/9400 można zamieniać dowolnie.A widziałem nawet Rangemana z paskiem z Froga. Ciekawe czy pasek z 8900 albo GD-100 pasuje do czegoś bo ma fajną sprzączkę i dwie dziurki.

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paski są wymienne między wszystkimi 8900, ga-100/110/120/150/200 i gd-100/110/120 tyle wiem o tych paskach :)

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno paska od 9400 nie da sie założyć do 9100. Fizycznie da się go założyć ale jest wyrzsze mocowanie i nie da sie wkręcić śrub.

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy pasek z 8900 pasuje do 7900 ?

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.