Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

R2D2

Ile waszym zdaniem może być warta ta stara OMEGA?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu dostałem od Ojca stary zegarek złoty - OMEGA. Na zegarkach nie znam się za bardzo ani ja ani Ojciec. Nie zamierzam go sprzedawać, ale chciałbym wiedzieć co to jest za zegarek i jeśli to możliwe jaki jest przedział wartości jego ceny. Zegarek na ile ja umiem ocenić jest w dobrym stanie, chodzi i jest serwisowany w dobrym zakładzie (smarowanie itp). Proszę sie nie krygować z ew. krytycznymi wypowiedziami bo nie mam emocjonalnego stosunku do tego zegarka.

Zdjęcia zegarka (sorry za ostrość, ale mam nadzieję że dacie radę ocenić):

http://www.rzepka.pl/omega/

Wiem, że to głównie kwestia gustu, ale chciałbym spytać, czy taki zegarek można dzisiaj nosić i ew. na jakie okazje (tak/nie), czy jest to raczej eksponat "muzealny" i czy jego wartość może wzrosnąć czy raczej będzie spadać lub pozostanie bez zmian. Obecnie mam go na ciemnobrązowym skórzanym pasku bo bransoleta jest na mnie za duża, a nie chcę jej skracać (niszczyć) bo powiedziano mi że jest oryginalna. Poza tym wygląda bardziej dyskretnie, co sobie cenię.

Z góry dziękuję za Wasze opinie.

Pozdrawiam,

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w kazdym razie bardzo ladna...

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli koperta zegarka ma mniejszą średnicę niż 38 milimetrów, to absolutnie nie wolno Ci nosić takiego zegarka, bo to kompletny obciach. Kiedyś mężczyźni śmiało nosili zegarki z kopertami mniejszymi nawet niż 35 mm i nic im od tego nie było. Nie urywało im rąk, nie obniżało libido. Natomiast współczesny mężczyzna, aby podtrzymać swoje ego musi używać różnego rodzaju protez (czerwone Ferrari, długi teleobiektyw w aparacie fotograficznym, zegarek z kopertą o średnicy nie mniejszej niż 42 mm i grubości jakieś 15 mm). Sam więc widzisz, że jest obiektywny kłopot z takimi zegarkami sprzed 30 lat. Ja bym nosił ten zegarek, ale żona mówi, że jestem dziwakiem.

Ostatnio obserwowałem sobie aukcje takich Omeg na ebay.de. Sądzę, że dostałbyś za niego jakieś 350-400 euro. Wartość kilkunastu gramów złota, to jakieś 150 euro. Reszta, to górka za mechanizm, markę, stan zachowania. Stalowa Omega w stanie idealnym kosztuje na ebay właśnie 350 euro. Twoja jest ze złota, ale ze zdjęcia wychodzi mi, że stan zachowania koperty nie jest najlepszy. Dlatego sądzę, że cena do 400 euro, to właściwy poziom rynkowy. Bransoleta - jeśli jest ze złota - ma wartość niewiele wyższą niż zawarty w niej kruszec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jest warta nie mniej niz 2500-3000 zl. Ma zlota bransoletke, jest w swietnym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobną tzn. geneve, 601 wyrwałem za 120usd, ale bez branzoletki, zgodze sie zerealna kwota to jakies 2000-2500 pl

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ta Omega ma złotą kopertę (nie pozłacaną) i jest w jak na mój gust idealnym stanie zewnętrznym (szkoda, że nie mam lepszego aparatu, żeby to pokazać).

Proszę uściślić czy podajecie ceny z bransoletką czy bez.

Autoryzowany zegarmistrz Omegi powiedział mi, że wg niego to jest oryginalna bransoletka Omegi, czy to nie zwiększa jej wartości ponad "wagę złota"? Sorki jeśli te pytania są lamerskie, ale będę wdzięczny za odpowiedź :-D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proszę uściślić czy podajecie ceny z bransoletką czy bez.

Oczywiscie z bransoletka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.