Premy 1943 #1 Napisano 20 Października 2024 Szanowni forumowicze w tym tygodniu zostałem szczęśliwym posiadaczem kultowego Promastera NY0040. Zegarek jest absolutnie fantastyczny, zdecydowanie ładniejszy niż na zdjęciach. Mam jednak kilka wątpliwości: - bezel jest dość luźny. O ile na boki siedzi stabilnie, o tyle w pionie mam wrażenie, że jest jakby "zbyt wysoki", ma delikatny luz. Naciskając na niego, można wyczuć charakterystyczne kliknięcie. Czy to normalne? Jak jest u Was? - otwory na teleskopy są wyżłobione w dziwny sposób. Zazwyczaj mamy do czynienia z "ostrą" dziurką, w tym wypadku są to bardziej szerokie otwory, jakby zaokrąglone, o łagodniejszych krawędziach? Prowadzi to do delikatnych luzów w teleskopach, ruszając paskiem również można odczuć delikatne klikanie. Dodatkowo, teleskopy w tym zegarku są o wiele grubsze niż w innych paskach, obawiam się, że przy wymianie paska może być zbyt luźno i nowe teleskopy wypadną. Zmieniał ktoś z Was pasek i teleskopy? Dzięki z góry za podpowiedzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #2 Napisano 20 Października 2024 Kolego. Bezel jest w tym modelu mocowany na taki drucik zygzakowaty a nie jak np w Seiko na gumowy oring. Jeśli chodzi o teleskopy to są tam dedykowane do Citizena 2.2 bodajże mm grubości. W Seiko są 2.5mm - musisz mieć takie z grubszymi końcówkami (inne niż standardowe). Załączam zdjęcie citizenowy teleskop u dolu 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raszew 2805 #3 Napisano 23 Października 2024 Co do bezela to mam takie same odczucia, ale jest to normalne w tym modelu. Co do teleskopów to mówiąc szczerze nawet nie zwrociłem na to uwagi i noszę z różnymi teleskopami o długości 20mm i wszystko gra, a często wymieniam paski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Watch-er 1300 #4 Napisano 23 Października 2024 Bezel potrafi się obrócić, ale w zegarku z tej półki nie ma się czym przejmować. Zegarek trzeba nosić i cieszyć się zaletami, których ma sporo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64052 #5 Napisano 23 Października 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Watch-er napisał(-a): Bezel potrafi się obrócić, ale w zegarku z tej półki nie ma się czym przejmować. Zegarek trzeba nosić i cieszyć się zaletami, których ma sporo. Mi tam się nic nie obraca 😁😁😁 Edytowane 23 Października 2024 przez TomcioMiki 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Watch-er 1300 #6 Napisano 24 Października 2024 16 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): Mi tam się nic nie obraca 😁😁😁 A powinno 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64052 #7 Napisano 24 Października 2024 2 godziny temu, Watch-er napisał(-a): A powinno Samoistnie 😁😁😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pbozek75 6253 #8 Napisano 24 Października 2024 Nic się samoistnie nie obraca w niegrzebanych egzemplarzach Mam 1, miałem dwa i sztywne jak należy, bez kiwania i bez obracania tak że jak ktoś pisze ze ten typ tak ma to Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64052 #9 Napisano 25 Października 2024 6 godzin temu, pbozek75 napisał(-a): Nic się samoistnie nie obraca w niegrzebanych egzemplarzach Mam 1, miałem dwa i sztywne jak należy, bez kiwania i bez obracania tak że jak ktoś pisze ze ten typ tak ma to Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka 👍👍👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Premy 1943 #10 Napisano 25 Października 2024 12 hours ago, pbozek75 said: Nic się samoistnie nie obraca w niegrzebanych egzemplarzach tak że jak ktoś pisze ze ten typ tak ma to Śledząc fora i opinie na przestrzeni ostanich lat, to tak - ten typ tak ma. Jak się ma pecha, to się trafia na luźniejszy bezel. Jak nie - sztywny. Ale liczba takich opinii i liczba tych "kiwających się" wskazuje, że jest to powszechny i normalny przypadek. TAK SIĘ PRZYNAJMNIEJ POCIESZAM 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pbozek75 6253 #11 Napisano 25 Października 2024 No więc należymy z Tomkiem do waskiego grona szczęściarzy Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #12 Napisano 25 Października 2024 U mnie w fugu siedzi twardo 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64052 #13 Napisano 25 Października 2024 1 godzinę temu, pbozek75 napisał(-a): No więc należymy z Tomkiem do waskiego grona szczęściarzy Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka Ja tam nic takiego nie widzę, stukam, pukam nic nie dzwoni, obracam bezel ładnie klika, chyba jakiś felerny egzemplarz mam 😁😁😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach