Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
waljo

ETA 1100 spieszy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam "pacjenta" Atlantika na ETA 1100. Mechanizm kompletnie rozebrany wyczyszczony. Po drodze została wymieniona sprężyna główna. Po złożeniu okazało się, że zegarek spieszy. Spieszenie jest około 5 min na 6 godzin. Zjawisko zachodzi tylko, gdy leży tarczą do góry. Po obróceniu spieszenie zanika i mechanizm chodzi OK. Regulator chodu ustawiony na minus. Jak zmienię na plus przyspieszenie wzrasta. Wynika, że regulator działa. Sprawdziłem balans i sprężynę i nic nie stwierdziłem. Nic nie ociera, sprężyna chodzi wzorowo żadnych defektów. Sprężyna dedykowana do ETA 1100 nie wiem czy oryginał, zakupiona w sklepie w necie z częściami do zegarków. Pasowała bardzo dobrze. Macie jakieś pomysły o co chodzi?. Nie sądzę, aby sprężyna główna była niewłaściwa bo myślę, że przy zbyt "silnej" spieszył by cały czas. Łożyska balansu wydają się być OK. Poniżej fotki mechanizmu. Myślałem jeszcze o tym, że może jest jakaś inna sprężyna balansu założona od innego mechanizmu. Nie wiem jak on działał przed czyszczeniem, bo mechanizm był nie działający. Dzięki za ewentualną pomoc. 

IMG20230827180319[1].jpg

IMG20230827180336[1].jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyferblat do dołu. Regulator chodu na minus, opóźnienie 5 minut na 6 godzin. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem jeszcze raz cały mechanizm. Doprecyzowałem ułożenie sprężyny balansu  w regulatorze chodu i efekty są marne. trochę się jakby poprawiło, ale bez rewelacji. Zaczynam się chyba po woli przekonywać, że chyba problemem jest sprężyna główna. Kupiona była do tego mechanizmu, ale sprawia wrażenie jak by była "za mocna". Regulator chodu cały czas na minimum poza wyznaczoną skalą. Zrobię jeszcze próbę z tą starą sprężyną. Miała urwany zaczep końcowy. Spróbuję go naprawić i zamienić z tą obecną. Chyba, że macie jakieś inne pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponownie postanowiłem ułożyć sprężynę w widełkach regulatora opiera się ona na zewnątrz regulatora. Regulator pozostał tak jak na górnym zdjęciu i o dziwo mechanizm zaczął dobrze chodzić. Sądzę, że były dwie przyczyny, pierwsza, to jednak za "silna" sprężyna, druga to problem z tym regulatorem . Koło balansu jest jednak duże i ciężkie, więc przy luzie włosa w widełkach regulatora nabierało ono zbyt dużej amplitudy, co chyba powodowało przyspieszanie, albo opóźnianie w zależności od położenia mechanizmu. Zawsze sądziłem, że włos powinien chodzić luźno w widełkach, ale w książce Podwapińskiego i Bartnika znalazłem fragment, że luz musi być około półtorej grubości sprężyny, ale włos musi być oparty o widełki. Zadanie chyba rozwiązane, więc kończę temat. Może komuś się te uwagi przydadzą. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, Jak pisałem wcześniej. Po tych czynnościach regulacyjnych zegarek zaczął chodzić w mirę poprawnie, miał jednak odbicia, że potrafił jednak przyspieszyć. Postanowiłem jednak Rozebrać bęben i wyjąć z niego sprężynę. Sprężyna była nowa zakupiona w jednej z hurtowni zegarmistrzowskich. Ostatecznie po rozwinięciu sprężyny okazało się, że sprężyna jest nie od tego modelu chociaż na opakowaniu pisało, że jest do ETA 1100. Oryginalna sprężyna była spiralnym zwojem, a ta zakupiona była w kształcie litery S. Nie sprawdzałem jej po zakupie bo była w opakowaniu gotowym do przełożenia do bębna. Zmusiłem się do naprawy urwanego zaczepu w starej sprężynie. Po jej naprawie włożyłem do mechanizmu i wszystko wróciło do normy. Regulator wrócił do środkowego położenia i sprzęt daje się regulować. Problemem była jednak nowa sprężyna. Nie można do końca wszystkiego sprawdzić, a zawierzanie tylko opisom wychodzi tak jak wychodzi - sto zł w "plecy". Może Kolegom się przyda ten opis i będzie pomocny przy naprawach.   Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi