Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Waldeusz

Rozterki zegarkowe do ~4kzl ;)

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowym zółtodziobem", choć przyznam że już nie raz zaglądałem na forum z ciekawości.

Może powiem na wstępie czego szukam i co do tej pory znalazłem, to może ktoś mi podpowie albo pokaże jeszcze inną drogę ;)

Wiem że sprawa samego wyglądu zegarka to właściwie rzecz gustu, ale wiedzieć co siedzi wewnątrz (jakość, trwałość, precyzja)

czy nawet "pozycja marki" to już trzeba mieć większe rozeznanie w temacie.

W kwestii przywitania wspomnę, że obecnie posiadam 2 zegarki Tissot w wieku ok. 35 i 25 lat :)   /o komunijnym Wostoku nie wspomnę - bo nie warto/

1.  Mechanik odziedziczony po ojcu -  w stali z raczej jedyną "komplikacją" umożliwiającą zmianę datownika poprzez wciskanie koronki

2.  Kwarc w tytanie z szafirem i indeksem 200m - jako mój EDC ... od około 25 lat :)

No i chyba właśnie dojrzałem do zakupu nowego czasomierza,

ale teraz chciałbym automat o bardziej klasycznej linii - "tzw. pod garniturek" ;)

To co mi się bardzo podoba ale jest poza moim zasięgiem - to Omega De ville w takiej wersji :

- wklejam aby mniej więcej określić klimat poszukiwań  :

Ok - to teraz zejdźmy z chmur na ziemie :)

Wypatrzonym model który chętnie zapiąłbym na nadgarstku (i w zasięgu finansowym )

jest model Seiko którego niestety nie potrafię znaleźć w żadnym polskim sklepie....

Zegarek ten "kręci mnie dodatkowo" poza samym IMO pięknym i ciekawym wyglądem

wskaźnikiem rezerwy chodu, co dla osoby przyzwyczajonej do "kwarcowego elektryka" ,

czyli dla mnie - będzie zapewne sporym plusem ;)

Kolejnym czasomierzem który "wpadł mi w oko" i raczej niekłopotliwym w zakupie to Certina

Tutaj na plus chyba "korzenie" firmy (przeczytałem pobieżnie historie)

Model DS-1 z mechanizmem "powermatic 80"  - czyli powinien wytrzymać kilka dni bez naciągania sprężyny ;)

W serii "Powermatic 80" znalazłem też egzemplarze Tissot-a Luxury (oj i nawet certyfikatem COSC )

które na upartego zmieściły by się w budżecie ok. ~4 kzl

Ale może koledzy podpowiedzą jeszcze inne podobne czasomierze o podobnej stylistyce  ?

- stalowa koperta, skórzany najlepiej brązowy pasek, jasna tarcza....

Nie powinien być to zegarek duży - ok 40mm i max ~13 grubości - bo mam dość wątły nadgarstek :(

Ciekawi mnie też Wasza opinia - na ile te zegarki są porównywalne "jakościowo" od strony mechanizmów

/darujmy sobie omege bo to już nie ta półka :) /

Pozdrawiam

Waldek

Seiko po prostu musisz kupić za granicą.

Powermatic 80 ma opinię awaryjnego. szczerze mówiąc wydając 4k szukałbym czegoś ciekawszego niż Certina czy Tissot.

możesz kupić za takie pieniądze Eternę, Alpinę, Orisa.

A ja zaproponowałbym Ci dorzucenie zaledwie paru stówek (nie wiem, jak gdzie indziej, ale np. u Karkosika - po zarejestrowaniu konta w sklepie - dostaniesz cenę ok. 4,5 tys.) i zakup czegoś, co powinno w zakresie czasomierza garniakowego w takim budżecie rozwiać wszelkie dylematy:

longines-heritage-flagship-5.jpg

longines_l4.795.4.78.2_sku_558860_38.5mm

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Seiko po prostu musisz kupić za granicą.

Powermatic 80 ma opinię awaryjnego. szczerze mówiąc wydając 4k szukałbym czegoś ciekawszego niż Certina czy Tissot.

możesz kupić za takie pieniądze Eternę, Alpinę, Orisa.

Hmm ... a ta opinia o Powermatic 80 ( ETA C07.111 ) to potwierdzona przez licznych użytkowników ?

Czytałem, że mechanizm ma zmieniony wychwyt i jest z jakiegoś tworzywa sztucznego

no ale być może technologia tworzyw już na to pozwala ?

Coś tam jeszcze zmodyfikowali aby zmniejszyć odbiór energii ze sprężyny

przez co może być cieńsza i zapewne dłuższa.

Przeglądając zegarki np. Tissota, są podobne modele i w podobnej cenie z Powermatic 80 oraz ETA 2824-2

ten drugi mechanizm zapewne jest dłużej na rynku i sprawdzony w boju ?

- ja słabo się znam, ale raz na czas coś tam sobie przeczytam - lubię oglądać zegarki i mało kiedy przejdę obojętnie koło witryny sklepowej :)

Niektóre zegarki z ETA 2824-2 z tego co widziałem mają też COSC ... ale i Powermatic 80 również z tym certyfikatem spotkałem.

Jeden z kolegów na forum (jak pamiętam) wspominał o dużej dokładności chodu posiadanego zegarka z Pow. 80

Przy okazji spytam, czy aby uzyskać taki certyfikat mechanizmy są jakoś szczególnie selekcjonowane ?

np. z kilkunastu egz. wybiera się jeden, czy to bardziej sprawa "marketingu" ?

Ciekawy jestem jak to wygląda w praktyce - jak powinien przebiegać test i jakie są dopuszczalne odchyłki to już wiem ;)

Odniosę się jeszcze do stwierdzenia "coś ciekawszego" od Certiny czy Tissota

- masz na myśli mechanizmy zastosowane w zegarkach czy po prostu tzw. "pozycjonowanie marki" w świecie zegarkowym ?

Pytam bo w okolicy tej kwoty raczej cieżko chyba trafić "autorski mechanizm"  lepszy od dość powszechnie stosowanej ETA

Sorki jeśli pisze bzdety ... ale jestem kompletnym amatorem w branży zegarkowej :/

Pozdrawiam

Waldek

A ja zaproponowałbym Ci dorzucenie zaledwie paru stówek (nie wiem, jak gdzie indziej, ale np. u Karkosika - po zarejestrowaniu konta w sklepie - dostaniesz cenę ok. 4,5 tys.) i zakup czegoś, co powinno w zakresie czasomierza garniakowego w takim budżecie rozwiać wszelkie dylematy:

Longines flagship... ciekawa propozycja

i wstrzeliwuje się w poszukiwany design (jasna tarcza z brązowym paskiem)

Poszperam za jakąś wiedzą na temat tego modelu zegarka

Wchodząc na pułap 4 - 4,5 kzł to jeszcze spotykam modele Frederique Constant

np. coś takiego, chyba z własnym mechanizmem ? caliber Sellita SW 200

post-97299-0-17170300-1493586955.jpg

Pozdrawiam

Odniosę się jeszcze do stwierdzenia "coś ciekawszego" od Certiny czy Tissota

- masz na myśli mechanizmy zastosowane w zegarkach czy po prostu tzw. "pozycjonowanie marki" w świecie zegarkowym ?

Pytam bo w okolicy tej kwoty raczej cieżko chyba trafić "autorski mechanizm"  lepszy od dość powszechnie stosowanej ETA

"coś ciekawszego". czyli coś więcej niż pójście do pierwszej lepszej galerii i wzięcie w sieciówce co jest ;) Certina i Tissot to nie są złe zegarki, ale "ma je każdy".

jak szukasz w tym budżecie własnego mechanizmu to skieruj się na Japonię. znalezione przez Ciebie Seiko, bądź jakiś inny model tej marki lub Orient Star.

jeśli ma to być Szwajcar to za granicą / na bazarku marki typu Eterna czy Alpina możesz kupić sporo taniej niż w naszych salonach.

"coś ciekawszego". czyli coś więcej niż pójście do pierwszej lepszej galerii i wzięcie w sieciówce co jest ;) Certina i Tissot to nie są złe zegarki, ale "ma je każdy".

Nie jest tak "źle" - raczej "są dostępne prawie wszędzie" niż "ma je każdy". Piszę "prawie", bo np. w moim regionie nawet w Certinach i Tissotach średnio można wybierać, nie mówiąc już o tym, że chyba nigdy u nikogo na ręce nie widziałem (pomijam tu kilku moich kasiastych znajomych/klientów - ale oni mają w większości Omegi, Rolexy, etc.). Ostatnio trochę zaraziłem zegarkową szajbą kolegę, o którym zawsze sądziłem, że ma świetny gust w kwestii garderoby, ale - co mnie bardzo zawsze dziwiło - nie nosił zegarka. Trochę pogadaliśmy, pooglądaliśmy razem i kupił... Flagshipa. :D

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Nie jest tak "źle" - raczej "są dostępne prawie wszędzie" niż "ma je każdy". Piszę "prawie", bo np. w moim regionie nawet w Certinach i Tissotach średnio można wybierać, nie mówiąc już o tym, że chyba nigdy u nikogo na ręce nie widziałem (pomijam tu kilku moich kasiastych znajomych/klientów - ale oni mają w większości Omegi, Rolexy, etc.). Ostatnio trochę zaraziłem zegarkową szajbą kolegę, o którym zawsze sądziłem, że ma świetny gust w kwestii garderoby, ale - co mnie bardzo zawsze dziwiło - nie nosił zegarka. Trochę pogadaliśmy, pooglądaliśmy razem i kupił... Flagshipa. :D

Oglądałem tego flagshipa w proponowanej przez Ciebie wersji

oraz chyba nowszy wzór również z małym sekundnikiem ale w kółeczku

szczerze mówiąc ten nowy flagship bardziej mi się podoba :rolleyes: -  przemilczając dodatkowe 2kzl ;)

No ale cóż ... "C'est la vie" , więc póki co odpuszczam "naginanie budżetu"

i chyba jednak zrealizuje pierwszy pomysł, na mojego pierwszego Japońca.

Wysłałem zapytanie o ofertę do Niemca na Chrono24, (4 stówy taniej niż znalazłem w UK)

- choć wolałbym go jednak kupić w PL ...gdyby był

Ps.

Zgadam się z tezą że T i C są dostępne prawie wszędzie, ale wśród moich znajomych też nikt nie nosi

- zaś ci, którym się dobrze wiedzie finansowo (parka) nabyli ostatnio dwa Rado - kwarce w ceramice

Oczywiście, nie mam nic przeciw do Rado,  jednak przy takim "targecie" ceramiczno-kwarcowym,

to pewnie zastanowiłbym się nad Junghansem np. MegaSolar

Tyle, że Junghans to dla nich zapewnie jakaś totalnie "egzotyczna" marka,

no a Rado leżą w galerii w gablocie i widać że są drogie i dość rozpoznawalne  :D

Witam kolegów

Japoniec zakupiony - to mój pierwszy "skośnooki"

.... pozostaje niecierpliwe oczekiwanie na kuriera z Dojczlandii ;)

Seiko SPB041J1 Presage Automatik Multifunktion Herren 41mm 10ATM

SprzedawcaTimeshop24.de Ltd.
timeshop24.gif
DE.png
DE - Simmerath

Jak dotrze cało i zdrowo to wrzucę fotke

Pozdrawiam

sądzę, że będziesz zadowolony. ile wyszedł?

Mam taką nadzieje, bo to mój pierwszy zakup bez wcześniejszego "pomacania" zegarka ;)

Całkowite koszty to 709 Ojro , więc IMO dość przyzwoicie

Właśnie dostałem maila że nadany do UPS

Ps.

Wczoraj zarwałem kawałek nocki i dokształcałem się z wiedzy o werkach 4Rxx , 6Rxx  :rolleyes: 

- ten zamówiony jest na 6R27

Witam ponownie

Obiecałem parę fotek, więc wrzucam na szybko - nie są zbyt "artystyczne" ...

Zegareczek właśnie dotarł z Dojczlandii kurierem UPS - zdążył na czas, tj. na moje imieniny :)

Paczuszka

Wewnątrz pudełko w pudełku

W pudełku na poduszce

Pierwsza przymiarka na łapie

A tak mu z pyska ... znaczy z tarczy patrzy ;)

Obok mojego już pełnoletniego acz "niezniszczalnego" EDC

który przeszedł już wiele, od seansów w saunie po kąpiele w przeręblu :)

Japoniec fajnie leży na ręku, pasek i zapięcie bardzo wygodne

ale czuć jego mechaniczno-stalową wagę w stosunku do elektryka w tytanie ;)

Miałem chwilową rozterkę, bo odniosłem wrażenie że nie działa szybkie nastawianie daty

w drugiej pozycji koronki, ale coś tam w końcu zatrybiło i jest OK

Teraz pora na testy COSC .... :) - ale na mnie też pora - musze zmykac do obowiązków

Pozdrawiam

Waldek

Ładny. Niech się dobrze nosi.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Ładny. Niech się dobrze nosi.

Dzięki

Jak się pokochamy z "Sejkaczem" ... to być może następny będzie GS ?

Ostatnimi czasy kupowałem zegarki żonie (to też może sprawiać przyjemność :)

tak więc mam jeszcze jakiś limit aby jej dorównać - przynajmniej ilością - LOL

W każdym razie udało mi się z czasem wymienić jej badziewną kolekcję "błyskotek"

na bardziej "rasowe" czasomierze ;)

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.