Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
D3k0d3r

CITIZEN QUARTZ TESTER CQT-101

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów, w ręce moje niedawno trafiło takie oto urządzenie (wraz z innymi nabytkami, o których napisze na końcu - a docelowo zapewne wrzuce oddzielne wpisy na forum warsztatowym).

Pytanie do Kolegów:

- jak oceniacie to urządzenie w warsztacie w obecznych czasach? Trzymać, oddać, skarb czy złom? (o ile posiadacie takie i jest sprawne)

- czy ktoś z szanownych kolegów ma takie urządzenie i może wesprzeć instrukcją - a jeszcze lepiej radą?

- czy naprawianie (jeżeli nie jest sprawne) jest warte zachodu?

Teraz tak, urządzenie po podłączeniu do prądu zaświeca lampkę po prawej "OVEN" (jako laik rozumiem to jako grzanie / suszenie).

Coś podobnego widziałem w wysokiej precyzji urządzeniach nadawczych i pomiarowych - ale pytanie, jak długo się to ma dziać - jeżeli oczywiście o to chodzi?

Po właczeniu przycisku ON/OFF - podświetla się owy wyłącznik, ale nic ponadto się nie załącza...

Stąd - nie wiem, czy to ze względu na tryb "OVEN" czy ze względu na jakąś awarię?

Szybki przegląd, odkurzenie (specjalnym odkurzaczem do elektroniki firmy 3M i tej samej firmy pędzelkami i szczoteczkami ESD z zachowaniem rygoru ESD).

Umycie i wysuszenie elementów zewnętrznej obudowy.

Usunięcie pyłu, kurzu, osadów z papierochów.. (ble)...

Sprawdzenie złącz, rozebranie.

Pomiar napięć z trafo i z płyty zasilania pod głównym chasse, nie widać aby czegoś brakowało.

Owszem, kondensatory elektrolityczne mają już swoją młodość i szczyt sprawności za sobą i warto by je wymienić - zrobiłem już sobie listę i... stwierdziłem, że zanim zacznę inwestować w coś byc może nie sprawnego, najpierw napiszę tutaj.

Dodam, że do urządzenia mam tylko jedną przystawkę, z elektromagnetycznym czujnikiem mikrofonowym / pola magnetycznego, ale jak obejrzałem element, konstrukcyjnie powinien być też w stanie wykrywać dźwięk.

Nie mam przystawki z takim dodatkowym pudełkiem, które ma uchwyt na różnej wielkosci zegarki - ale da się je dokupić na ebay w USA.

Zdjęcia urządzenia analogicznego z przystawką jaka posiadam, (niestety awaria aparatu) poniżej:

o0640048014990301722.jpg.baad9abec3f5806a1410635cee71a82d.jpg

Pytanie więc brzmi - bawić się w to - czy nie bawić?

Może też ktoś chce odkupić - lub wymienić na inny "bibelot" ;)

Jak poszperałem, głwónie na stronach japońskich i kilku anglojezycznych, to jeszcze kilka lat temu urządzenie warte było 300-500 Euro/Funtów (ceny z aukcji ze sprzedanymi urządzeniami).

Japończycy chwalą urządzenie, że może mierzyć zegarki kwarcowe, zegarki typu acutron, oraz zwykłe zegarki mechaniczne... owszem, nie zobaczę tutaj ucieczki i płynięcia jak na urządzeniach Weishi, ale na start to zawsze coś?

Czekam teraz na śmiechy, historyjki, przytyki... ale też te serio podpwiedzi i porady.

Pozdrawiam

PS - inne rzeczy w moich rękach, to:

- działająca myjka do zegarków firmy Glashutte, ale: bez słoików i bez koszyka i uchwytu do niego (jeden który mam jest rozbity, mieści się tam 4-5 słoików, urządzenie nie ma czasomierza/wyłącznika czasowego jak spotykane tu czesciej ELMY, tylko włacz wyłącz, ale o tyle mi się spodobała, że szybkim ruchem przestawiam koszyk z jednego słoika  z płynem do drugiego podnosząc, przekręcajac i opuszczając całą pokrywę do której zamontowany jest silnik i przykrywki/uszczelki słoików. Korzyść taka, że opuszczając koszyk do kolejnego słoika, zamykam wszystkie słoiki (tam od spodu są jako uszczelki takie duże gumowe kółka), więc jeden ruch i szybka piłka. (Mam drugą identyczną, w pełni kompletną, ale akurat ta zostaje u mnie - bo nie mam, a trafiła się więc nie będę wybrzydzał :) , ta niekompletna watępnie do sprzedaży/wymiany, chyba że zostawię, odremontuję, wymienię uszczelki, dobiore słoiki i koszyki, dodam wyłacznik czasowy (elektroniczny z sygnalizatorem) i wtedy sprzedam drożej :P. Automatyczna wersja tego urzadzenia działa tak (ale ta moja to manualna wersja):

Zdjęcie (analogicznego urządzenia - awaria aparatu):

59.thumb.JPG.eca0164af2b91bc21abc9b82816d1e6a.JPG

- "Schmuck-Dampfstrahler LSE-6", inaczej myjka parowo-ciśnieniowa 6L firmy CEPLATEC,do biżuterii, bransolet, kamieni, etc.. jeszcze nie sprawdzałem ale wg zapewnień - sprawna, wygląda porządnie, cena tego urządzenia na rynku (nowego) to 2600 funtów.

Ponieważ początkuję, nie robię w jubilerstwie, a dla zegarków takie ciśnienie i para (mimo że mozna jej ciśnienie regulować) to raczej za dużo "dobra"... więc zastanawiam się czy zostawić, czy sprzedać i odłożyć na kupkę, przeznaczoną na tokarkę i inne tego typu wyposażenie, którego na razie jeszcze nie posiadam i szukam. Do myjki jest pedał do załaczania nogą pary, dysza, podstawowa instrukcja. Znawców, użytkowników - proszę o opinię. Urządzenie nie jest nowe, ale jeżeli sprawne (przegląd zrobię jutro, plus testy), na pewno jest coś warte ;)

TS30_0.thumb.JPG.a61bd6f17aac35181db188c516845268.JPG

- generator wodoru Hydromat mini Typ 500 - też jeszcze nie testowany, ale wg zapewnień, sprawny... jakkolwiek tez nie nowe urządzenie - a skoro mowa o wodorze oraz o produkcji wodoru z wody destylowanej, raczej prace będa ostrożne ;) W zestawie jest palnik.

Urządzenie ma 3 zbiorniki ze stali nierdzewnej, jeden wyglada na wodę w ktorej są grzałki, na drugim pisze "flux", trzeci wyglada na rurkę w której dochodzi do elektrolizy i generowania wodoru. wszystkei zakręcane dużymi cięzkimi nakrętkami z uszczelkami - też ze stali neirdzewnej.

Generalne pytanie brzmi - czy to się zegarmistrozwi (palnik wodorowy z włąsnym generatorem wodoru) na coś przyda?

Cenowo takie urządzenia nowe - amatorskie na allegro nie są zbyt drogie ot 1,5-2 kpln, już takie profesjonalne ale nwoe kosztują sporo...

Kwestia ilości generowanego wodoru - dla Typ 500 nie znalazłem jeszcze specyfikacji, ale porównując moc urządzenia, oraz klasyfikacje grup innych producentów i obecnych urządzeń na rynku - wydaje się że będzie to około 75L /h.

Oczywiście do palnika dociera mieszanka - tlenu i wodoru. Temperatura jaką można uzyskac przy pomocy palnika to 1300-3300.

Wg producentów obecnych urzadzeń, koszt użytkownia takiego urządzenia to 10zł / 40h.

s-l1600.thumb.jpg.bd72149a79b66e8f95dbfa86381b8f86.jpg

Edytowane przez D3k0d3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi