Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Piano079

Miyota 8215 - dużo śpieszy podczas zwiększonego ruchu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry :)

Mam problem ze swoim zegarkiem na miyocie 8215 i proszę o poradę.

Mianowicie zegarek o ile pędzi swoje spokojne biurowe  życie, lub leży odłożony na półkę pionowo godziną 6 do góry, ma jak dla mnie znikome odchyłki chodu, bo na poziomie +1,5 - 3s na dobę.

Sytuacja jednak ulega diametralnej zmianie kiedy zaczynam jakąkolwiek zwiększoną aktywność, przez którą poruszam rękami z większą częstotliwością niż podczas pracy przy komputerze. Nie mówię tu o jakichś dużych wstrząsach. Przykładowo zabawa z dzieckiem, sprzątanie, pływanie, czy jak ostatnio tańce weselne (grzeczne :) ). Zegarek robi wtedy nawet sekundę na minutę na plus, co daje +60s w godzinę. Po basenie ostatnio, gdzie spędziłem 50min w wodzie miał +47s, podczas gdy przez cały dzień do tego momentu zrobił +1,5s. Tak to mniej więcej wygląda... Nie mam rotomatu, ale podejrzewam, że gdyby go tam wsadzić na cały dzień, to zrobi z pół godziny na plus w ciągu doby.

I tu pojawia się moje pytanie.

Zegarek jest na gwarancji, jako że został kupiony ok 3 tyg. temu. Oczywiście mogę go odesłać do sprzedawcy. Jednak nie ukrywam, że szkoda mi się z nim rozstawać na dłuższy czas jaki wiąże się z wysyłkami, itd.

Czy usterka może być na tyle łatwa do naprawy i nie droga, że sprawę załatwi miejscowy zegarmistrz bez bawienia się w reklamacje, wysyłki, itd, czy raczej może być sytuacja gdzie mechanizm kwalifikuje się do wymiany i jednak lepiej go odesłać do sklepu w którym został kupiony?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek sprawdź czy poprzez otworzenie zegarka nie stracisz gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczę się z tym. Bardziej mi chodzi o to, czy idzie to łatwo i tanio naprawić, o ile Ktoś jest w stanie stwierdzić na podstawie tego co opisałem wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jarozlaw

Odsyłaj, nawet się nie zastanawiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

Jedna z możliwości to suchy bęben sprężyny  <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.