Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
zmora

Czy to katalogowy Kienzle?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry w Nowym Roku! :)

Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu, czy zegar na zdjęciach to fabryczny wyrób Kienzle. Oprócz emblematu z tyłu obudowy, napisu na gongu i wybitego na płycie mechanizmu numeru '22' - nie posiada żadnych oznaczeń.

Przejrzałem kilka dostępnych w internecie katalogów Kienzle i w żadnym tego modelu nie znalazłem. Czy skrzynia wygląda na oryginalną/katalogową? Czy mechanizm to też Kienzle? Kiedy mógł być wyprodukowany? 20211201_115859.jpg20211201_115946.jpg20211201_115952.jpg20211201_120014.jpg20211201_120049.jpg

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze bliższe zdjęcia mechanizmu. 20211201_120034.jpg20211201_120118.jpg20211201_120111.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wyglada na oryginał: skrzynia (nie widac śladów ingerencji osób trzecich przy tabliczce znamionowej), werk (charakterystyczna dla tego producenta prowadnica wahadła z tzw. diabelskimi widełkami), gong (jest sygnowany), a takze wahadło. Lata produkcji to wg. mnie przełom lat 20-30 międzywojnia (z naciskiem nja poczatek lat 30-tych). Dosiego roku. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za komentarz. Faktycznie widzę teraz te "diabelskie widełki".

A czy takie obrotowe zamknięcie drzwiczek skrzyni nie było też stosowane przez innych producentów? Na przykład HAU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.01.2022 o 17:24, zmora napisał(-a):

A czy takie obrotowe zamknięcie drzwiczek skrzyni nie było też stosowane przez innych producentów? Na przykład HAU?

Niestety co do obrotowego zamknięcia drzwiczek nie posiadam takiej wiedzy. Moze coś koledzy podpowiedzą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi