Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość artek-19

MECHANIK - dokręcać koronką czy nastawiać co tydziey

Rekomendowane odpowiedzi

Gość artek-19

Witam sympatyczną brać.

Mój ML "przesypia" weekend, kiedy nie jest używany (zatrzymuje się w sobotnie popołudnie po piątkowym późnowieczornym odstawieniu).

Czy dla zegarka mechanicznego jest obojętny sposób "reanimacji":

A - DOKRĘCAĆ GO RĘCZNIE w sobotę i niedzielę (jak mocno/długo)?

CZY

B - NASTAWIAĆ w poniedziałek I RÓWNIEŻ TROCHĘ DOKRĘCIĆ?

Z góy dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pytanie po co ma chodzić jak leży na półce ? dla zegarka mechanicznego nie jest dobrze jak będzie leżał cały weekend i chodził tylko na jednej stronie ? a jak sie nakręca zegarek o manualnym naciągu no to do oporu a automata można nakręcić tak 10 obrotów założyć na rękę i to mu wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artek-19

Halo...

Przypuszczam, że to nie jest zdrowo dla niego jak "zasypia".

Dlatego skoro nie mam możliwości i potrzeby używać go w weekend, zastanawiam się czy dokręcić go w sobotę (żeby nie stawał), czy nastawić go w poniedziałem i delikatnie "obudzić" nakręcaniem?

Co znaczy "chodził tylko na jednej stronie"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co znaczy "chodził tylko na jednej stronie"?

oznacza to jedną pozycję....

Z mechanicznymi jest tak, że musisz "wyczuć" zegarek

tzn. np. w pozycji na szkiełku robi +10sek na dobę, na boku -5, a na deklu +3.. :)

Dokładność chodu zegarka zależy również od tak prozaicznych rzeczy :) ...i za to kochamy mechaniki :twisted: sa nieprzewidywalne

PS

Polecam "zarwać weekend" i przekopać starsze wątki- wielu ludziom nie chce się pisać minimum raz w tygodniu to samo.

Wszystko zostało już powiedziane, zapisane...trzeba tylko znaleźć :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artek-19

Halo...

Pół nocy zarwane, ale praca domowa odrobiona - dzięki "szukajce" rzecz jasna.

Więc odpowiem sobie sam - OGÓLNIE:

gdy zegarek nie jest używany i mechanizm się zatrzyma - przed założeniem do użytku lepiej nastawić godzinę i wzbudzić go do pracy kręcąc koronką (delikatnie, powoli oraz krótko: 2-3x) a następnie "rozkręcić" obracaniem zegarka wokól osi wskazówek - unikając nakręcania mechanizmu w dniach, gdy nie jest używany.

Żeby nie dopuścić do zatrzymania automata, można jednak pamiętać o założeniu zegarka w ciągu dnia specjalnie do jakiejś czynności (na kilkadziesiąt minut) lub kupieniu rotomatu.

Jeżeli jestem nieścisły i złe nauki wyniosłem z poprzednich wątków - proszę o delikatne sprostowanie. Dziękuję za tę kopalnię wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.