Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Edward Siudowski

wyjęcie koronki z wałkiem z Seiko5- mech.7009

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Edward Siudowski

Witam.

Wie ktos w jaki sposób wyjać koronkę z wałkiem naciagowym z mechanizmu zegarka Seiko5 mechanizm 7009.

Zazwyczaj w zegarkach, z którymi miałem do czynienia był trzpień który trzeba było nacisnąć i wałek wychodził. Niekiedy był też wkręt, po jego poluzowaniu tak samo. W tym zegarku nie widzę ani jednego ani drugiego. :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo musisz wyciągnąć koronkę jak do daty i później nacisnąć...:lol:

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Słuchaj Rzepa:

Z całym szacunkiem- ale chyba nigdy nie widziałeś na własne oczy mechanizmu tego typu. Rzecz w tym że nie widać po odkręceniu dekla żadnego przycisku, być może jest on pod spodem, czyli by trzeba zdemontować wahnik i potem cała płytkę. Stad moje zapytanie.

Zdumiony natomiast jestem Twoim lakonicznym stwierdzeniem żeby wałek wyciągnąć do pozycji ustawienia daty i co to zmieni w tej sprawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty ... nie będziesz mi tu pisał takich rzeczy...widocznie jesteś ...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Przepraszam...

Miało być WIELMOŻNY PANIE- u was tak mówią? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przepraszam...

Miało być WIELMOŻNY PANIE- u was tak mówią? :P

Teraz dobrze :D

sorry, pomyliłem z 6119.

Zdaje się, że w 7001 jest podobnie, jak w 7S26 - po wyciągnięciu koronki zaczep wychodzi na zewnątrz.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pl.youtube.com/watch?v=TcS-6hbJi-I

masz filmik obejrzyj dokładnie i później napisz przeprosiny...a jeśli nadal nie będziesz wiedział jak to zrobić oznacza to że jednak Twoje IQ jest równe BMI

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

na YouTube pod filmikiem ktoś skomentował "hi is a fake seiko watch.

not is a cal. 7009 but a asian cal. 9008 eta ASIAN 2836-2 ". I chyba coś w tym jest bo mam kilka Seiko 5 na 7009 a w jednym dziś nawet grzebałem i detale się różnią. Na przykład odkręcając centalną śrubkę w wahniku zdemontowałem tylko wahnik z prostokątnym otworkiem a z zegarka wystawał kawałeczek prostokątnego wałka otoczony kulkami łożyska, a gość na Youtubie kręcił wkrętem pośrodku pięciu kulek łożyska wahnika, którego to łożyska w moim 7009 (A) wogóle nie widać przez blaszany wahnik ... Wyszedł mi bełkot, czy to co napisałem jest zrozumiałe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet jeśli chodziło mi o samo wyciągniecie koronki które jest takie same nawet jeśli to fake...niestety nie moglem znaleźć nic innego...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
asian cal. 9008 eta ASIAN 2836-2 "/quote]

:shock:

Dziś to obejrzałem. To na filmiku to chyba podróba 7S26, ale na pewno nie ety 2836.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

Na filmiku nie jest podróba 7s26, bo 7s26 ma wahnik na 180 stopni obwodu, a na filmiku jest ewidentnie wahnik wielkości 7009 czyli "serek". Ewentualnie jest to 7009 z literką (w wersji innej niz moje 7009A) gdzie wahnik jest łożyskowany widocznym łożyskiem, podobnym jak w 7s26.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

Znalazłem dziś foto 7009 A i ma widoczne łożyskowanie :shock: . A moje 7009A mają widoczną tylko śrubkę a łożysko jest schowane pod blaszaną częścią wahnika. Może różnica wynika stąd, że ten znaleziony ma na wahniku napis farbą 7009A a mój ma wybite sztancą 7009 z takim znakiem jak A ale jakby sie ktoś uparł to i jako H (zwężone u góry) można by to czytać. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Obejrzałem filmik i muszę przyznać że faktycznie kol. Rzepa miał rację pisząc że należy wysunąc koronkę i nacisnąć wysuwajacy jednocześnie języczek. Nie sądziłem że ten typ mechanizmu ma takie rozwiązanie i szukałem tego klasycznego przycisku, a tu taka niespodzianka. Tym nie mniej dzięki za film i sorry za zamieszanie które niebacznie sprawiłem. :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopie kotleta. Może mi ktoś organoleptycznie pokazać najlepiej na jakiejś fotce z netu co trzeba nacisnąć żeby wyciągnąć koronkę z 7S26? Pierwszy raz się za niego zabieram i mam z tym problem bo cokolwiek nie robie z koronką to żaden "dynks" nie wyskakuje żeby go wcisnąc i wyciągnąć koronkę...

Męczy mnie to pół dnia. Nie chce nic na siłe, poza tym nie wiem czy pierścień mocujący mam wyjąć przed próbami choć ten o ile widzę jest tak zbudowany że wychodzi z mechanizmem...

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób zdjęcie w pozycji koronki wyciągniętej do daty to zaznaczę Ci kółeczkiem

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.