Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość rwisniewski

ROLEX - ocencie i doradzcie prosze

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rwisniewski

Witam, to moj pierwszy post tutaj :lol:.

Tydzien temu robiac przeglad rodzinnych pamiatek znalazlem taki zegarek.

post-0-0-17304100-1330696693.jpg

Nalezal on do mojego dziadka, zolnierza armii Andersa, kupiony i przywieziony z Anglii. Ostatnio przelezal ponad 30 lat w szufladzie.

Po nakreceniu zegarek chodzi, nawet dokladnie, tylko pokretlo do nakrecania jest "luzne"i jakis gwint wystaje, nie wiem czy tak ma byc.

Poszperałem troche w sieci, ale dokladnie takiego nie udalo mi sie znalezc.

Poradzcie, do ktorego zegarmistrza z nim pojsc, zostawic go tak jak jest czy moze zrobic mu renowacje?

Pozdrawiam wszystkich

Roert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pokretlo" czyli koronka :lol: nie jest luzne, tylko nie zakrecone. Sprobuj docisnac koronke do tego gwintu, i delikatnie ja dokrecic. Takie zabezpieczenie czyli "zakrecana koronka" robi sie w celu miedzy innymi poprawy wodoszczelnosci zegarka. Zegarek wyglada na oryginalny. Na pewno warto mu zrobic konserwacje. Z komercyjnego punktu widzenia chyba nie jest wart astronomicznych pieniedzy, ale przeciez to pamiatka przede wszystkim. Idz w Lublinie do zegarmistrza na Lubartowskiej rog Tysiaclecia. Idac od Tysiaclecia w strone Bramy Krakowskiej, ten zaklad jest zaraz na poczatku po prawej stronie. Mysleze sie wszystkiego na jego temat dowiesz. Jezeli zdecydujesz sie na konserwacje to rowniez zlec im to usluge. Sprawdzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rwisniewski

Koronka, zapamietam, popracuje nad terminologia :lol:.

Moze nie bede dokrecal, pojde dzisiaj do zegarmistrza.

A co do wartosci to oczywiscie nie mam zamiaru sie go pozbywac.

dzieki za rade i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rwisniewski

Byłem u tego zegarmistrza, niestety niewiele mi pomógł. Powiedział że sprzedał klucz do otwierania ROLEXów, a takim uniwersalnym nie dał rady, bo zegarek nie był jeszcze otwierany. A co do renowacji, szczególnie cyferblatu, to jedynie Warszawa albo Poznań.

Czy wiecie może coś dokładniej, jakieś adresy, telefony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rób renowacji cyferblatu, jest dosyć dobry. Ogólnie zegarków po przodkach nie powinno się "ulepszać" - moim zdaniem. Przegląd zegarmistrzowski jest mu potrzebny, ale renowacja nie.

Podpisano:

grzesiek, posiadacz Zenitha przywiezionego z Anglii przez pradziadka, żołnierza Andersa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa tygodnie temu sprawdzal mi rolka. Sprzedal klucz? Dziwne, chyba ze uzywal go raz na 2 lata, a w Lublinie to mozliwe. Nie wiem jak Ci w takim razie pomoc. W Warszawie zrobisz to bez problemu. Mozesz zaniesc do Pieskiewicza na Ptasią 2. Ale ja za sama konserwacje mechanizmu (choc dzialal bez zarzutu, ale czasem trzeba), zaplacilem 650 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego u "was"? Mieszkam w Świdniku, 10 km. od zalozyciela watku. Zegarmistrz Pieskiewicz jest w Warszawie.

To tak w celu sprostowania. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rwisniewski

Powiedzial, ze mial 2 "rolki" rocznie. A klucz moze miec jego kolega, zegarmistrz ze Swidnika, w centrum na 1 pietrze nad piekarnia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.