Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

M@rcin

CERTINA DS Fist - pytania

Rekomendowane odpowiedzi

W moich poszukiwaniach jakiegoś "konkretnego" zegarka natrafiłem na model Certina DS First - bardzo mi się ten model spodobał, jednak mam kilka pytań:

1. Z tego co wyczytałem jest w nim montowana ETA 251,262 - jakie są opinie o tym mechaniżmie? (czy to prawda iż był on montowany także w Tag Heuer Link mod. CT1111?)

2. Czy ktoś z Was posiada ten model i mógłby podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami z użytkowania?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Swoją drogą strona Certiny jest dość uboga w informacje :-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość whooke

ETA 252.262 jest jednym z lepszych mechanizmów ,jest na kamieniach i w pełni naprawialny w przeciwieństwie do np. G10

Ja posiadam model Certiny Cascadeur z ETA 251.272 różnica tylko w podwójnej wskazówce sekundowej i stoper 12 godzinny,nosze już go ok 7-lat bez zarzutu ,tylko wymieniam baterie

pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i w pełni naprawialny w przeciwieństwie do np. G10

Mozesz rozwinąc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę o DS First w kwarcu, bardzo mi się podoba model:

541,7184,42,61 oraz 541,7184,42,67 (akurat edzio_2004 ma go teraz na allegro)

Wydaję sie iż DS First jest zupełnie dobrym kompromisem ceny do jakości, ponadto ma ładny klasyczny wygląd...czekam na jakieś dodatkowe opinie od Was :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i w pełni naprawialny w przeciwieństwie do np. G10

Mozesz rozwinąc?

o ile dobrze pamietam ten mechanizmu nie można rozłożyć lub częściowo ( tak mój zegarmistrz mówił )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sam akurat kończę zbierać pieniądze na wersje automatyczną. imho jest znacznie ładniejsza z czystą tarczą:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ja też już prawie uzbierałem do wspomnienego przezemnie modelu DS First :D (no chyba że jeszcze mi się coś odmieni... :D ale na 99% będzie to ta Certina - ale gdybym miał więcej kaski to napewno kupiłbym Tag Heuera Link mod. CT1111 lub CJ1110.BA0576 - ale póki co to tylko marzenia :twisted:

poozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem warto jednak rozważyć kupno wersji w automacie. Z jasną tarczą 633.7184.42.12 sprzedawana jest na branzolecie, z czarną 633.7084.42.62 (taką mam) na pasku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz coś więcej o niej napisać? Chodzi mi o obiektywną opinię użytkownika. Dokładność choćby. Na potwierdzenie słuszności wyboru:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem minusem DS First jest dosyć słabe świecenie indeksów i wskazówek w nocy - problemem jest odczytanie godziny po wejsciu z jasnego pomieszczenia do ciemnego ale po przebudzeniu się w nocy gdy oczy przyzwyczajone są do ciemności można odczytać godzinę bez problemu.

Pomimo wodoszczelności 20atm nie jest to typowy diver, raczej zegarek sportowy. Wykonanie jest bardzo dobre, nie zauważyłem żadnych niedoróbek czy niedokładności. Mam wersję na pasku więc nie mogę się wypowiedzieć co do branzolety. Koperta stalowa, szkło szafirowe niewypukłe.

W wersji mechanicznej pracuje ETA 2824-2 w wersji standard. Po ponad pół roku od wyciągnięcia z pudełka nieregulowana robi +10 sek na dobę czyli żadna rewelacja jak na ten mechanizm. Pewnie można by było podregulować ale mnie to wystarcza.

Jeżeli komuś się podoba (a o gustach się nie dyskutuje) to w swojej klasie cenowej jest to pozycja godna uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś z Was fotki DS First'a i mógłby je wrzucić? - szukam, szukam po necie i nic sie można znaleść... :? Dzięki :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna ta Twoja Certinka :D prosta w formie i bardzo czytelna - a to sie liczy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.