Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
vintagewatch

Jaki zegarek ze wskazaniem rezerwy chodu

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Forumowicze,

Chciałbym prosić o pomoc i Wasze opinie przy wyborze zegarka ze wskazaniem rezerwy chodu. 

Zanim podam konkretne parametry i wstępnie wybrane modele kilka słów o zegarkach, które już posiadam. Wymyśliłem sobie, że fajnie by było mieć w kolekcji po jednym zegarku z różnych kategorii 😁Na ten moment jestem więc szczęśliwym posiadaczem: 

• Klasyk: Tissot Le Locle Automatic (złota koperta, brązowy pasek) - wiem, że być może nie spełnia w 100% cech garniturowca/klasyka, ale dla mnie pod tym względem jest OK. Jest to też mój pierwszy "poważny" zegarek
  • Nurek: SEIKO SRP775K1 - jak nurek to w tej półce cenowej zdecydowanie Seiko ;) 
  • Chronograf: Maurice Lacroix Croneo ref. 03274 (złota koperta, granatowa tarcza, granatowy pasek) - podoba mi się design, ale przede wszystkim fakt posiadania legendarnego już chyba mechanizmu Valjoux 7755
  • Pilot: Longines Lindbergh Hour Angle 5224 - niecodzienna komplikacja plus ciekawa historia
  • Vintage: Omega Seamaster Cal. 1022 (złota koperta, tarcza i bransoleta) - kultowa marka i świadomość posiadania czegoś sporo starszego od siebie robi robotę 
  • Fazy księżyca: Oris Rectangular Pointer Date Moon Phase B7460 (stalowa koperta, biała tarcza, czarny pasek) - moim zdaniem wskazanie fazy księżyca to ciekawy dodatek, a dodatkowo model z prostokątną kopertą i wskazówką wskazującą datę jest ciekawym uzupełnieniem kolekcji

Dodatkowo, posiadam jeszcze trzy kwarce, które noszę bardziej sportowo: Certinę DS Caimano, CASIO W-735H 8A2V (ZD081F) i Timex'a T80 X Pac-Man TW2U32100.

Ale teraz do rzeczy 😀

Kolejny zegarek do kolekcji już wybrany i będzie to worldtimer. Uważam, że jest to "fajniejsza" komplikacja niż samo wskazanie drugiej strefy czasowej. Wybór padł na Junghans Meister Worldtimer 027/3011.46 😍 Pomyślałem, że fajnie będzie dodać do kolekcji przy okazji worldtimer'a również coś w stylu bauhaus ;) 

Myślę, jednak od razu o kolejnym egzemplarzu 🙈 Tym razem ze wskazaniem rezerwy chodu. I tutaj chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze, bo mam problem.

Kryteria:

• Używany
  • -/+10k PLN (miło będzie jeśli to będzie mniej niż 10k)
  • Automat/ręczny - obojętnie, jednak nie mam do tej pory żadnego zegarka z ręcznym naciągiem
  • Pasek/bransoleta - obojętnie z lekkim wskazaniem na pasek
  • Bardziej elegancki (np. nurek odpada)
  • Koperta raczej stalowa niż złota, tarcza biała, kremowa lub ewentualnie czarna, pasek brązowy lub czarny

Wstępnie wytypowałem (kolejność przypadkowa):

1. Girard Perregaux GP90 ref. 1020
  2. Ulysse Nardin Marine Chronometer 1846 ref 253-22
  3. Paul Picot Atelier 4035 lub 4029 (ten drugi bardziej mi się podoba, ale może przekroczyć budżet)
  4. Zenith Elite Power Reserve ref. 01.1125.655 lub 03.1125.685 

Co sądzicie o tych modelach? Mam na myśli mechanizmy, opinie użytkowników, historię oraz ogólnie pojęty prestiż marki. Zdaję też sobie sprawę, że nr 2 i 4 może być ciężko dostać w założonym budżecie.

Może macie więc inne pomysły i propozycje?

Będę wdzięczny za każdą sugestię i opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi