Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Vinstro

Casio czy Orient?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

planuję zakup pierwszego sensownego zegarka w swoim życiu :). Sporo czasu spędziłem nad poszukiwaniami modelu który odpowiadałby mi wyglądem, jak też wyprodukowany by był przez w miarę sensowną markę. Budżet jest niewielki bo 500-600 zł. W tym przedziale znalazłem dwa modele:

Orient:

http://www.otozegarki.pl/meskie,orient-fab0b003w9-zegarek-japonskiej-marki-orient-ab0b003w,26-k-30682-30716-p

Casio:

http://www.otozegarki.pl/meskie,zegarek-casio-bem-511l-7avef-beside-bem-511l--7avef,26-k-15556-15556-p

Nie mogę jednak się zdecydować która firma teoretycznie będzie solidniejsza, moje wiedza na temat zegarków jest początkująca więc nie jestem również pewien czy wybrać automat czy kwarc. Po liźnięciu tematu zegarków i naoglądaniu się mechanizmów automatycznych kwarc wydaje mi się jakiś "uboższy" :) ale może za dużo się naczytałem. Odnośnie sklepu otozegarki WYDAJE MI SIĘ, ze jest nie najgorszy, w przypadku marki casio współpracują z serwisem ZIBI. W przypadku innych internetowych sklepów spotykałem się jedynie z gwarancją sklepu.

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co przemawia za Orientem? Prosiłbym o niezwracanie uwagi na wygląd zewnętrzny tych modeli bo to kwestia subiektywna. Interesuje mnie tylko to, który model jest bardziej wartościowy pod względem mechanizmu i marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli patrzysz takimi kategoriami to zdecydowanie Orient, to zegarek automatyczny(mechaniczny) a Casio to kwarc jak sam zauważyłeś a ten pierwszy jest zwykle bardziej "ceniony".

Sam nawet mam dziś na ręku Beside, co prawda inny model i jest całkiem fajny ale 453 zł  bym raczej za niego nie dał jak w linku. Mi udało się wyrwać w jakiejś promocji 3 lata temu za 300 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za odpowiedź. Widzę, że wyświetleń troszkę jest a nikt więcej nic nie napisał, więc leci Oriencik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem tego orienta, z tym, że zegarek kupiłem w zegarowni, teoretycznie sklep dobry a po odklejeniu foli z dekielka zauważyłem na nim kilka lekkich rys, jakby ktoś nieumiejętnie go otwierał. I tak gryzie mnie to, bo sklep oferuje 100 dni na odstąpienie od umowy i zwrot towaru, wiec bardzo prawdopodobne, że już ktoś miał ten zegarek w rękach i go odesłał. W tej sytuacji warto sprawdzić stan wewnętrzny u zegarmistrza czy olać te ślady użytkowania? Dodam, że wahnik dość głośno pracuje jeżeli zegarek jest nienoszony cały dzień, ale w orientach to chyba dość powszechne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób zdjęcia dekla w powiększeniu - zobaczymy

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie powinno tak być.

Czy uszy też nie są czasem porysowane?

Pooglądaj go dokładnie.

Wahnik w tej serii słychać i to wydaje się normalne.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszy możliwe, że w niektórych na bokach miejscach mają mikro ryske, ale to mój aparat nie będzie wstanie tego uchwycić dosłownie mikro ślady miejscami (ciężko mi nawet tak idealnie odtłuścić powierzchnie żeby jakakolwiek smuga nie pozostała jednakże zasadniczo można uznać, że są niemal perfekcyjne ale zaznaczam NIEMAL) od frontu uszy są matowe, a od wewnątrz są normalnie porysowane tak bardzo konkretnie nie są lustrzane, na zdjęciach sklepu

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-orient-classic-automatic-fab0b003w9

drugie zdjęcie licząc od lewej gdy powiększam prawe górne ucho to widać, że jest od wewnątrz na zdjęciu też "wyświechtane"

mogę odstąpić od umowy i odesłać zegarek, a następnie kupić go gdzieś indziej, ale raz mogą oskarżyć mnie, że ja porysowałem ten dekielek dwa nosiłem zegarek kilka dni więc są lekkie marszczenia na pasku bo jest dość sztywny, trochę nie wiem do końca co z tym zrobić. Wydaje mi się, że dostałem najzwyczajniej zegarek odesłany przez kogoś i porysowany bo na logikę, przecież jak im ktoś odstąpi od umowy to nie wyrzucą tego zegarka tylko pchną dalej ;/

fakt, że powinienem przy kurierze to ogarnąć, ale ciężko jest idealnie wszystko sprawdzić w kilka chwil a przy naklejonej foli nic nie bylo widac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat do zamknięcia, odzyskałem pieniądze. Sklep OMYŁKOWO wysłał mi zegarek outletowy tjaaa. Dziękuje za pomoc Sol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.