Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość DesertFish

Dostałem od taty Doxe - oryginał?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DesertFish

Witam! Najpierw chciałbym sie przedstawić. Mam na imię Krzysiek, pochodzę

ze Śląska, mam 15 lat. Moje zainteresowania to: Bilard, Akwarystyka, Rowery, Sprzęt nagłaśniający i oczywiście ZEGARKI :lol:. To mój pierwszy post na tym forum.

Niedawno wyczerpała mi sie bateria w mojej Adriatice i Casio. Tata dał mi swoją złotą Doxe, którą kupił ponad 20 lat temu jako używaną, u jakiegoś cygana.

Nosił ją przez ten cały czas bez przerwy. Zegareczek miał tam swoje złe czasy. Odleciał sekundnik, zabrudziła sie tarcza, poszło szkiełko...

Doxa troszkę sie spóznia. Po nakręceniu chodzi dwa dni, ale co dwa dni traci jakies 4 minuty. Da sie ją jakoś wyregulować? Druga rzecz. Cały zegareczek jest dość luzno zamontowany w swojej kopercie, można go jakos solidniej zamocowac?

No i oczywiście chciałbym zapytać czy to oryginał?

Na dekielku z tyłu ma wybity numer : 1 059 846, ktory zaznacze na zdjeciu razem z pieczęciami na kopercie. Dekielek ma kilka rys, i koperta ma uszczerbienia ale nie traci swojego złotego koloru.

Daje foty:

pozdro.

http://img518.imageshack.us/my.php?image=dsc01081mb5.jpg

http://img264.imageshack.us/my.php?image=dsc01293gf7.jpg

http://img264.imageshack.us/my.php?image=dsc01294rg5.jpg

http://img113.imageshack.us/my.php?image=dsc01291tw9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje, bardzo ladny zegarek, oczywiscie oryginal (nigdy nie widzialem podrobki Doxy). Skoro odpadl sekundnik, to nalezalo go zalozyc (usluga gratisowa u zegarmistrza). A ze zegarek "nie traci swojego złotego koloru" wynika z faktu, ze jest po prostu zloty a nie pozlacany. Koniecznie oddaj zegarek do dobrego zegarmistrza na przeglad, czyszczenie i smarowanie.

Dostales luksusowy zegarek, szanuj go i nie nos codziennie. Taki ten swiat dziki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

Dziękuje za odpowiedz. Jesli chodzi o sekundnik to raczej bedzie z nim kłopot. Został przypadkowo wyrwany razem ze swoim zaczepem :lol: ale pogadam z zegarmistrzem. Ile kosztowala by taka usluga tj. czyszczenie smarowanie...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez renowacji, jakies 50-100 za konserwacje + naprawa sekundnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

Nie dogadalismy sie ;). Chodzilo mi tez o renowacje, ale ona juz byla po wielokropku. Z renowacją cena o ile by wzrosła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Renowacja to kilka stowek. Mysle, ze ze wszystkim powinienes sie w 300-400 zl zmiescic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

Niezła cena ;) A bez renowacji obeszlo by sie? Moze bede sie w nia bawil jak zegarek wysiadzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

Niezła cena ;) A bez renowacji obeszlo by sie? Moze bede sie w nia bawil jak zegarek wysiadzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto Ci kaze robic renowacje :?: Przeglad, czyszczenie, smarowanie i ew. naprawa to koniecznosc, renowacja starego zegarka to, hm... fanaberia. Jesli jest stary to niech bedzie widac, ze jest stary, ale musi byc czysty i na dobrym chodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

Dziekuje ci bardzo Procol, pomogłeś mi. Jak bede miał jeszcze jakies problemy albo pytania to napisze w tym temacie albo na PW.

Pozdrawiam Cię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Stanisław Czerny

ładna -GRATULUJĘ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

Dziekuje wam ;) Mam nadzieje, ze jak ja środku troszke odswieze to posłuży mi ładnych pare lat.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

Sekundnik jest wymalany z cala swoja czescia. Zegarmistrz mowi, ze trzeba rozebrac caly zegarek i wymienic ta jedna czesc sekundnika. Jezeli sie zgodze na naprawe to policzy mi 50zł. Jak sadzicie?? Duzo, czy malo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Beck

z tego co widać (a otwiera mi sie tylko jedno zdjecie) to zegarek jest juz troche mocno wyekslatowany, aczkolwiek bardzo ladny. Jeżeli masz taki ciekawy zegarek to nie ma co oszczedzac kilku zlotych na tym czy na tamtym. Doprowadz go do jakiegos fajnego stanu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny zegarek! To, czego potrzebuje to po prostu konserwacja. Ja bym się przy takim stanie nie bawił np w renowacje tarczy, bo wolę oryginalną w takim stanie niż odnowioną, choć to tylko moja opinia. Co do czasu - moze mieć taką różnicę nawet po konserwacji mechanizmu. Oczywiście wizyta u zegarmistrza jest konieczna, bo oleje stare, a i sekundnik trzeba naprawić, ale w takich zegarkach po prostu czasem trudno o lepszą dokładność - ja np mam starego Tissota, w którym po wymianie ośki balans jest nieco zgięty i w pionie ma +4 minuty na dobę (a w poziomie ok) - stare zegarki mają swoje dolegliwości, ale m.in. na tym polega ich urok :rolleyes:. Jeszcze raz powtórzę - bardzo fajna maszyna!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

Witam Was po mojej dlugiej nieobecności :)

Zegarek dzisiaj oddałem do zegarmistrza.

Zrobi w nim:

-czyszczenie (rozłoży go na części pierwsze)

-wymiana części sekundnika + sekundnik

-zamocuje go w kopercie, bo zaczął wypadac

-wymiana szkła

I kilka małych pierdółek. Odbieram go w poniedziałek 12.01, to powiem wam co i jak.

Płaciłem nie mało bo 180zł za wszystko, mysle ze sie oplacalo. Pozdroo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden uratowany zegarek, to jak uratowany cały Czas..... :)

pumpernikiel & zorkij 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

O fajnie, ze widac zdjecia. Jak myslicie ile taki zegarek jest warty? Dla mnie jest bezcenny, jego historia, pytam z ciekawosci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DesertFish

Dobra odpowiedz, a ile moze miec lat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.