Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
matimati

SKX007 krótko trzyma

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Tydzień temu otrzymałem zegarek z pudełkiem, kartą gwarancyjną. Komplet od znajomego bo zegarek leżał i się kurzył. Powiedział, żebym ponosił, zobaczył czy wszystko z nim w porządku i dopiero porozmawiamy o cenie.

Problem w tym, ze następnego dnia ustawiłem i nosiłem zegarek dobre 6h, odłozyłem na noc (22:00) i rano chciałem zobaczyć czy ma jakiś odchył ale zegarek stanął na 3:00 w nocy. Myślałem, ze za krótko nosiłem i ta sama przypadłość jest do teraz. Co rano zegarek stoi mimo noszenia około 10h.

Słabo to wróży? Warto zanieść do fachowca? Nie znam się, wiem jak trzymać śrubokręt i kręcić śrubki ale zegarki to delikatny temat. Naprawdę mi się spodobał wizualnie i szkoda mi go.

Jeżeli jest co ratować i wskazana diagnoza u zegarmistrza to poprosił bym kontakt do kogoś zaufanego w Warszawie.

PS. Zegarek zakupiony w 2019 w PL sklepie internetowym, nie wiem czy mogę linkować. Mogę spróbować dekiel odkręcić choć nigdy tego nie robiłem, może ktoś coś zauważy lub cokolwiek widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej będzie oddać fachowcowi, bo sam niewiele zdziałasz.

Czy podczas noszenia zauważyłeś jakąś znaczącą odchyłkę?

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ale co to znaczy "nosiłeś"? Bo siedzenie przy biurku nie nakręci mechanizmu mimo noszenia ;) idz na długi spacer, dużo machaj łapą, bądź aktywny. I po min 8h takiego noszenia sprawdź rezerwę chodu.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry, ale czy jest jakis problem w tym, aby nakrecic ten zegarek przy pomocy koronki !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, o.m.e.g.a napisał(-a):

sorry, ale czy jest jakis problem w tym, aby nakrecic ten zegarek przy pomocy koronki !?

Tak, producent nie przewidział takiej możliwości 😁

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, zrob tak jak sugeruje kolega @Funky_Koval, tym bardziej że zegarek leżał długi czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie Panowie moją nieobecność, pracuję daleko od domu.

@Funky_Koval Nosiłem go i po 12h w ciągłym ruchu, codziennie. Nie siedzę przy biurku, średnio robię 15k kroków wg aplikacji na smartfonie.

@Sol Patrzyłem i w ciągu dnia, tj. jak przypuśćmy nakręciłem o 6:00 to o 23:00 potrafił wskazać 23:01 Spieszył się kilka sekund i nieregularnie.

@o.m.e.g.a Nie da się.

@SLAWEK 01 Też o tym pomyślałem, dlatego uporczywie go nosiłem, starałem się poruszać ale nie ma szans. Codziennie na ręku i co rano nakręcałem. Chyba, że trzeba by go nakręcić żeby nockę przetrwał i potem sukcesywnie nosić. Rotomat?

Wolę zadać pytanie na forum gdzie ludzie mają pojęcie. Nie szczypię się i nie chodzi o koszta, tylko chciałem poznać wasze doświadczenie bo może źle podchodzę i ktoś miał przypadek gdzie trzeba było dokręcić w jakiś sposób. Jeżeli bardziej doświadczeni użytkownicy twierdzą, że nic nie zwojuję to poproszę o kontakt do sprawdzonego fachowca w stolicy. Nie chcę szukać na własną rękę i oddawać byle komu. Wiem, że to nie Rolex czy inna top marka, ale szkoda mi skubańca bo jest idealny wizualnie i gabarytowo. 

Edytowane przez matimati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, matimati napisał(-a):

Wybaczcie Panowie moją nieobecność, pracuję daleko od domu.

@Funky_Koval Nosiłem go i po 12h w ciągłym ruchu, codziennie. Nie siedzę przy biurku, średnio robię 15k kroków wg aplikacji na smartfonie.

@Sol Patrzyłem i w ciągu dnia, tj. jak przypuśćmy nakręciłem o 6:00 to o 23:00 potrafił wskazać 23:01 Spieszył się kilka sekund i nieregularnie.

@o.m.e.g.a Nie da się.

@SLAWEK 01 Też o tym pomyślałem, dlatego uporczywie go nosiłem, starałem się poruszać ale nie ma szans. Codziennie na ręku i co rano nakręcałem. Chyba, że trzeba by go nakręcić żeby nockę przetrwał i potem sukcesywnie nosić. Rotomat?

Wolę zadać pytanie na forum gdzie ludzie mają pojęcie. Nie szczypię się i nie chodzi o koszta, tylko chciałem poznać wasze doświadczenie bo może źle podchodzę i ktoś miał przypadek gdzie trzeba było dokręcić w jakiś sposób. Jeżeli bardziej doświadczeni użytkownicy twierdzą, że nic nie zwojuję to poproszę o kontakt do sprawdzonego fachowca w stolicy. Nie chcę szukać na własną rękę i oddawać byle komu. Wiem, że to nie Rolex czy inna top marka, ale szkoda mi skubańca bo jest idealny wizualnie i gabarytowo. 

W takim razie zostaje zegarmistrz. Oryginalnego werku w skx nie nakręcisz bo on zwyczajnie nie posiada funkcji dokręcania. Jeżeli majster zaproponuje naprawę to pomyśl, czy zamiast tego nie wymienić mechanizmu na przykład na 4r36. Ten ma dokręcanie i da się wyregulować. Koszt nowego na ebay to jakieś 350 zeta. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, miałem taką samą przypadłość też zegarek kupiony w 2019r. było wszystko w porządku aż po dłuższym okresie nie używania, zaczęły się dziwne rzeczy typu ... potrafił na chwile stanąć po czym ruszyć, po całym dniu na ręku właśnie nie wytrzymywał odłożony wieczorem do rana. Serwis pomógł wymieniając mechanizm rezerwa chodu sie poprawiła ale zaczął wariować i na dobę potrafił się późnić 3-4 minuty, oddałem na regulacje do zegarmistrza odchyłki dobowe mierze w sekundach a nie w minutach :) polecam oddać zegarek na regulację. Warto bo to fajny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi