Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wieslaws

"sposób noszenia"

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem automatyczną Certinę i w instrukcji jest napisane, że

dokładność chodu zależy od "sposobu noszenia"

Co za licho, myślałem , że zegarek nosi się na nadgarstku ;)

Może mi ktoś ten fenomen wyjaśnić ?

pozdrowienia WS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie chodzi o to, ze jako operator mlota pneumatycznego, albo epileptyk dokladnosc moze byc gorsza/nierownomierna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK mam poczucie humoru, a poważnie - czy naturalne ruchy ręki w ciągu dnia nie wystarczają dla przyzwoitego chodu

WS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nosze moja certine srednio 11 godzin dziennie. Ostatnio bylem chory i po dwoch dniach noszenia w pracy przez pare godzin( prawie sie nie ruszalem z wiadomych wzgledow) zegarek trzeciego dnia stanal.

4-5h dziennie pracuje `za biurkiem' takze jakiejs niesamowitej dynamiki soba nie reprezentuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej ruchów ręki-bardziej nakręcona sprężyna, a co za tym idzie większa dokładnosć zegarka. Chyba o to chodziło.

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli taki zegarek mechaniczny z manualnym naciagiem traci dokladnosc wraz ze strata rezerwy chodu i trzeba go caly czas `dociagac'? Cos byloby nie tak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyli taki zegarek mechaniczny z manualnym naciagiem traci dokladnosc wraz ze strata rezerwy chodu i trzeba go caly czas `dociagac'? Cos byloby nie tak ;)

dokładnie tak ale nie trzeba go "dociągać" najpierw są na + ale jak się sprężyna rozwinie to chodzą trochę wolniej

zegarki reguluje się z naciągniętą sprężyną więc wnioskując z tego im jest bardziej nakręcony tym jego wynik będzie bardziej zbliżony do tego z komaktoru chodu

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Z bardzo grubsza rzecz biorąc, zegarek reguluje się tak, by szedł dokładnie w środkowym zakresie rezerwy chodu. Odchyłki na poczatku i przy końcu powinny się znosić w ciągu doby.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje, ze nie robie zbyt duzego skrotu w rozumowaniu, ale... jesli zegarek mi sie spieszy, oznacza to, ze sprezyna jest caly czas maksymalnie/bardzo naciagnieta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam nadzieje, ze nie robie zbyt duzego skrotu w rozumowaniu, ale... jesli zegarek mi sie spieszy, oznacza to, ze sprezyna jest caly czas maksymalnie/bardzo naciagnieta?

Nie; to znaczy, że jest żle wyregulowany. Ciężko to wyjaśniać tak "na szybko", bez wdawania się w mechanizm powstawania błędu pozycyjnego, ale przy maksymalnym naciągu zegarek z ręcznym naciągiem powinien się późnić (około 2 - 5 s/ dobę). Zegarki z naciągiem automatycznym reguluje się dla pełnego napięcia w dzień i zmniejszania rezerwy w nocy.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.