Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
aliakcza666

Japonia (Orient) vs Szwajcaria (Adriatica)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, 

Jest to mój pierwszy post, natomiast nie pierwszy zegarek. Miło mi się przywitać, prawdopodobnie forum będę odwiedzał tylko w momencie potrzeby pomocy. 

A więc, mam na oku dwa zegarki. Jak w tytule, jeden z nich to Orient ra-tx0202b10b, a drugi to Adriatica a8326.5115qf. 

Jeden i drugi zegarek mi się podoba, mam już jedna Adriatice i jestem zadowolony.

Cechy wspólne zegarków, to wykonanie ze stali nierdzewnej i szklo szafirowe. Na plus względem Orienta, jest lepszy mechanizm i solar. 

Chciałbym się dowiedzieć jaki jest odbiór obydwóch marek, czy są na tym samym poziomie jeśli chodzi o wykonanie. Może ktoś z Was ma jeden z tych zegarków i mógłby się wypowiedzieć czy warto lub jest w stanie zaproponować coś godnego uwagi w tej cenie.

Adriatica - +/- 850 zł

Orient - 930 zł 

2032552-1.jpg

zegarek-adriatica1160.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Adriatica bdb, nie mam uwag poza rozmiarem - za duży, jak każdy Gents. A tak to PRX z innym napisem.

Rzuć monetą, wslazales dwa zupełnie różne zegarki.

IMG_20240131_170755688.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz Orienta (Kamasu II - automat) o podobnych gabarytach powiem, że stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry. Jedynym mankamentem może być bransoleta, która dzięki "jako-takiemu" spasowaniu endlinków z kopertą grzechocze. Albo się do tego przyzwyczaisz, albo nie...Być może w tym (nowszym) modelu to porawili. Zegarek jest paskolubny, więc dobrze będzie wyglądał na skórze jak i NATO. Z Adriaticą będzie mniejsza elastyczność pod kątem doboru i zmiany pasków.

Widzę, że chronografy na mechanizmie solarnym są w  centruj Twojej uwagi. Tutaj moja propozycja kilku Citizenów Eco-Drive (na mechanizmie solarnym). Szafir również na pokładzie.

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-leather-eco-drive-chronograph-ca4420-13l

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-leather-eco-drive-chronograph-ca4420-13l

https://www.watchshop.pl/zegarki/citizen/meski/at2480-57l

https://dolinski.pl/citizen-ca7028-81e/

https://dolinski.pl/citizen-eco-drive-pilot-chrono-ca0790-83e/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi. Adriatica mi się podoba, chyba nawet bardziej, ale chciałbym spróbować czegoś innego... hmmm 

Zaproponowałeś mi ciekawe alternatywy

Citizen Eco-Drive Chronograph Wr100 AT2480-57L - bardzo ładny trochę ponad budżet, ale może znalazłbym go taniej. Z zielona tarcza jest naprawdę ładny, nawet lepszy niż Orient. Tylko że cena minimalna to 1139 zł...

Citizen Pilot Chrono CA0790-83E - tez interesujacy, ale z tego co pamiętam to miał szklo mineralne hartowane i to dla mnie nie skreśla zegarka, ale jest minusem 

Edytowane przez aliakcza666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi. Adriatica mi się podoba, chyba nawet bardziej, ale chciałbym spróbować czegoś innego... hmmm 

Zaproponowałeś mi ciekawe alternatywy

Citizen Eco-Drive Chronograph Wr100 AT2480-57L - bardzo ładny trochę ponad budżet, ale może znalazłbym go taniej 

Citizen Pilot Chrono CA0790-83E - tez interesujacy, ale z tego co pamiętam to miał szklo mineralne hartowane i to dla mnie nie skreśla zegarka, ale jest minusem 

Edit. 

Byłem w sklepie zobaczyć Citizena AT2480-81 no i powiem, że czar prysł. Nie miałem nigdy wcześniej do czynienia z zegarkami z tytanu, ale jak wziąłem go w rękę to miałem odczycie, jakbym wziął jakis zabawkowy zegarek. Leciutki jak piórko, na zdjęciach jest srebrny, a w realu ciemny. Dodatkowo jak klikało się przycis start stopera to było kliknięcie, a jak klikało się stop, to kliknięcia nie było. To ostatnia sztuka w sklepie i nie było nawet możliwości sprawdzenia czy to normalne czy coś jest nie tak z danym egzemplarze. Cena w sklepie to było 1030 zł. 

Jutro będę miał Orienta, zobaczymy jakie będą odczucia. 

20240304_181928.jpg

20240304_181930.jpg

Edytowane przez aliakcza666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi