Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

derkosiu

Seiko Prospex SPB051J1 czy warto i dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, jestem zupełnie nowy na forum i dopiero zapoznaję sie z całym światem czasomierzy. Wcześniej nie zwracałem uwagi na to co kupuje zwłaszcza jesli chodzi o mechanizmy, a teraz jak zacząłem się troche interesować to sie okazuje, że interesu życia nie zrobiłem. 

Chciałbym Was prosić o opinie na temat zegarka Seiko Prospex SPB051J1, bardzo spodobały sie mi się divery i widziałem, ze wiele osób poleca markę Seiko w tym właśnie kolekcję diverów. Z tym, ze jest wiele modeli z WR 200, mechanizmem automatycznym i kosztują do 1000 zł z tą różnicą, ze maja szkiełko mineralne. Ten model ma szafirowe szkło ale kosztuje 4 razy wiecej i nie wiem dlaczego czy to taki dobry mechanizm. Prosze o pomoc, ewentualnie jakieś alternatywy dla tego zegarka, chociaż przyznam, że jego prostota bardzo mi sie podoba.

Przepraszam jeśli gdzieś juz taki temat był

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko Prospex SPB051J1 to solidny diver z porządnym mechanizmem 6R15 (50h rezerwy chodu), jednak w tej cenie konkurencja jest naprawdę spora i można już wybrać coś fajnego nie koniecznie ze stajni seiko. Czy warto? Jeżeli bardzo Ci się podoba, to tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek od seiko poniżej 1000zł różni się nie tylko szkiełkiem ale też lepszym mechanizmem i lepszym wykonaniem - gdybyś zobaczył oba te zegarki obok siebie od razu wiedziałbyś który był droższy. Seiko to pewniaki, jeśli ci się podoba to brać. Tutaj chyba najtaniej nówka:

https://www.ebay.pl/itm/SEIKO-SBDC051-SPB051J1-Prospex-Automatic-Diver-200-meters-New-Made-in-Japan/173545642302?hash=item286820593e:g:Q~sAAOSwYLZbaRcb

2gwatchblog.com         facebook: 2gwatchblog.com             instagram: 2gwatchblog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten zegarek. To zdecydowanie średnia półka cenowa Seiko.

+ Jest to odnowiona wersja nawiązująca do legendarnego 62MAS

+ Wykonanie całości jest na wysokim poziomie

+ Koperta wykonana ponadprzeciętnie i konkurencja nie ma tutaj szans. Szlify Zaratsu dodają dodatkowego smaczku

+ Na żywo zyskuje 100% z stosunku do zdjęć

+ Luma wyjątkowo silna

+ Klasyczny ponadczasowy wygląd

+ Moim zdaniem nie ma konkurencji w tym przedziale cenowym.

+ Lepszy mechanizm niż w podstawowych modelach Seiko

+ Wygodny rozmiar

+ Superwygodna i dobrze wykonana bransoleta. To najlepsza bransoleta Seiko jaką widziałem.

+ Powłoka Diashield na całości, która zapobiega powstawaniu przypadkowych rys. Sprawdza się całkiem dobrze.

+ szkiełko szafirowe w Seiko - dodatkowy plus

+ bardzo dobra warstwa AR

- niestety zdarzają się egzemplarze, w których chapter ring nie jest idealnie wycentrowany

Dla mnie to numer 1 ze stajni Seiko, patrząc z perspektywy ogólnej, bo MM300 nie jest tak wygodny.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziek za opdowiedzi, czyli to dobry wybór. A czy do tej kwoty są jakieś alternatywy równie dobre czy nie za bardzo? Bo patrzyłem również na Tissoty, Certiny, ale nie wiem czy szwajcar to lepsza opcja tylko dlatego, że swiss made? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jak się podoba, to brać :-) Jakbyś mnie zapytał, czy mając 3500-4000 zł zdecydowałbym się na tego divera, to IMO w tej kasie są lepsze wybory. Jak dla mnie, w pierwszej kolejności Squale 50 Atmos. W tej kasie spokojnie do dostania na chrono24. Z innych to zwróciłbym uwagę na Tridenta od ChWarda, gdzie będziesz miał ceramiczną wkładkę bezela :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorsten, fidelio - mieliście ten zegarek w rękach?

Wnioskuję, że nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Przyznam się bez bicia, nie miałem :-) Ale nadal uważam (to oczywiście moje zdanie), że w budżecie 3500-4000 PLN są ciekawsze divery ;-)

post-34987-0-01278100-1537613934_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywałem z Glycine, też bardzo ładny, ale mimo wszystko Seiko lepsze wrażenie na mnie zrobił. A jeszcze mam pytanie znalazłem tak jak kolega radził na https://www.chrono24.pl/seiko/seiko-prospex-sea-diver-scuba-historical-collection-sbdc051--id7939931.htm#gref

Ale nie wiem czy to bezpieczne kupowanie? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie? Cena o 1000 zł niższa niż w polskiej dystrybucji, ale trochę się boje jednak, jakie macie opinie na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam alpinista który jest na tym samym werku, więc sądzę że w temacie chyba mogę się wypowiedzieć. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Porównywałem z Glycine, też bardzo ładny, ale mimo wszystko Seiko lepsze wrażenie na mnie zrobił. A jeszcze mam pytanie znalazłem tak jak kolega radził na https://www.chrono24.pl/seiko/seiko-prospex-sea-diver-scuba-historical-collection-sbdc051--id7939931.htm#gref

Ale nie wiem czy to bezpieczne kupowanie? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie? Cena o 1000 zł niższa niż w polskiej dystrybucji, ale trochę się boje jednak, jakie macie opinie na ten temat?

IMO bezpieczne, ale licz się z tym, że skoro zegarek zza "wielkiej wody", to pewnie będzie VAT i cło, czyli dodatkowo ok. 25% do ceny :-)

Mam alpinista który jest na tym samym werku, więc sądzę że w temacie chyba mogę się wypowiedzieć. ;-)

To ja nawet dwa na tym werku miałem, więc też mogę ;-) BTW, w 50 Atmos jest co prawda ETA 2824-2, ale za to w wersji "top grade" :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywałem z Glycine, też bardzo ładny, ale mimo wszystko Seiko lepsze wrażenie na mnie zrobił. A jeszcze mam pytanie znalazłem tak jak kolega radził na https://www.chrono24.pl/seiko/seiko-prospex-sea-diver-scuba-historical-collection-sbdc051--id7939931.htm#gref

W tym linku który ja ci podałem na ebay będzie taniej bo nie dojdzie 23%vatu.

2gwatchblog.com         facebook: 2gwatchblog.com             instagram: 2gwatchblog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc z Japonii masz na 90% cło i VAT.

Kolega słusznie radzi brać z zatoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.