Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Jan1900

Ładowanie Eco Drive

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Sol napisał(-a):

Ładowanie pod lampą to strata czasu. Jak nie wstanie po kilku dniach na zewnątrz, to akumulator do wymiany. Po tylu latach ma prawo odmówić pracy :)

u mnie zimą pod lampka z jednej kreski wskoczyło na 3 kreski  po 12 dniach - cierpliwość, dążenie od celu i efekt jest hihihihihi co nie zmienia faktu że profilaktycznie można byłoby wymienić baterię - koszt pewnie z ok 120zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ładuję latarką ledową, leży już 12 godzin ale nie wiem jaki jest poziom naładowania bo nie ma wskaźnika, ecozilla.

Jak będzie ładne słoneczko to zrobię pomiary, jak ma się ilość światła ze słońca do latarki ledowej.

IMG_20220116_114903.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, mariuszprzystupa napisał(-a):

Ja ładuję latarką ledową, leży już 12 godzin ale nie wiem jaki jest poziom naładowania bo nie ma wskaźnika, ecozilla.

Jak będzie ładne słoneczko to zrobię pomiary, jak ma się ilość światła ze słońca do latarki ledowej.

IMG_20220116_114903.jpg

nieporównywalnie 

1180062707_Zrzutekranu2022-01-16222012.thumb.png.a37286745d5f041fe0a6904c663bcfb3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć ludzie dobrej woli :) 
Moja Lady Radio Controlled (a dokładnie ten model: EC1186-85A) się trochę rozładowała. Słonka mało, nosi się długi rękaw, to dama marudzi ;) Trzy dni leżała przy oknie, a sekundowa dalej skacze co dwie. Jest zachmurzenie, ale coś tam jednak powinna się doładować mimo to? Synchronizacji nawet ni wymuszam, bo wiadomo, że przy tym poziomie baterii i tak się nie zsynchronizuje (?).
I właśnie. Czy to możliwe, że ona się próbuje synchronizować w nocy mimo małego poziomu naładowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, kaliope1 napisał(-a):

Cześć ludzie dobrej woli :) 
Moja Lady Radio Controlled (a dokładnie ten model: EC1186-85A) się trochę rozładowała. Słonka mało, nosi się długi rękaw, to dama marudzi ;) Trzy dni leżała przy oknie, a sekundowa dalej skacze co dwie. Jest zachmurzenie, ale coś tam jednak powinna się doładować mimo to? Synchronizacji nawet ni wymuszam, bo wiadomo, że przy tym poziomie baterii i tak się nie zsynchronizuje (?).
I właśnie. Czy to możliwe, że ona się próbuje synchronizować w nocy mimo małego poziomu naładowania?

No więcej słońca próbować : Wysłać go na Majorkę niech się poopala  tam dużo słońca oczywiście nie samego .... 

1861554851_Zrzutekranu2022-01-17120649.thumb.png.a1bcd079ff19d0710bc9155a9b4eba05.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) to jest jakiś pomysł :D ale nie da rady, za dużo pracy :) 
A wiesz może, jak jest z tą synchronizacją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, kaliope1 napisał(-a):

:) to jest jakiś pomysł :D ale nie da rady, za dużo pracy :) 
A wiesz może, jak jest z tą synchronizacją?

przy tym stanie baterii  odbiór jest niemożliwy:

1905394051_Zrzutekranu2022-01-17124302.png.60302cd31dec716f4b1b4feeda339642.png

tu masz sprawdzanie:

18235648_Zrzutekranu2022-01-17124324.png.cac10373fa4677efe4c410241b2e2017.png

1508911651_Zrzutekranu2022-01-17124339.png.b3bdb1d6d5ebed65de7f39f07b607be0.png296386712_Zrzutekranu2022-01-17124409.png.6b3dbfd3ded0f178098fa0876dba2cef.png

912237735_Zrzutekranu2022-01-17124432.png.acbab5aa68bc3e47f6142fdb2bf9060b.png

a tu cała instrukcja 

https://www.citizenwatch.eu/cwe/products/manuals/guides/en/H240.pdf

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podziękować. Mnie jeszcze by interesowała jedna rzecz. Mój zegarmistrz powiedział, że możnaby wyciągnąć koronkę w pozycję ustawiania ręcznego do zatrzymania wskazówek i wtedy go podładować. Natomiast w tym modelu chyba jest to niemożliwe, bo przy tak niskiej baterii żeby wymusić zatrzymanie wskazówek, muszę przytrzymać przycisk dolny funkcyjny. A ten nie działa, kiedy bateria jest rozładowana :D Więc przy rozładowanej baterii zdaje mi się, że nie da się w ogóle ręcznie ustawić godziny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, kaliope1 napisał(-a):

podziękować. Mnie jeszcze by interesowała jedna rzecz. Mój zegarmistrz powiedział, że możnaby wyciągnąć koronkę w pozycję ustawiania ręcznego do zatrzymania wskazówek i wtedy go podładować. Natomiast w tym modelu chyba jest to niemożliwe, bo przy tak niskiej baterii żeby wymusić zatrzymanie wskazówek, muszę przytrzymać przycisk dolny funkcyjny. A ten nie działa, kiedy bateria jest rozładowana :D Więc przy rozładowanej baterii zdaje mi się, że nie da się w ogóle ręcznie ustawić godziny

gdzieś wyczytałem że tak się ładuje - ja tam ładuje przy wciśniętej :) smary nie zastygną - ba jak mawiają jak nie pomarudzisz to nie pójdziesz !!! 

Zrzut ekranu 2022-01-17 124302.png

Zrzut ekranu 2022-01-17 124324.png

Zrzut ekranu 2022-01-17 124339.png

Zrzut ekranu 2022-01-17 124409.png

Zrzut ekranu 2022-01-17 124432.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też będę ładować przy wciśniętej, bo wskazówek i tak nie zatrzymam bez przycisku funkcyjnego. Trochę mnie martwi, że pomimo kilku dni przy oknie sekundowa i tak skacze. Przez zatrzymanie wskazówek chciałam po prostu sprawdzić, czy ruszy normalnie choć na chwilę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, kaliope1 napisał(-a):

Też będę ładować przy wciśniętej, bo wskazówek i tak nie zatrzymam bez przycisku funkcyjnego. Trochę mnie martwi, że pomimo kilku dni przy oknie sekundowa i tak skacze. Przez zatrzymanie wskazówek chciałam po prostu sprawdzić, czy ruszy normalnie choć na chwilę. 

może już aku siada - a długo go masz?  one przy dobrej eksploatacji to swobodnie 10-20 lat wytrzymują 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo. Od grudnia ;) Pewnie swoje przeleżał na magazynie. Zrobiłam sobie taki mały teścik. Wszędzie się pisze, że lepiej położyć na parapecie nawet w pochmurny dzień, niż pod lampę ledową. To tak tylko w ramach eksperymentu. Pomierzyłam sobie luksomierzem, ile faktycznie światła pada:
a) przy zwkłym oknie

b) pod oknem dachowym
c) pod nienagrzewającą się lampą ledową.

chyba jednak spróbuję mu bardziej przyświecić i podładować pod lampkami ;) Tak w ramach eksperymentu :D 

Screenshot_20220117_160224_com.doggoapps.luxlight.jpg

Screenshot_20220117_160341_com.doggoapps.luxlight.jpg

Screenshot_20220117_160512_com.doggoapps.luxlight.jpg

Edytowane przez kaliope1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kaliope1 napisał(-a):

Niedługo. Od grudnia ;) Pewnie swoje przeleżał na magazynie. Zrobiłam sobie taki mały teścik. Wszędzie się pisze, że lepiej położyć na parapecie nawet w pochmurny dzień, niż pod lampę ledową. To tak tylko w ramach eksperymentu. Pomierzyłam sobie luksomierzem, ile faktycznie światła pada:
a) przy zwkłym oknie

b) pod oknem dachowym
c) pod nienagrzewającą się lampą ledową.

chyba jednak spróbuję mu bardziej przyświecić i podładować pod lampkami ;) Tak w ramach eksperymentu :D 

Screenshot_20220117_160224_com.doggoapps.luxlight.jpg

Screenshot_20220117_160341_com.doggoapps.luxlight.jpg

Screenshot_20220117_160512_com.doggoapps.luxlight.jpg

o to ostanie wygląda obiecująco  - tylko solarium mu nie zrobić aby biedaczek za bardzo się nie opali :) 

1512010248_Zrzutekranu2022-01-17162937.png.e9ff4b54516a66541fd139f46d26b328.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żarówka ledowa emituje światło w wielu kierunkach na zegarek pada tylko kilka procent, dobra katarka ledowa daje dobre skupienie i prawie całe światło pada na zegarek, by uzyskać efekt podobny do słońca potrzebna jest bardzo mocna dioda jest to oczywiście możliwe ale i tempera będzie bardzo wysoka (znam takie katarki, używam). Ja bym się obawiał zniszczenia zegarka, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no. Nie będę próbować. Mam inne lampy, jednak celowo wybrałam taką, która się nie nagrzewa. No problem jest aktualnie taki, że u mnie ciągle pada i póki co poprawy (bezchmurnych dni) nie przewiduje się. Dziś go nosiłam na wierzchu 2 h, kiedy nie było deszczu- poprawy brak. Mi chodzi o to, by zobaczyć, czy sekundnik choć przez chwilę załapie odpowiedni "tryb"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, kaliope1 napisał(-a):

nie no. Nie będę próbować. Mam inne lampy, jednak celowo wybrałam taką, która się nie nagrzewa. No problem jest aktualnie taki, że u mnie ciągle pada i póki co poprawy (bezchmurnych dni) nie przewiduje się. Dziś go nosiłam na wierzchu 2 h, kiedy nie było deszczu- poprawy brak. Mi chodzi o to, by zobaczyć, czy sekundnik choć przez chwilę załapie odpowiedni "tryb"

potrzeba słońca - a zegarek nowy - dwie możliwości : potrzeba z paręnaście godzin na dobrym słońcu - lub ma kłopot z baterią - u mnie leżał tydzień na przeminie to w oknie to pod lamką - żeby z min wskoczyć na max - ale do tej pory trzyma max.  i ma  swoje latka z 12. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybka aktualizacja odnośnie eksperymentu. Bryka już normalnie co jedną, a w międzyczasie złapał sygnał radiowy i się sam ustawił :) Nie mam tutaj niestety możliwości sprawdzenia, jak bardzo naładowany jest akumulator, ale najważniejsze, że załapał. 

Edytowane przez kaliope1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, kaliope1 napisał(-a):

szybka aktualizacja odnośnie eksperymentu. Bryka już normalnie co jedną, a w międzyczasie złapał sygnał radiowy i się sam ustawił :) Nie mam tutaj niestety możliwości sprawdzenia, jak bardzo naładowany jest akumulator, ale najważniejsze, że załapał. 

no i po problemie - teraz doładowywać go    -----  znaczy dział i wszystko ok !!! 

1770066715_Zrzutekranu2022-01-17175228.png.de9278583cfac3258c679455d01e2080.png

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, kaliope1 napisał(-a):

z całego serca dziękuję za pomoc :) 

niech dobrze się nosi i z ręki nie spada :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, moja ecozilla nie ma wskaźnika poziomu naładowania baterii, słaby stan baterii poznaje się po wsjazówce sekundnika, przeskakującej co dwie sekundy.

Ile dni tak może chodzić zanim całkiem stanie? i czy są jakieś stopniowania np. u mnie przeskakiwała co dwie i co jedną na zmianę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, mariuszprzystupa napisał(-a):

Mam takie pytanie, moja ecozilla nie ma wskaźnika poziomu naładowania baterii, słaby stan baterii poznaje się po wsjazówce sekundnika, przeskakującej co dwie sekundy.

Ile dni tak może chodzić zanim całkiem stanie? i czy są jakieś stopniowania np. u mnie przeskakiwała co dwie i co jedną na zmianę.

ok  trzech dni o ile pamiętam a potem się zatrzyma całkowicie :) 

1065986638_Zrzutekranu2022-01-24100926.png.999acd35f07e99f8f3fffa615584d8a1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, unadarek napisał(-a):

ok  trzech dni o ile pamiętam a potem się zatrzyma całkowicie :) 

1065986638_Zrzutekranu2022-01-24100926.png.999acd35f07e99f8f3fffa615584d8a1.png

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś używał lampy do utwardzania lakierów hybrydowych? 😄 Posiadam takową i myślę, czy by nie potraktować mojego nowego nabytku. Na razie leży na oknie, ale tak z czystej ciekawości bym spróbowała. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi