Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jacekns

Casio GXW-56-1BJF Zakup z Japonii Ebay

Rekomendowane odpowiedzi

Sklep pewny i podróbki nie dostaniesz ale czy uwzględniłeś dodatkowe opłaty (VAT i cło) przy zakupie z Japonii ?

Bez tych dodatkowych opłat kupisz tu (kilku forumowiczów już z tam kupowało) https://m.ebay.pl/itm/Casio-G-Shock-GXW-56-1BJF-Tough-Solar-Radio-Controlled-Men-Watch-DUTY-ZERO-STORE/253866726276?hash=item3b1ba2d384:g:B7wAAOSwS3dbmUEi -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep pewny i podróbki nie dostaniesz ale czy uwzględniłeś dodatkowe opłaty (VAT i cło) przy zakupie z Japonii ?

Bez tych dodatkowych opłat kupisz tu (kilku forumowiczów już z tam kupowało) https://m.ebay.pl/itm/Casio-G-Shock-GXW-56-1BJF-Tough-Solar-Radio-Controlled-Men-Watch-DUTY-ZERO-STORE/253866726276?hash=item3b1ba2d384:g:B7wAAOSwS3dbmUEi -

O kurcze, ☺☺☺ a vat'u nie zapłacę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paczki, które otrzymujemy spoza państw unijnych, są objęte nie tylko cłem. Trzeba wspomnieć, że podlegają one też należnościom podatkowym: VAT oraz akcyzie (gdy kupujemy wyroby akcyzowe, np. alkohol, papierosy). Zasada opodatkowania takich przesyłek jest taka, że najpierw płacimy cło, od wartości celnej powiększonej o cło, ewentualną akcyzę, a od całości jeszcze VAT. Podstawą opodatkowania VAT w imporcie towarów jest więc wartość celna powiększona o należne cło. Jeżeli przedmiotem importu są towary opodatkowane podatkiem akcyzowym, podstawą opodatkowania jest wartość celna powiększona o należne cło i podatek akcyzowy. Wyższy limit zwolnienia dla cła nie oznacza takiego samego zwolnienia dla VAT lub akcyzy. Zwolnienia i limity w akcyzie i VAT dla paczek zagranicznych wynikają już z przepisów krajowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem czemu ma służyć powyższy zapis , o VAT i cle wspomniałem wcześniej bo tego nie unikniesz przy zakupie spoza unii. Link ze sklepem który podałem (jest on zlokalizowany jak można doczytać w Hongkongu) aby uniknąć tych opłat dla UE wysyła swoje paczki z terenu UE wówczas VAT i cło cię nie dotyczy (zapis o wysyłce ze Szwajcarii też jak mniemam jest dla obejścia regulaminów, w innym temacie było pisane o wysyłce z Francji i UK). Zresztą nie jest to nic nowego , niektórzy sprzedawcy z aliexpress też tak działają.

Ja podałem tylko alternatywę jak zrobisz to twoja sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem ponieważ się doczytałem że wysyłka ze Szwajcarii która jest poza UE. Ale jeżeli tak jest jak mówisz to byłoby super. Nie zamawialem nigdy w ten sposób. To znaczy raz kolega zamawiał mi Bulovę z przez Amazon z USA. Cło i Vat był tam doliczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.