Bodon 0 #1 Napisano 24 Lutego 2025 (edytowane) Witam. Jestem całkiem świeży w temacie zegarków. Zakupiłem taki zegarek i nie potrafię odnaleźć na jego temat informacji. Marka Saga, jak doszukałem się w necie jest prawdopodobnie na rynku od lat 50tych i to byłoby zgodne ze stanem zegarka. Nie wiem jak dopasować do tego datę z puncy na kopercie 1928, jest tam również symbol M.B. i pod spodem prawdopodobnie POG. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Edytowane 24 Lutego 2025 przez Bodon 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3777 #2 Napisano 24 Lutego 2025 Cóż tu napisać? Pozdrów od nas zegarek kiedy go zobaczysz. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodon 0 #3 Napisano 24 Lutego 2025 Przepraszam, za pierwszym razem nie zauważyłem, odrzuciło mi załączniki. Może teraz będzie jaśniej🙂 Przyjął pozdrowienia i kazał odzdrowić.😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3777 #4 Napisano 24 Lutego 2025 Co do koperty. MB 1928 POG to oznaczenie producenta kopert, Th(omasa?) Maedera z Biel. Koperta jest pozłacana, z gwarancją 10 lat na przetarcie. Jak się wydaje, 1928 może być rokiem produkcji. Stylistycznie zegarek jak najbardziej pasuje do przełomu lat 20. Natomiast kto wtedy używał marki Saga nie znalazłem. Może i ów Thomas Maeder. Przed rokiem 1945 (amerykańska Saga United States Corporation/Montres Kelton - mogli korzystać z importowanych części, może i przed 1945) - cisza. Może ktoś coś znajdzie... Tu jak widać Logo jest bardzo podobne do tego na werku. Póki co, pozostaje napić się herbaty siedząc nad morzem "może"... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodon 0 #5 Napisano 24 Lutego 2025 Dziękuję za trop. Szukam dalej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach