ekskalibur 916 #1 Napisano 4 Listopada 2024 Witam.Posiadam dobrej klasy stary zegarek kwarcowy .Był uszkodzony,więc oddałem do zegarmistrza.Wymienił kwarc i zegarek ożył.Skasował 4 stówy za naprawę.Wszystko było by ok,ale okazało się,że zegarek późni z 10 sek na dobę.Masakra.Otworzyłem zegarek i faktycznie stary kwarc został wymieniony na nowy malutki,jakiś pewnie z tanich kwarcaków.Próbowałem cho skorygować kondensatorem nastawnym,ale bez rezultatu.Poszperałem po swoich zegarkach i znalazłem kwarcaka z bardzo dobrym mechanizmem ety.Kiedyś go używałem i był bardzo dokładny.Już nie pamiętam,ale nie więcej jak 2 sek na miesiąc.Wylutowałem z niego kwarc i przelutowałem do eterny.Myślę,że będzie ok i będzie można doregulować dokładność chodu trymerkiem,tylko jest przy tym bardzo dużo zabawy,bo trzeba minimalnie kręcić trymerkiem i sprawdzać po kilku dniach poprawność chodu.Moje pytanie brzmi,czy mogę wykonać regulację podpinając się oscyloskopem pod kwarc i ustawić deklarowaną częstotliwość 32768 hz.Czy przyłożenie sondy osyloskopu do jednej z nóżek kwarcu nie zmieni częstotliwości ?Jak to robią zegarmistrze lub fabryki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 916 #2 Napisano 4 Listopada 2024 No dora.Trohę poczytałem soie na zagranicznych forach.Oscyloskop zakłóci pracę rezonatora.Trzeba będzie regulować ręcznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tempus Fugit 338 #3 Napisano 8 Listopada 2024 Generalnie wymiana rezonatora wymaga korekty odchyłki przy pomocy małego kondensatora zmiennego obecnego na płycie (nie zawsze jest). Nie zawsze jednak, szczególnie w przypadku starszych zegarków naprawa jest taka wprost łatwa, bo trzeba się nagimnastykować aby sprowadzić odchyłke do normy. Warto tęż dodać, że stosowano rózne częstotliwości rezonatorów, nie tylko popularne 32,768Khz. W skład usługi wymiany rezonatora wchodzi również regulacja. Pomiar podczas regulacji wykonuje sie metodą bezstytkową pojemnościową, akustyczna lub indukcyjną. Do tego jednak trzeba mieć specjalistyczne narzędzie. Pomiar sondą oscyloskopu faktycznie nie ma sensu, gdyż wprowadza dodatkową pojemność do układu i go odstraja. Ręcznej regulacji współczuję, bo może trwać długo. Nie wiadomo bowiem, jak "ostro" stroi się trymer. Zalecam też dużą ostrożność, gdyż po metalowym wkrętaku może spłynąć do modułu elektryczność statyczna i w ułamek sekundy uszkodzić delikatne obwody generatora wykonane w technologii CMOS. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 916 #4 Napisano 8 Listopada 2024 (edytowane) Przy każdej elektronice trzeba uważać z elektryczność statyczną.Najlepiej przed dotykaniem czegokolwiek rozładować się np myjąc ręce.Regulacja ręczna wcale nie jest aż tak uciążliwa.Wystarczy znaeźć punkt w którym zegarek,albo przyspiesza,albo zwalnia.Trzeba na to kilka podejść.Generalnie każdy zegarek kwarcowy należy po kilkunastu czy kilkudziesięciu latach przeregulować,ze względu na zmiany parametrów kwarcu.Czytałem dawno temu,że czym starszy kwarc tym stabilniejszy,dlatego do mojego zegarka zamontowałem 40 letni kwarc wysokiej jakości.Myślę,że dobrze wyregulowany będzie trzymał długo parametry. Edytowane 8 Listopada 2024 przez ekskalibur 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach