Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Maciek__L

Bransolety aftermarket

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Jeden z moich ulubionych zegarków (Hamilton Intra-Matic Chrono H) niestety nigdy nie wyszedł na bransolecie (jedynie na meshu), przez co dość rzadko go noszę, jako że bransoleta to mój ulubiony rodzaj mocowania zegarka

Zastanawia mnie jak wygląda dopasowanie bransolety innego producenta do zegarka. Chodzi mi o bransolete która ma wyprofilowane miejsce łączenia z kopertą (curved end links), nie bransolete która jest ścięta na płasko (co zostawia mało estetyczny odstęp między kopertą a bransoletą.

Niestety raczej ciężko o sklep z bransoletami zegarkowymi, więc jedyna opcja to online, która nie daje mi możliwości przymiarki bransolety do konkretnego zegarka

Znalazłem kilka bransolet online, ale widzę że nie mają one dwóch parametrów, które wydawało by się że są niezbędne:
1. Średnica koperty do której jest przeznaczona bransoleta - z prostej geometrii wynika że bransoleta do koperty 38mm będzie miała inny profil niż do koperty 43mm, bo jest to wycinek koła o innych promieniu. Czyli np bransoleta do 38mm nie powinna w ogóle pasowac do koperty 43mm, a bransoleta do koperty 43mm nie będzie przylegać zbyt dobrze do koperty 38mm
2. "wysokość" endlinku - czyli odległość od miejsca gdzie mocujemy teleskop, do góry bransolety (raczej nie chcemy żeby bransoleta wystawała 1mm ponad kopertę, albo żeby kończyła się pod kopertą)

Ma ktoś jakieś doświadczenia z dobieraniem bransolety do takiego zegarka? Czy to w ogóle możliwe?

Edytowane przez mck159

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma uniwersalnej bransolety, która będzie pasowała do Twojego zegarka . Nawet jeśli wybierzesz po rozmiarze koperty i odległości między uszami to np. nawiercenie uszu może być w innym miejscu, wysokość endlinku może mieć inny profil itd.........

Bez konkretnej przymiarki się nie da :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli bransoleta tego typu (z zaokrąglonymi endlinkami) nie jest zaprojektowana bezpośrednio do koperty Twojego zegarka, to jest bardzo mała szansa, żeby bransoleta od innego zegarka pasowała dobrze. O ile sam profil endlinków w dużej mierze powinien pasować przy tej samej średnicy koperty i przy tym samym rozstawie uszu, to miejsce, w którym cała zabawa się posypie to lokalizacja nawiercenia otworów pod teleskopy. Tutaj nawet mała odchyłka zrobi różnicę. Do tego jeszcze nachylenie uszu i spasowanie profilu bocznego endlinków bransolety z krawędzią uszu prawdopodobnie będzie problemem (jak sam zresztą słusznie już przewidziałeś w swoim poście).

Pamiętam jak stosunkowo niedawno ktoś na Forum miał problem z bransoletą do Zelos Swordfish. Oryginalna bransoleta leżała źle i przy kopercie była spora szpara a endlinki nie "siedziały" równo przy kopercie. Okazało się, że wymiana teleskopów na grubsze rozwiązała problem całkowicie. To pokazuje jednak, jak duża precyzja musi być zachowana pod tym względem, żeby bransoleta dobrze pasowała do koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Czyli w sumie potwierdziły się moje przypuszczenia :(

W takim razie jak wybrać bransolety aftermarket? Raczej niema nigdzie sklepów z bransoletami, a ciężko mi sobie wyobrazić że każdy zamawia 20 bransolet i 19 z nich zwraca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przykład firma Strapcode. Takie aftermarketowe bransolety są zaprojektowane do konkretnych, popularnych modeli zegarków (najczęściej takich gdzie porządny zegarek dostaje od producenta kiepską bransoletę - Orient, Seiko ) i tak są opisane przez producentów. Raczej nikt nie kupuje „na pałę” z nadzieją, że może jednak będzie pasować, bo szanse są nikłe. Jeżeli do Twojego zegarka nie ma dedykowanej bransolety, to nie ma i to raczej koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi