Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Grzegorz Sowinski 85

Prośba o identyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry. Zwracam się do państwa z ogromną prośbę o informację o zegarze na foto. Chcial bym dowiedzieć się trochę o jego chistori. Ze stempla na werku wiem że jest to produkt firmy F. & C. Hassig, Angenstein,  gong również jest oryginalny jednak nigdzie nie mogę znaleźć foto takiej samej bądź dość podobnej skrzyni. W razie potrzeby dodam więcej zdjęć oraz wymiary. Z góry dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie.spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie my Ci znajdziemy taki sam zegar z tej firmy? Dziwna firma, założona przez Jakoba Hallera w roku 1898 składała zegary, początkowo z importowanymi z Niemiec werkami (głównie C.Werner) i zajmowała się przede wszystkim aferami, kolejnymi upadłościami i zmianami właścicieli. Los ich nieco się poprawił od roku 1915, bo Niemcy przestali produkować zegary... Firma upadła w roku 1927.

Skrzynia jest typowa dla niemieckich zegarów produkowanych od mniej więcej 1910 roku, aż do końca lat 20.

Przykładowo - Baduf, rok 1924:

629867217_Image1.jpg.400c328ac57fec3883cd56ffa2f4081b.jpg

https://mb.nawcc.org/threads/does-anyone-know-the-make-of-this-trademark-thanks.178030/

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem informacji na temat tej firmy i to prawda mieli zawiła chistorie przez co identyfikacja w całości zapewne nie wchodzi w grę dlatego tak jak pisałem zależy mi na każdym info na temat elementów zarówno werku skrzyni gongu jak i nawet tarczy. Posiadając cały zestaw informacji na temat poszczególnych producentów będzie można starac się stworzyć zarys chistori calosci. Co do obudowy odnalazłem w internecie bardzo podobną produkcji Carlosa Coppela jednak nie jestem znawcą więc wolę wysłuchać opini oraz uwag osób bardziej doświadczonych . pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi