Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Auslander_Krzych

Westminster po... Francusku?

Rekomendowane odpowiedzi

Zdarzył mi się zegar z kwadransowym gongiem, Westminster Abby, brzmiącym lekko, ostro, jak na mój gust po francusku. Idendyfikacja byłaby interseująca, ale jeszcze bardziej fascynują mnie techniczne rozwiązania w tym zegarze, zajmuję się podobnymi już od ponad trzech lat i tym razem dałem się kompletnie zaskoczyć. Ale na początek kilka fotek.

Skrzynka i tarcza sugerują Art-Deco, 1920-te lata. Bardziej fascynuje mnie werk:

Wychwyt: Pierwszy raz widzę ścienny zegar z wychwytem Brocota, ulepszona wersja z trapezoidalnymi kołkami, a może się mylę? Do tej pory spotykałem kominkowe z tym wychwytem widocznym na tarczy i rubinowymi kołkami, albo kuchenne Beckera ze stalowymi. Proszę o korektę.

Wyzwalanie gongów zamiast systematycznie łamiących się kołków na kołach zębatych łapie za wiatraki... Genialne w swej prostocie...

Wiatrak z dodatkowymi ciężarkami odśrodkowymi... Już gdzieś taki widziałem, ale gdzie? To chyba był jakiś wahadłowy Szwajcar...

Wyzwalanie melodii - Ta powdójna tarcza do automatycznej synchronizacji wygląda jak wyrąbana siekierą - ale ona funkcjonuje...

O brzmieniu można dyskutować, wiele z pewnością rujnuje dykta wstawiona zamiast oryginalnych pleców, ale werk wydaje mi się genialny w swej prostocie. Do tego konstrukcja bębnów na sprężyny - chyba z myślą o ich wymianie. Wykręcasz jedną śrubkę i bęben wybiega ci naprzeciw.

Jeszcze tylko dodam. że w większości zamiast (zawodnych) sprężynek użyte są ciężarki. Konstruktor wcześniej chyba pracował na kolei albo dla wojska.

Słowotok... Jestem ciekawy, czy ktoś zna ten produkt? Pozdrawiam, Krzych

IMG_4284.JPG

IMG_4285.JPG

IMG_4286.JPG

IMG_4287.JPG

IMG_4225.JPG

IMG_4226.JPG

IMG_4229.JPG

IMG_4230.JPG

Edytowane przez Auslander_Krzych
Literówki

Udostępnij tę odpowiedź