Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Jack X

Nowy zegarek Hanowa nie dziala

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis dotarl do mnie nowy zegarek Swiss Military Hanowa Neptune Diver. Zegarek jest obklejony foliami i nie ma nim zadnych widocznych uszkodzen. Mozna ustawic godzine i date, ale sekundnik nie porusza sie. Jakie moga byc tego przyczyny oprocz baterii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Blokada uniemożliwiająca wciśnięcie/zakręcenie koronki, niektórzy producenci tak zabezpieczają fabrycznie zegarki przed zużyciem baterii.

2. Uszkodzenie mechanizmu. :(

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, tarant said:

1. Blokada uniemożliwiająca wciśnięcie/zakręcenie koronki, niektórzy producenci tak zabezpieczają fabrycznie zegarki przed zużyciem baterii.

dzieki za szybka odpowiedz. w linku ponizej jest zdjecie koronki. nie widze tam zadnej blokady. czy jest mozliwe, ze trzeba rozkrecic zegarek zeby usunac jakas blokade?

https://ibb.co/w4M6V80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Ale czy ją wcisnąłeś lekko i zakręciłeś po ustawieniu zegarka? Niby głupie pytanie, ale nie wiem jakie masz doświadczenie z zegarkami. Ja na przykład wiele lat temu już miałem odsyłać radziecką amfibię, bo nie wiedziałem co to jest zakręcana koronka i nie dało się w niej ustawić czasu ani jej nakręcić. :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minutes ago, tarant said:

Nie. Ale czy ją wcisnąłeś lekko i zakręciłeś po ustawieniu zegarka? Niby głupie pytanie, ale nie wiem jakie masz doświadczenie z zegarkami. Ja na przykład wiele lat temu już miałem odsyłać radziecką amfibię, bo nie wiedziałem co to jest zakręcana koronka i nie dało się w niej ustawić czasu ani jej nakręcić. :)

Wcisnalem ja 2x (ustawienie godziny / daty) i dokrecilem. Na zdjeciu w tym poscie widac, ze jest niedokrecona do konca bo po prostu nie da jej sie bardziej dokrecic. Stad moje pytanie czy moze byc jeszcze jakas dodatkowa blokada?

Datownik zatrzymal sie na 18, wiec byc moze bateria padla tuz przed wysylka ze sklepu.

Na karcie gwarancyjnej jest napisane, ze bateria nie jest objeta przez gwarancje. Czy w tym wypadku warto odsylac zegarek do sklepu?

IMG_20210721_164227.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym odesłał. Co innego brak gwarancji na baterię, a co innego wysłanie klientowi niesprawdzonego zegarka. No i nie wiadomo, czy to bateria...

A można skontaktować się ze sprzedawcą mailowo lub telefonicznie?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi