Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

B737

Negocjowanie ceny zegarka - sklepy stacjonarne

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Zastanawiam się nad kwestią negocjacji cen zegarków w salonach. Ostatnio rozglądałem się za jakimś zegarkiem dla siebie - wchodzę do salonu, mówię czego szukam i w jakim budżecie. Bardzo mili panowie wyciągają szereg zegarków, w tym takich, które całkiem sporo przekraczały mój budżet. I jakież było moje zdziwienie, kiedy bez żadnego konkretnego wyrażania zainteresowania jednym z modeli, który mi pokazywali (Oris na gumie), który przekraczał budżet o ładnych 'kilka' procent, powiedzieli, że "spokojnie, zaraz to policzymy". Sprzedawca uruchomił kalkulator i zjechał z ceną z bodaj 5699 na 4500 - jak dla mnie, spora obniżka i zbliżyliśmy się do akceptowalnego dla mnie progu :)

Jakie są Wasze doświadczenia w negocjacjach cen zegarków w salonach stacjonarnych? Bo jak się może okazać, wpadnie mi w oko coś, co okaże się pierwotnie poza moim budżetem, podczas gdy po pewnej obniżce może się już w nim zmieścić. Szkoda byłoby przegapić taką okazję ;) (oczywiście drugą opcją jest przymierzenie w salonie i kupno w internecie / na bazarku u nas)

Nie mam doświadczenia w targowaniu się i niespecjalnie pewnie potrafię to robić, stąd pytanie, czy w takich przypadkach jest to dla Was czymś naturalnym, czy raczej nie negocjujecie i bierzecie za tyle, za ile jest? :)

Czy zejście z ceny o ok. 20% jak w przedstawionym powyżej przypadku jest czymś mocno niespotykanym? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ten Oris mi się nie podobał - w ogóle z tej marki w tym zakresie cenowym raczej mi się nic nie podoba.

A jakieś konkretne marki i konkretne zniżki procentowo? Wiem, że naprawdę sporo można urwać np. na Mauricach.

W moim zakresie zainteresowania są automaty do powiedzmy 4.500-5.000 max, takie bardziej casualowe, które mogę ubrać do koszuli (nie garniaka) i polo. Np bardzo podobają mi się TAG Heuer Carrera Cal. 5 w wersji z białą tarczą i paskiem skórzanym (WAR211B.FC6181) i trochę choruję na punkcie tego zegarka (tak, wiem, drogi jak na ETA-2824 w środku):) Jednak budżet bardziej każe patrzeć mi w kierunku Certiny DS-1 (obecnie mam kwarcową DS Podium), Tissotów, Seiko, Hamiltonów, Glycine, Orisów etc.

Stąd zastanawiam się, ile mogę urwać na tych markach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

(tak, wiem, drogi jak na ETA-2824 w środku) :)

Teraz to już raczej Sellita SW-200. Co do cen....zależy od modelu. Są takie które są w promocji i nie dostaniesz od ręki 20% tylko 5 lub 10%. Są takie zegarki, na które możesz od ręki dostać nawet 30%. Wszystko zależy od zegarka, ile ma ile kosztuje. Nie ma reguły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.