Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gergoo

Certina DS-1 Big Date Poetmatic 80 - szuranie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 
jest to mój pierwsze wpis jak i pierwszy automat. Od kilkunastu dni jestem użytkownikiem Certiny DS-1 Big Date Special edition. Zauważyłem ze kiedyś przykładam zegarek do ucha i pokrece słychać szuranie wahnika. Taki suchy dźwięk, jakby nie było nasmarowane. Wydaje mi się ze mogę to wyolbrzymiać ale jak wspomniałem, nigdy wcześniej nie miałem takiego zegarka. 
Proszę o opinie. 
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Dobry wieczór.

1. Zdejmij zegarek z nadgarstka.

2. Unieruchom bransoletę jeżeli ta wersja ją posiada tak by nie wydawała żadnego dźwięku i lekko potrząśnij w osi poprzecznej szkiełko-dekielek.

Jeżeli dźwięk, który usłyszysz będzie taki sam jak poprzednio to nie ma problemu. Jeżeli wyczujesz, że coś lata luzem i tłucze jak klucze wrzucone do puszki to może być problem.

3. Przyłóż ucho od strony szkiełka i wykonuj obroty koperty o powiedzmy 30...45deg. Po kolei powtarzaj tę czynność obracając o podobny kąt kopertę. Jeżeli szuranie we wszystkich pozycjach jest takie samo to znaczy, że poniosła cię wyobraźnia :) .

4. Jeżeli zegarek normalnie noszony i szurający ;) , nie straci rezerwy chodu, nie zatrzymuje się normalnie używany, bez żadnego innego dokręcania rotomatem przez tydzień to znaczy, że ...poniosła cię wyobraźnia :) .

Mechaniczne zegarki tak mają, że wydają z siebie dźwięki, które zwykle słyszymy przez pierwsze 2 tygodnie użytkowania a później stajemy się zupełnie nieczuli na ich grzechotanie.

Żonaci, im dłużej tym skuteczniej nie słyszą szurania w zegarku nawet jeżeli urwie się wahnik. W najgorszym przypadku słyszą go 1...3 dni ale nic sobie z tego nie robią. Takie przystosowanie antropomorficzne do okoliczności :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz. Niby jest tak jak opisałeś. Nie ważne jak potrząsam, dźwięk jest ten sam „coś się kręci i wydaje surowy dzwiek”. Możliwe ze mi się wydaje i doszukuje się czegoś więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Zegarek z automatycznym naciągiem nie jest zrobiony z plasteliny, to musi pracować ale bez obaw jest trwały. Co nie oznacza, że lubi gdy np. w nim rąbiesz drewno. Samo cykanie mechanizmu zapadki może być nieco irytujące na początku, szczególnie, że wtedy zwracamy na tego typu zachowania uwagę. Zapewne to pierwszy Twój automat i tak to wyszło?
Mechanizmy naciągu automatycznego są skonstruowane w różny sposób a co za tym idzie jedne są cichsze a inne nieco bardziej irytujące. Jeżeli pożycie z DS1 będzie na tyle trudne, że nie do przewyciężenia to zawsze możesz podjąć wysiłek i przerzucić się na inny automat np. Seiko5 z układem mikrozapadki typu "ciuchcia" ;) stosowanej również Orient-ach, które bywały w wersji garniturowej, albo używaną, w dobrym stanie Omegę.
Jeżeli znajdziesz czas to wybierz się do zegarmistrza zajmującego się zegarkami mechanicznymi. Spis znajdziesz tu na forum. Czegoś się dowiesz, obejrzysz dostępne używane zegarki po przeglądzie z gwarancją. Nie koniecznie z naciągiem automatycznym. Zabierz DS1 i porównaj z innymi. Zupełnie serio możesz zapytać o coś cichszego na co dzień a tego co masz to będziesz zakładał jedynie do kościoła by wszyscy wiedzieli, łącznie z księdzem proboszczem, co masz na nadgarstku ;) :) .
Potraktuj to jako wspaniałą okazję, masz już coś prestiżowego a teraz czas kupić coś co naprawdę ci się podoba :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedz. 
Jeżeli o samo cykanie chodzi, to jest ono bardzo ciche. Bardziej chodzi o moment kiedy „pokręcę” nadgarstkiem i jak się wsłuchał to słyszę (najprawdopodobniej) wahadełko. 
Dziekuje również za informacje o zegarmistrzach. Szczerze nie wiedziałem o takiej zakładce. Nawet z samej ciekawości sprawdzę. 
Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.